Op je Zwolse bucketlist: 10 x deze activiteiten moet je als Zwollenaar gedaan hebben

De Peperbus beklimmen, snoepen in het Zwolse Balletjeshuis of dineren bij de Librije. Of je nu net in Zwolle woont of een rasechte Zwollenaar bent: deze activiteiten moet je op je Zwolse bucketlist zetten (en gaan afstrepen). We zetten tien leuke activiteiten voor je op een rijtje.

Goed om te weten: dit is geen compleet overzicht, maar een lijstje met een aantal tips.

Peperbus beklimmen

Uiteraard moeten we dit lijstje beginnen met misschien wel het bekendste monument in Zwolle: de Peperbus. De 75 meter hoge stadstoren heeft ruim 200 treden en hoort bij de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. De kerk is te bezichtigen, de toren te beklimmen.

‘Haihenkhai’ raadt op TripAdvisor een bezoekje aan de toren zeker aan: “Zeker de moeite waard om te gaan bekijken en misschien zelfs te beklimmen maar dan moet je wel over een goeie conditie beschikken en geen slechte knieën hebben.”

Museum de Fundatie bezoeken

Ook Museum de Fundatie met de unieke koepel kan niet uit dit lijstje ontbreken. Mocht je geen kunstliefhebber zijn, is het alsnog de moeite waard om het museum van dichtbij te bekijken. Eromheen zit ook een aantal gezellige koffie/-eettentjes waar je kunt neerstrijken. Leuke tip: (vooralsnog) alleen dit jaar kun iedere zaterdagavond je het museum gratis bezoeken.

‘Ingegent68’ was op TripAdvisor te spreken over het museum: “Wat een aantrekkelijk gebouw is dit. De architectuur springt zowel aan de binnen- als de buitenzijde in het oog.”

Ook leuk voor je culturele to do’s in Zwolle: bezoek het Herman Brood Museum. De popartiest en schilder was een bekende Zwollenaar en je vindt in het museum naast foto’s ook persoonlijke spullen zoals gitaren en kledingstukken.

fundatie in zwolle
Museum de Fundatie. Foto: indebuurt Zwolle

Wandelen langs de IJssel

Wil je even de Zwolse drukte ontvluchten óf lekker wandelen dichtbij je geliefde stad? Je kunt heerlijk van de natuur genieten tijdens een wandeling langs de Zwolse IJssel, waar je onder andere de bekende rode fiets- en spoorbrug kunt spotten. Je vindt langs de IJssel sinds mei 2020 officieel het Jan Voerman-struinpad, een wandeling door de Zwolse uiterwaarden. En sinds vorig jaar kun je met een gratis pontje de route nog langer maken.

Wandelparel van Zwolle: met het gratis pontje naar de uiterwaarden van de IJssel

 • Doen, Video

Wil je even de Zwolse drukte ontvluchten óf lekker wandelen dichtbij je geliefde stad? Langs de…

Voermanstruinpad Zwolle

Onder de Sassenpoort

Tijdens een wandeling door de binnenstad kun je ook een kijkje nemen bij de Sassenpoort. Deze dateert vermoedelijk uit 1409 en is te beschouwen als het voornaamste overblijfsel van de middeleeuwse ommuring van Zwolle. Je kunt het ook vanbinnen bekijken.

‘Reinoudprins’ vertelt over een bezoekje op TripAdvisor: “Prachtig monumentaal gebouw. Leuk ook om met kinderen de rondleiding te doen. Gidsen vertellen prachtige verhalen, terwijl ze ook de geschiedenis goed vertellen.”

Sassenpoort in zwolle
Foto: indebuurt Zwolle

De Zwolse stadsgracht

Met mooi weer is het leuk om Zwolle eens vanaf de grachten te bekijken. Dit kan bijvoorbeeld door een bootje te huren of te suppen. De Zwolse Grachten rondom de binnenstad is al eeuwenoud. In de loop der jaren zijn er extra grachten gegraven zoals de Willemsvaart die de stadsgracht met de IJssel verbind.

Je kunt verschillende activiteiten doen op/in het water en als je nog niet genoeg bent afgekoeld, kun je op een aantal plekken ook heerlijke ijsjes scoren of genieten van een lekker drankje.

Foto: indebuurt Zwolle

Zwolse Balletjes proeven

In 1845 startte J. van der Kolk met de productie van de Zwolse Balletjes in de stekenbakkerij die hij in de kelder van het monumentale pand van een voormalige kruidenier installeerde. Deze Zwolse Balletjes worden nog steeds op dezelfde manier gemaakt en kun je samen met ander Hollands snoepgoed. Ook kun je er terecht voor toeristeninformatie.

‘IrisHannah’ vertelt op TripAdviser over het Zwolse balletjeshuis: “Ontzettend leuk winkeltje met oud-Hollands snoep en speciale Zwolse souvenirs. Zeer aardig personeel dat graag een Zwols Balletje aanbiedt en behulpzaam is.”

Lokale biertjes proeven

Zwolle biedt veel streekproducten, bijvoorbeeld lokaal gebrouwen biertjes. Zo vind je in de kelder van het Dominicanenklooster brouwerij Axes Castellum (letterlijk vanuit het Latijn vertaald: Assen Dorp). Als je er dan toch bent, neem dan ook een kijkje in het klooster uit de twintigste eeuw.

Axes Castellum
Henk met een Axes Castellum-biertje in het Domicanenklooster. Foto: indebuurt

Waanders in de Broeren bewonderen

Waarschijnlijk zijn de meeste Zwollenaren er al wel een keer langs geweest, maar voor nieuwe mensen in de stad is dit toch wel een must see: Waanders in de Broeren. De vroegere Broerenkerk werd in 2013 omgebouwd tot een boekhandel, maar bevat nog ontzettend veel authentieke onderdelen, zoals het orgel. Ook kun je er terecht voor een kopje koffie of een lunch.

Ook ‘Cunera2017’ is enthousiast op TripAdvisor: “Wat een schitterende locatie om te dwalen in dit boekenparadijs! Zoveel keus, zo lekker rustig. Hier ga je nooit weg zonder een boek of tijdschrift of ander leuk cadeau.”

waanders in de broeren
Waanders in de Broeren. Foto: indebuurt Zwolle | Kyra Dirksen

Een dagje Dinoland

In het in 2016 geopende themapark Dinoland Zwolle kun je weer even terug in de tijd van de dinosaurussen. Je waant je tussen soms tientallen meters lange exemplaren en leert van alles over ze. Leuk voor een dagje uit met de kinderen.

Op TripAdvisor reageert ‘SimoneMH83’ enthousiast: “Een fantastisch park. Interactief, spannend en van alles te doen. Echt een bijzonder leuk park voor kids.”

Hoog niveau dineren bij De Librije

Wie naar een bekend restaurant in Zwolle vraagt zal waarschijnlijk negen van de tien keer het antwoord De Librije horen. De eigenaren zijn Jonnie en Thérèse Boer. Je moet er misschien wel even voor sparen, want een 8-gangenmenu kost bijvoorbeeld 275 euro. Ook zijn ze vaak het hele jaar al volgeboekt, maar waarschijnlijk is het het wachten wel waard.

de librije in zwolle
Jonnie Boer en Thérèse Boer voor De Librije. Foto: ANP

Lees ook:

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Wildkamperen in Zwolle mag niet: hier kun je wel je tentje opzetten”

Wildkamperen in Zwolle mag niet: hier kun je wel je tentje opzetten

Kamperen avondklok
Ga naar “Stadsfestival Zwolle 2022: dit is het programma”

Stadsfestival Zwolle 2022: dit is het programma

Stadsfestival
Ga naar “Solliciteren met snelheid in een kart: deze dag kan het”

Solliciteren met snelheid in een kart: deze dag kan het

Aangeboden door Quades

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “AH Maaltijd-verspakketten € 3,99”

AH Maaltijd-verspakketten € 3,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Houten wekker met Qi lader** € 12,99”

Houten wekker met Qi lader** € 12,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Blokker combi magnetron BL-95003”

Blokker combi magnetron BL-95003

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Hospitality medewerker”

Hospitality medewerker

 • bijHanZ
 • Fulltime
bijhanzzwolle

Topper

Ga naar “Junior monteur”

Junior monteur

 • Veneta.com
 • Fulltime
Veneta Zwolle vacatureVeneta Zwolle vacature

Topper

Ga naar “Afwasser”

Afwasser

 • Librije
 • Fulltime

Topper

Ga naar “doktersassistent huisartsenpraktijk”

doktersassistent huisartsenpraktijk

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca Team Manager”

Horeca Team Manager

 • IKEA B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer”

Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer

 • Wijnbar OAK
 • Van 26 aug t/m 28 aug

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Stadshagenfestival”

Stadshagenfestival

 • 27 augustus 2022
StadshagenfestivalStadshagenfestival
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Wandeling door Zwolle met stadsgids (6 t/m 12 jr)”

Wandeling door Zwolle met stadsgids (6 t/m 12 jr)

 • Van 14 aug t/m 17 aug
Sassenstraat sassenpoort