Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de Zwolse natuur?

Door Hilke Vos 3 augustus 2020

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zomaar bramen en andere vruchten plukken in de Zwolse natuur?

Het is augustus en dat betekent dat de bramen en andere heerlijke bosvruchten rijp zijn. In Zwolle groeien ze gewoon in het wild, bijvoorbeeld vakbij het Wezenlandenpark aan het Koelwaterkanaal, zo zien we op de Wildplukwijzer. Je kunt ze dus lekker zelf gaan plukken, maar mag dat eigenlijk wel?

Eigen gebruik

Ja, het mag, maar wel met mate. Wildplukken mag in Nederland alleen voor eigen gebruik. Het is dus niet de bedoeling dat je hele emmers vol mee naar huis te neemt of dat je je oogst verkoopt. Check ook even of een gebied vrij toegankelijk is. Op sommige plekken heeft de eigenaar zoals Staatsbosbeheer een pluk-beperking ingesteld en je mag natuurlijk ook niet zomaar in iemands tuin gaan plukken. “Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje dan wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag”, vertelt een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Een klein bakje mee en lekker plukken mag dus, maar let wel op. Het is niet de bedoeling dat je van de paden afgaat. Je zou de natuur kunnen beschadigen en als je betrapt wordt kun je een boete krijgen.

 

Waar moet ik verder op letten?

Als je bramen of andere vruchten hebt geplukt, moet je die natuurlijk goed wassen, want je weet nooit welk dier er zijn behoefte op heeft gedaan. Vruchten die onder kniehoogte hangen kun je soms beter helemaal niet opeten. Het Voedingscentrum waarschuwt trouwens ook specifiek voor gevaar voor bramenplukkers. Door vossenuitwerpselen kunnen die besmet zijn met de vossenlintworm. Het risico op besmetting is niet groot, maar de gevolgen zijn wel heftig, zo staat op de website van het adviescentrum. Verder: eetsmakelijk!

Binnenkijken in de hippe kapsalon van Margriet in hartje Zwolle: ‘Zelfs de spiegels zijn vintage!’

Het was haar grote droom: een kapsalon openen, geheel in eigen stijl! Tijdens de coronacrisis hakte ...
thierry gelukkig

MAFS-Sanne (‘die van’ Zwollenaar Thierry) zwanger van eerste kindje

Het leek dé ultieme match, maar helaas zijn Sanne en Thierry uit Married at First Sight toch geschei...

Dringend op zoek naar werk? 5 x nieuwe vacatures in Zwolle

Op zoek naar een (bij)baan in de mooiste stad van Nederland? We helpen je op weg en zetten vijf leuk...
v

adv.