Zwolle stak de handen uit de mouwen tijdens NLdoet van het Oranje Fonds

Aangeboden door Oranje Fonds 12 maart 2018

Zwollenaren gingen afgelopen weekend aan de slag tijdens NLdoet van het Oranje Fonds, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook wij van indebuurt staken onze handen uit de mouwen: samen met Dahliavereniging Rondom de Peperbus bouwden we een fiks insectenhotel.

“Het gaat heel slecht met de insecten. In nog geen dertig jaar is driekwart verdwenen,” vertelt Loet van der Heijden van de Dahliavereniging Rondom de Peperbus. We zitten met een groepje vrijwilligers op de zaterdagochtend koffie te drinken in een schuurtje in Park de Wezenlanden. Nu zijn er op het braakliggende veld nog weinig dahlia’s te zien, maar deze bloemen gaan straks insecten aantrekken en hopelijk blijven ze dan wat langer dankzij ons handgemaakte insectenhotel.

nldoet zwolle
Foto | indebuurt Zwolle

Kieskeurige beestjes

Met boren, vijlen en zagen gaan we aan de slag. Vrijdag is de kast door andere vrijwilligers in elkaar getimmerd en wij gaan ‘m vullen. Al is dat nog niet zo eenvoudig, want insecten zijn heel kieskeurig. Loet: “Sommige insecten houden van kleine gaatjes, anderen kruipen liever in een bloempot of wat zaagsel.” We boren verschillende grote en kleine gaatjes in boomstammen. Daarna de boel nog even vijlen zodat de vleugels van de vlinders niet blijven haken. Ook is iemand druk met het zagen van de stammetjes en het samenbinden van bamboestokjes. Het eindresultaat? Al ons harde werk mooi gepresenteerd in de kast. Nu is het wachten op onze eerste gasten: zoemende en kruipende beestjes.

nldoet zwolle
Het eindresultaat. Foto | indebuurt Zwolle

Andere klussen

Wij waren niet de enige Zwollenaren die de handen uit de mouwen staken. In onze Hanzestad klonk op diverse plekken veel getimmer en gezaag afgelopen weekend. Ook deze toppers zorgden er voor dat Zwolle weer net iets mooier is. Goed bezig!

Wilgen knotten

Aan de slag in de speeltuin

Weg afval!

Onderhoud bij de sportclub

De burgemeester helpt ook een handje