Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaaf! 7 x binnenkijken bij bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt

Door Danielle Verbeek 10 september 2019

In Zwolle staan ongelofelijk veel mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit binnen kunt kijken. Goed nieuws: zaterdag 14 september kan dat wél! Tijdens Open Monumentendag gaan er heel veel deuren in Zwolle voor je open. Wij hebben 7 gebouwen waar je dit weekend binnen kunt kijken, voor je op een rij gezet.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

De Sassenpoort

sassenpoort
De Sassenpoort | Foto: indebuurt Zwolle

Het is zo’n gebouw waar je waarschijnlijk al honderd keer langs/onderdoor bent gelopen: de Sassenpoort. Maar ben je er wel eens binnen geweest? Van verdedigingstoren tot gevangenis, deze stadspoort heeft door de jaren heen al veel functies gehad. Dit bijzondere UNESCO-monument stamt uit 1408 en kun je bezoeken op Open Monumentendag.


Meer over Sassenpoort Zwolle ontdekken?

Sassenpoort Zwolle musea

Vandaag gesloten

Sassenstraat 53, Zwolle

Bekijk meer:musea

Kleine Kelderwoning

derde-bredehoek-zwolle
Foto: website Open Monumentendag Zwolle

Een plekje waarvan je misschien niet wist dat het er zat. Een kleine kelderwoning uit circa 1708 met een prachtig verhaal. Op Monumentendag kun je hier terecht op de Derde Bredehoek 2 voor een rondleiding door vader en dochter. Je komt dan alles te weten over de geschiedenis en de renovatie van het huisje in een geanimeerde setting. Een echte aanrader dus!

Het Refter

hetrefter
Foto: Facebook Het Refter

Normaal kom je hier waarschijnlijk voor de lekkere speciaalbiertjes en hapjes. Maar wist je dat dit één van de oudste panden van Zwolle is? Dit pareltje is namelijk gebouwd in het jaar 1309. Het gebouw diende eerst als administratiegebouw en even later werd de plek door gilden gebruikt. Het Refter kreeg toen een iets feestelijker doel, er werden namelijk toneelvoorstellingen en Schermlessen gehouden. Een rijke geschiedenis heeft dit huidige Grandcafé zeker.


Meer over Het Refter ontdekken?

Het Refter cafés

Geopend11:00 - 02:00

Bethlehemkerkplein 35a, Zwolle

Bekijk meer:cafés

Zwolse Balletjeshuis

zwolse-balletjeshuis
Zwolse Balletjeshuis | Foto: indebuurt Zwolle

Lekker snoepen bij het Zwolse Balletjeshuis. Dat kun je hier zeker! Ze hebben een groot assortiment oud -Hollands snoepgoed zoals massée, polkabrokken, kaneelstokken, wijnballen en diverse soorten drop. Maar het is niet zomaar een snoepwinkel. Het interieur dateert namelijk uit 1688, toen hier een kruidenierswinkel zat. Vanaf 1845 worden hier zoete lekkernijen verkocht en zit er in de kelder een ‘stekenbakkerij’. Lekker authentiek snoepen.


Meer over Het Zwolse Balletjeshuis ontdekken?

Het Zwolse Balletjeshuis cadeauwinkels

Gesloten10:00 - 17:00

Grote Kerkplein 13, Zwolle

Bekijk meer:cadeauwinkels
49696316_1979251518811102_2382564465288675328_o (2)
Foto: Facebook Dominicanenklooster

Als je wel eens in de wijk Assendorp bent geweest, dan is deze plek waarschijnlijk niet aan je voorbijgegaan. Deze imponerende kerk met aangrenzend klooster is gebouwd in het jaar 1900 en heeft een neogotische stijl. Het diende als opleidingsinstituut voor Novicen en er woonden ongeveer tachtig Dominicanen. In 1966 werd de opleiding beëindigd en bleef er weinig over van de gemeenschap. Maar toch werd er nieuw leven ingeblazen. Nu wonen er weer een aantal Dominicanen. Tijdens Open Monumentendag mag je hier binnen komen kijken.


Meer over Dominicanenklooster ontdekken?

Dominicanenklooster bezienswaardigheden

Geopend08:30 - 22:30

Assendorperstraat 29, Zwolle

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Statenzaal (voormalig provinciehuis)

statenzaalzwolle
Foto: Historisch Centrum Overijssel

De glas-in-loodramen van de Statenzaal zijn nog van uitzonderlijk mooie kwaliteit. Tussen 1895 en 1898 is de Statenzaal gebouwd, onder leiding van de bekende Rijksbouwmeester Jacobus van Lockhorst. Tot in de kleinste details is de Neo-gotische stijl doorgevoerd. Echt een kijkje waard dus. Ook kun je genieten van grote schilderijen die de hoogtepunten afbeelden uit de geschiedenis van de provincie Overijssel. Je kunt de Statenzaal vinden aan de Diezerstraat 80.

Bloemendalstraat_Vrijmetselaarij_0
Foto: website Open Monumentendag Zwolle

Altijd al nieuwsgierig geweest naar deze vrije denkers? Dan is dit je kans.Tijdens Open Monumentendag wordt jou een kijkje achter de schermen gegund bij Fides Mutea. In dit 16de-eeuwse pand vonden de vrijmetselaars in 1867 onderdak. De loge is al meer dan 200 jaar actief in Zwolle en is te vinden op de Bloemendalstraat 11.

What else?

Zijn we nog een bijzonder gebouw vergeten dat je kunt bezoeken op Open Monumentendag? Laat het ons weten, passen wij het aan.

Dit is het gemiddelde inkomen van de Zwollenaar

Je weet zelf waarschijnlijk niet wat je buurman verdient, maar het Centraal Bureau voor de Statistie...
Rommelmarkt Zwolle

Rondsnuffelen maar! 4 x rommelmarkten in september

Rommelmarkten, wie houdt er niet van? Wij wel in ieder geval! Daarom hebben we wat leuke Zwolse romm...
bordeel

LINDA.tv bezoekt Zwols bordeel: ‘De poppenkamer is ontzettend populair’

Een primeur in ons land: het eerste bordeel waar je seks kunt hebben met een pop opende in februari ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.