Zwolse Mysteries: hoe komt de Korte Ademhalingssteeg aan zijn naam?
Zwolle heeft best veel bijzondere straatnamen waar leuke verhalen achter schuilen. Bijvoorbeeld de Korte Ademhalingssteeg, de verbindingsstraat tussen het Grote Kerkplein…
Na een rondje om de plas de Wijde Aa in Zwolle kun je via een mooi pad je wandeling richting Langenholte vervolgen. Zonder dat je het waarschijnlijk weet (want er staan geen borden), loop je over de Dodenweg naar de Brinkhoekweg. Hoe komt dit idyllische weggetje aan deze lugubere naam?
Meestal is er rond de kerstdagen vrede op aarde, maar in de jaren tachtig was die kerstgedachte iets minder aanwezig in Zwolle. Een dag na kerst, op 27 december 1982, kreeg de zijweg van het pad bij de Aa-landen de naam Dodenweg. Dat blijkt uit de straatnamengeschiedenis van Collectie Overijssel. Volgens het archief werd de Dodenweg altijd al in de volksmond zo genoemd en kreeg de weg daarom deze lugubere naam.
Tekst gaat verder onder de kaart.
Waarom werd de Dodenweg vroeger in de volksmond al zo genoemd? De meest bekende verklaring is dat de naam herinnert aan het feit dat vroeger begrafenisstoeten van deze weg gebruikmaakten, stelt Zwollenaar Dick Algra op de website Zwolleinbeeld. Een lijkweg of dodenweg werd vroeger vaker gebruikt als naam voor een route van een bewoonde omgeving naar een kerkhof of begraafplaats, zoals ook met een soortgelijke weg in Steenwijk gebeurde. Volgens de auteurs van het boek Verhalen van stad en streek werd zo’n speciale route om doden naar het kerkhof te brengen vooral in het noorden en oosten van het land veel gebruikt. “Deze lijkwegen mochten nooit afgesloten worden. Nu zijn ze buiten gebruik, maar in Twente werden ze tot circa 1950 plaatselijk nog gevolgd.”
Volgens Dick droeg de aangrenzende weg, de huidige Bergkloosterweg, vroeger ook de naam ‘Doodeweg’. Het leidde namelijk naar de begraafplaats Bergklooster, vlakbij de Agnietenberg in Zwolle. Die begraafplaats was vanuit de Dodenweg nog best een stuk lopen, met een afstand van net geen 3 kilometer.
Tekst gaat verder onder de Facebookpost.
Bijzonder detail: op Google Maps is te zien dat tussen 2009 en 2016 aan de Brinkhoekweg nog een bord met Dodenweg stond, maar dat bord is inmiddels al jaren verdwenen. Veel wandelaars zullen dus waarschijnlijk niet weten dat het pad waarover ze lopen ietwat florissanter is dan de naam.
In onze gids
Populaire rubrieken