Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Veel mensen weten zelf niet dat ze mantelzorger zijn’

Aangeboden door ZwolleDoet! 10 november 2019

Vandaag is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Mantelzorgers zetten zich dagelijks in voor een ander, waarbij de zorg voor zichzelf soms achterblijft. Om Zwolse mantelzorgers in het zonnetje te zetten organiseert Steunpunt Mantelzorg – onderdeel van ZwolleDoet! – in de maand november verschillende leuke activiteiten! Lees je mee?  

‘Het voelt als vanzelfsprekend’

Een mantelzorger geeft hulp aan een partner, familielid of bekende. ”Veel mensen weten zelf niet dat ze mantelzorger zijn. Ze helpen vanuit liefde en zorg voor de ander, het voelt als vanzelfsprekend”, aldus Ineke, regisseur bij Steunpunt Mantelzorg. ”De zorg is vaak intensief en langdurig, wat tot overbelasting kan leiden. Onze rol is om die Zwollenaren te ondersteunen en adviseren. We herinneren mantelzorgers eraan ook goed voor zichzelf te zorgen.”

Belang van waardering

Ans is mantelzorger voor haar man. Ook zij wist eerst niet dat ze mantelzorger was, tot iemand anders haar daarop wees. Toen hoorde ze ook voor het eerst dat er ondersteuning is voor mantelzorgers. Nu vraagt ze de individuele mantelzorgwaardering aan, waarmee ze iets leuks voor zichzelf kan kopen.

”De waardering van Steunpunt Mantelzorg en de gemeente Zwolle geven mij kracht en geduld om met zorg en liefde voor mijn man te blijven zorgen. Dat ze dit ieder jaar weer doen waardeer ik enorm.”

Tijd voor ontspanning

ZwolleDoet! roept november uit tot de Maand van de Mantelzorg. Mantelzorgers kunnen de hele maand deelnemen aan verschillende leuke, ontspannende activiteiten. Zo kun je bijvoorbeeld naar een concert in Hedon, een workshop mindfulness volgen of naar een voetbalwedstrijd bij PEC Zwolle.

Maar ook aan informatieve activiteiten is gedacht. Zo wordt op dinsdag 12 november een thema avond georganiseerd over het opgroeien in een gezin met psychische problemen. Silvia Rikmanspoel deelt verhalen uit haar persoonlijke boek ‘Het oordeel voorbij’ waarin eenzaamheid, haar depressieve moeder en de weg naar herstel een grote rol spelen. Vrijwilligers, professionals en iedereen met interesse in dit thema is welkom!

Record aantal aanmeldingen

Dit jaar zijn er een record aantal aanmeldingen: maar liefst 1450 mantelzorgers in Zwolle doen mee! Mantelzorgers kunnen zich nog voor voor een aantal activiteiten inschrijven! Dit kan via deze link.

Steunpunt Mantelzorg is er voor jou!

Ook buiten deze maand kun je als mantelzorger, jong of oud, terecht bij Steunpunt Mantelzorg. Er worden verschillende bijeenkomsten en lotgenotengroepen georganiseerd, maar ook voor vragen en een luisterend oor staan ze voor je klaar. Ben je op zoek naar ondersteuning of wil je graag meer informatie over mantelzorg? Ga dan naar de website van ZwolleDoet!Meer over ZwolleDoet! ontdekken?

ZwolleDoet!


Gesloten09:00 - 17:00

Burgemeester Drijbersingel 11, Zwolle

adv.