Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rustige Zomerkermis in Zwolle: ‘Komt niet door corona, gok ik’

Door Hilke Vos 10 augustus 2020

Ritje spookhuis of een rondje Breakdance? Hoef je niet aan te sluiten in de rij, want het is rustig op het kermisterrein in het Wezenlandpark. De grootste oorzaak is toch wel de hitte, denkt Lokie Prins van de ballengooitent. “Het mag gauw wat afkoelen.”

Zo’n veertig attracties en vrolijke, galmende muziek: de Zomerkermis 2020 in Zwolle is een feit. Alleen vindt het oudste volksvermaak van Nederland dit keer niet plaats in de Zwolse binnenstad, maar op het grote grasveld van het Wezenlandpark. Inclusief een compleet omheind terrein, vanwege de coronamaatregelen. Er is één centrale ingang, waar beveiligers bezoekers wijzen op de geldende richtlijnen. Er worden geen persoonlijke gegevens genoteerd, zoals in de horeca, maar je moet bij binnenkomst wel je handen desinfecteren, de pijlen op rijplaten volgen (want eenrichtingverkeer) en afstand houden.

Bij de attracties zelf spot je dranghekken, waarschuwende stickers en tapijt met daarop vakken van anderhalve meter vakken. Medewerkers dragen gele hesjes en uit de luidsprekers schalt af en toe – in kermisstijl – een ‘houd anderhalve meter afstand-boodschap’.

kermisterrein
Foto | indebuurt Zwolle

Minder populair

Een hoop regels, maar dat zal mensen er vast niet van weerhouden naar de kermis te komen, meent Lokie, die al jaar en dag in zijn ballengooitent het land doorkruist en voorbijgangers enthousiasmeert. “Ik neem aan dat de hitte de grootste oorzaak is. Er zijn veel minder mensen dan normaal, al komt er gelukkig nog wel wat volk. Vervelen is een groot woord, maar ik hoop echt dat het gauw afkoelt. In ieder geval voor dinsdag, want dat moet de kermis alweer opdoeken.”

Ook de locatie helpt niet mee, gokt hij. “De centrumlocatie is waarschijnlijk populairder, want toeristen vinden dit park minder snel. Je moet het niet hebben van toevallige voorbijgangers.” Desondanks is hij blij dat hij weer aan de slag kan, vertelt hij. “Heerlijk om weer te beginnen. Maar verder is het gewoon treurig, financieel gezien. Wat we aan omzet mislopen, daar word je niet blij van. Maar het wordt vast nog wel drukker, vooral in de avonden denk ik. Laat maar komen, want we brengen vertier naar de stad.”

De ingang. Foto | indebuurt Zwolle
zomerkermis-zwolle

Zomerkermis 2020 in Zwolle: dit is het programma

Driewerf hoera! De Zomerkermis in Zwolle 2020 gaat tóch door, alleen wel op een andere plek. Van 10 ...

adv.