Ken jij een mooi sportverhaal uit de oorlogstijd?

Aangeboden door Zwolse theaters 20 april 2019

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Met Theater Na de Dam van Zwolse theaters worden de verhalen en gedachten uit die tijd levend gehouden. Wij spraken met Jolmer Versteeg van Theatergroep de Jonge Honden over de voorstelling ‘Wie sport, zondigt niet’ en hoe theater herdenken actueel houdt. 

‘Wie sport, zondigt niet’ van Theatergroep De Jonge Honden gaat over een gymvereniging tijdens de oorlogsjaren. Tijdens de voorstelling komen er persoonlijke verhalen voorbij van spelers die de beste wilden worden om te overleven of voor moeilijke keuzes stonden. Want ook al was sport voor velen in de oorlogstijd afleiding, voor één bevolkingsgroep was het anders… Zwembaden, voetbalvelden en sportclubs waren vanaf 1941 ‘verboden voor joden’.

‘Wie sport, zondigt niet’

”Sport is van alle tijden en voor iedereen. We hebben gekozen voor het thema sport in de oorlog omdat sport heel menselijk is,” vertelt Jolmer. ”In de Tweede Wereldoorlog gaf sport veel mensen een stukje afleiding. Sport was in die tijd een manier om te ontkomen aan de harde realiteit. Er zijn regels in sport die voor iedereen gelden, ongeacht je afkomst. Toch is het onoverkomelijk, toen en nu, dat politieke conflicten ook in de sportwereld tot uiting komen,” legt hij uit.

In de voorstelling komen verschillende dilemma’s aan bod die in deze tijd nog steeds relevant kunnen zijn. Theater is al tijden een middel om bewustwording te creëren en Theater na de Dam maakt de topics van toen op een mooie manier weer relevant. Hoe ga je bijvoorbeeld om met uitsluiting? In ‘Wie sport, zondigt niet’ zie je hoe de spelers worstelen met verschillende vraagstukken. Hoe ga je om met een Joodse speler in je club? Wat als die speler vals speelt? Hoe maak je een statement en doe je dit als als individu of als groep?

”Sport is een mooi middel om mensen te bereiken”

Herdenken

”Sport is een mooi middel om mensen te bereiken en aan het denken te zetten, vooral de jongere generatie,” stelt Jolmer. ”We hebben al veel interessante discussies gehad met jongeren. Wat doe je als iemand uitgesloten wordt vanwege zijn of haar ras? Waar kies dan voor, voor jezelf of voor de ander? En hoe voelt het als iemand niet mee mag doen?” Dit soort discussies maken de problemen uit die tijd weer levend. ”Doordat ik dit soort voorstellingen maak, wordt herdenken steeds concreter,” bevestigt hij. ”Herdenken is heel belangrijk, vooral voor de generatie van nu. De vraag is alleen hoe lang we nog blijven herdenken. Ik denk dat het belangrijk is om steeds te blijven zoeken naar nieuwe vormen om herdenken op waarde te schatten.”

De kaartverkoop van de Theater Na de Dam voorstellingen in Zwolle is inmiddels gestart! De voorstelling ‘Wie sport, zondigt niet’ kun je gaan bekijken op 3 en 4 mei in Schouwburg Odeon. Tickets zijn 5 euro en bestel je via de website van Zwolse theaters.

Ken jij nog een mooi sportverhaal uit die tijd? Was jouw opa bijvoorbeeld betrokken bij een Zwolse sportvereniging in de Tweede Wereldoorlog? Theatergroep De Jonge Honden is benieuwd naar jouw verhaal! Stuur een mailtje naar [email protected]Deze bijdrage wordt je aangeboden door Zwolse theaters. Meer over Zwolse theaters ontdekken?

Zwolse theaters

theaters

Op aanvraag

Blijmarkt 25 (Schouwburg Odeon), Zwolle

Bekijk meer:theaters

adv.