Tripje in eigen stad? Zwolle hoort tot de meest gastvrije steden van Nederland
Zwolle heeft niet alleen met De Librije, Museum De Fundatie, de Blauwvingerdagen én de Sassenpoort bekende namen, maar ook een…
Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp ons land trof. Ook Zwolle werd geteisterd door overstromingen. De NTR besteedt hier aandacht aan met de documentaireserie Het water komt. Via de bijbehorende podwalk-app komen de overstromingen in Zwolle digitaal tot leven.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 vond een ramp van grote omvang plaats in Nederland. Door een zware storm in combinatie met springtij braken de dijken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Grote delen van West-Nederland kwamen onder water te staan. Huizen spoelden weg, mensen en dieren verdronken.
Naar aanleiding van de zeventigste herdenking van de Watersnoodramp maakte de NTR een vierdelige documentaireserie, gepresenteerd door Winfried Baijens. De documentaires brengen met archiefmateriaal en verslagen van ooggetuigen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp, schrijft de NTR.
Hoewel de Watersnoodramp in eerste instantie vooral West-Nederland trof, staat de ramp van 1953 niet op zichzelf. Het water loopt als een rode draad door de Nederlandse geschiedenis. In de podwalk-app Het water komt zijn er zeven GPS-gestuurde audiotours met verhalen over steden en dorpen waar heftige watersnoodrampen hebben plaatsgevonden. Ook in Zwolle.
In de app zijn verschillende podwalks te vinden, waarmee je via een kaart looproutes kan wandelen en je via audio een verhaal hoort over de impact van de waterramp op die locatie. Er is ook gebruikgemaakt van augmented reality. Hiermee kan je bijvoorbeeld zien hoe hoog het water kwam en hoe de situatie er toentertijd uitzag. Door de telefoon op een locatie te richten, maakt de app de verhalen zichtbaar.
De volledige route in Zwolle is 4,8 kilometer lang en gaat in 64 minuten onder meer langs het Stationsplein, de Westerstraat, Park Eekhout, de Potgietersingel, het Ter Pelkwijkpark, de stadsgracht, Schoenkuipenbrug, Thomas a Kempisstraat, Diezerkade, Waterstraat, Melkmarkt en Burgemeester van Roijensingel.
Lees verder onder de Instagrampost >
De app is gratis te downloaden via Google Play en de App Store. De vierdelige documentaireserie is terug te kijken op NPO Start. Meer informatie over de serie en de podwalk-app en de documentaireserie vind je hier.
Aangeboden door Bilderberg Grand Hotel Wientjes
In onze gids
Populaire rubrieken