Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x plekken in Zwolle waar je vroeger een dansje waagde

Door Hilke Vos 13 november 2019

Weet je nog? Dat je ouders of opa en oma elkaar ontmoetten in een bar-dancing, of gewoon tijdens dansles? Nu swipe je door Tinder, vroeger spotte je je lief tijdens het uitgaan. We hebben een vijftal Zwolse hotspots op een rijtje gezet waar je járen geleden een dansje waagde.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Bar Bodega Dijkhof

dijkhof
Foto | Stadsarchief Zwolle

Je potentiële liefje kon je in de jaren 50/60 zeker tegenkomen bij Bar Dijkhof aan de Harm Smeengekade 15. De horecagelegenheid – die later werd voortgezet op de Grote Markt (zie foto) – was voor Zwolse begrippen een echte hotspot binnen het uitgaanssegment. Stadsgids Albert Veld: “Ik kwam hier vaak tussen de middag met veel jongens en meiden (van de INAS-opleiding). Ik zat zelf op de School voor Scheepswerktuigkundigen aan de Blaloweg, die inmiddels alweer is afgebroken.”

Sesjuntheater

sesjun
Foto | Historisch Centrum Overijssel

Ook een gouwe ouwe ontmoetingsplek: het Sesjuntheater aan de Thorbeckegracht 10 (op de foto helemaal rechts naast bakkerij Kamphuis). Er kwamen veel jongeren en zogenoemde underground hippies op deze plek af. Het pand werd ontruimd op 9 augustus 1971 en verdween daarna ook.

Tigerclub

Grote publiekstrekker was in de jaren 50/60 de spraakmakende Tigerclub in hartje Zwolle (later discotheek X-ray) met zaal Suisse als dansend middelpunt. De oprichting was te danken aan de Indische scene in Zwolle, die bekend stond om hun ruige Indorock (de muziek varieerde dan ook van Indorock tot Motown en rock and roll). En hoe grappig: tijdens de ‘schuifelliedjes’ werden paartjes door ouderen in de gaten gehouden. Als een jongen en meisje te dicht tegen elkaar aan dansten werden zij subtiel ‘tot de orde’ geroepen; buiken tegen elkaar was taboe. Te close worden met je liefje mocht/kon dus niet.

Bron: Historisch Centrum Overijssel en De Swollenaer

IJssalon van Akker

akker
Foto | Peter van Akker / Stadsarchief Zwolle

Een flink stukje terug in de tijd: op zaterdag 30 juni 1956 opende aan de Diezerpoortenplas (nummer 3 en 5) de ijssalon van Douwe van Akker de deuren, waar je (uiteraard) terecht kon voor ijs in alle geuren en kleuren en smaken. Ook was de salon een ontmoetingsplek voor de Zwolse jeugd, waar romances ontstonden en afspraakjes werden gemaakt. In 1972 werd de zaak opgeheven. Leuk om te weten: in het linker deel van het pand (Diezerpoortenplas 3) huisvest sinds 2004 het Thaise restaurant BaiYok.

Bron: Zwolse Historische Vereniging

Discotheek Capitol

Oude foto van de buitengevel van Discotheek Capitol Zwolle.

Posted by Discotheek Capitol Zwolle. on Thursday, 6 April 2017

Danswedstrijden, happy hour, wát was het altijd leuk in discotheek Capitol, die van 1981 tot 1991 gevestigd was aan de Jufferenwal in Zwolle. Leuk om te weten: het oud-personeel hield vorig jaar nog een reünie.

Eigenlijk geen discotheek

zwolle-167
Foto | Hans v. d. Berg / SERC

Verwarring alom, want vroeger zat de zaak Discotheek aan de Melkmarkt, in het pand waar nu Sissy-Boy zit. Daar zat de eerste aan een openbare bibliotheek verbonden grammofoonplatenafdeling, vertelt indebuurt-lezer Harry Oude Lenferink ons. Achterin zat een uitgebreide bladmuziek-bibliotheek, vaak gebruikt door studenten. Geen gesjans en gedans dus. Later is de naam veranderd in Fonotheek, omdat het begrip discotheek een andere lading kreeg.

What else?

Zijn vast nog genoeg andere Zwolse cafés waar je opa en oma elkander vroeger ontmoetten. Tip ons via dit formulier of laat hieronder een reactie achter.

Zwolle stad

Bye New York: Zwolle krijgt eigen wolkenkrabber

Geniet nog maar even van de Zwolse skyline zoals hij nu is, want we krijgen een wolkenkrabber met vi...
IMG_2648

9 x Zwolse tweelingen die écht sprekend op elkaar lijken

Hoe is het om tweeling te zijn? Ben je dan echt zo onafscheidelijk als de meeste mensen denken? Word...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.