Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

IJsbeelden Festival Zwolle 2019/2020: dit moet je allemaal weten

Door Danielle Verbeek 6 november 2019

De beste ijskunstenaars ter wereld komen naar Zwolle, om ijs-en sneeuwbeelden tot wel zes meter hoog te maken. Van zaterdag 14 december 2019 tot en met zondag 1 maart 2020 vindt het Nederlands IJsbeelden Festival plaats in Zwolle. We hebben alles wat je moet weten over deze adembenemende wereld van kraakhelder ijs en glinsterende sneeuw voor je op een rijtje gezet. 

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is het thema?

ijsbeelden-festival-zwolle
Het thema van drie jaar geleden. Foto | ANP

Geen IJsbeelden Festival zonder een tof thema. Dit jaar is dat ‘R-IJS door de tijd’, waarbij aandacht wordt besteed aan de prehistorie, de oudheid, middeleeuwen, de renaissance en de moderne tijd. De beste ijskunstenaars uit de hele wereld zijn in een enorme vrieshal van 1.200 vierkante meter aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Daarmee vertalen zij het thema in ijs- en sneeuwbeelden tot wel zes meter hoog. ‘Special effects’ met licht, geluid en projectie maken de beelden nog magischer, waardoor ze stiekem een soort van tot leven worden gewekt. Vet, toch?

ijsbeelden festival zwolle nieuw anp

IJskoude actie: met korting naar het IJsbeelden Festival in Zwolle

IJs-en sneeuwbeelden tot wel zes meter hoog, hoe tof is dat! Van zaterdag 14 december 2019 tot en me...

Wat zijn de openingstijden en wat kost het?

Het Nederlands IJsbeelden Festival vindt plaats in de IJsselhallen. Dit jaar werken ze met tijdsloten van 10:00-17:00 en is op nieuwjaarsdag na, alle dagen van de week geopend in de kerst- en voorjaarsvakantie. Buiten de vakantie om is het festival op maandag gesloten! Tip: koop je ticket (met tijdslot) in de voorverkoop. Je kunt ze ook bij de kassa van het IJsbeelden Festival kopen, maar alleen voor de uren die niet volgeboekt zijn.

Ook betaal je entree, namelijk 17,50 euro aan de kassa. Online tickets bestellen is gunstiger, want dan hoef je ‘slechts’ 14,50 euro te dokken (al betaal je wel 2,25 euro transactiekosten per totale reservering!). Kinderen van 4 tot en met 10 jaar betalen 10,00 (online) of 12,00 euro (kassa) en kids tot en met 3 hebben mazzel (of eigenlijk de ouders): zij zijn gratis.

Hoe fijn: via indebuurt bestel je nu extra voordelig je tickets; klik hier voor meer info.


Meer over IJsselhallen Zwolle ontdekken?

IJsselhallen Zwolle entertainment

Rieteweg 4, Zwolle

Bekijk meer:entertainment

Wat gebeurt er in de kerstvakantie tijdens het IJsbeelden Festival?

ijsbeelden
Foto | IJsbeelden Festival

De IJsselhallen worden tijdens de kerstvakantie, omgetoverd tot een Winter Wonderland. Hiervoor gelden dezelfde openingstijden als die van het IJsbeelden Festival zelf, namelijk van 10.00 tot 17.00 uur. De verwarmde hallen worden aangekleed in winterse sferen met aangepaste horeca. Voor de kinderen vindt een speciaal Winter Wonderland KinderPlaza plaats: een gratis plaza met kermisattracties, games en springkussens. Altijd fijn: een treintje brengt je na het bezoek aan het Nederlands IJsbeelden Festival gratis naar de binnenstad van Zwolle (op 7 minuten afstand van het centrum).

Warme kledij

IJsbeelden festival
Foto: Facebook Nederlands IJsbeelden Festival

Fashionable gekleed tijdens het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle? Kan, als je maar véél laagjes aandoet, plus warme wanten, dikke sokken, een wollen muts en/of een fijne sjaal. Om de ijssculpturen in topconditie te houden is het 8 tot 10 graden onder nul in de ruimte waar de beelden staan. Brr!

Valt er ook nog wat te snaaien?

Na zo’n koude tocht, ben je misschien wel toe aan iets warm. Lucky you, want op het horecaplein van het Nederlands IJsbeelden Festival kun je genieten van warme chocomel met slagroom, apfelstrudel met warme vanillesaus, Hollandse worst, glühwein en heerlijke erwtensoep. De echte bikkels kunnen gebruik maken van de ijsbar en genieten van een ijskoude alcoholische versnapering.

Wie heeft de beelden gemaakt?

Een team van ongeveer veertig professionele sneeuw- en ijskunstenaars, afkomstig uit Ierland, Hongarije, Canada, Rusland, Estland, Tsjechië, Engeland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Finland, België en Nederland, bouwde de sneeuw- en ijsbeelden in een periode van twee weken. De kunstenaars hebben jarenlange ervaring op het gebied van het maken van al dit moois en nemen jaarlijks aan talrijke wedstrijden deel, waarmee ze heel wat prijzen in de wacht hebben gesleept. Respect!

Check hier met welke gereedschappen de kunstenaars werken.

Wordt er rekening gehouden met duurzaamheid?

15194403_696034797219247_1226991055443386259_o
Foto: Facebook Nederlands IJbeelden Festival

Zeker weten! De wanden en dak van de vrieshal zijn dubbel geïsoleerd en de vriesunits zijn zo afgesteld dat ze alleen aanspringen als het nodig is. Het ijs wordt gemaakt van regenwater en de stroom voor het vriesproces komt van zonnepanelen die op het dak van de ijsfabriek staan. Nice work!

Veelgestelde vragen

Benieuwd of je trouwe viervoeter (hond dus, geen kat) mee mag? Of je je baby kunt verschonen (want liever niet in een iglo)? Of er lockers zijn? Of je foto’s mag maken? Antwoorden op de meest prangende vragen vind je allemaal hier.

What else?

Benieuwd naar de overige winterse activiteiten in Zwolle?

schaatsbaan

Op deze datum opent de ijsbaan in hartje Zwolle waarschijnlijk

Goed nieuws, want we kunnen binnenkort weer schaatsen op het Rodetorenplein in hartje Zwolle. Sowies...
Zwolse-kerstmarkten-zwolle

Kerstliefhebbers opgelet! Alle Zwolse kerstmarkten in 2019 op een rijtje

Kramen vol met comfortfood, schattige kerstversiering en als je geluk hebt ook nog een levende kerst...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

adv.