Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pas op: Een ‘dode’ egel moet je niet zomaar begraven

Door Hilke Vos 19 november 2019

In de winter is de kans groot dat je in je achtertuin egels tegenkomt die niet meer bewegen. Waarschijnlijk houden ze dan gewoon een winterslaap. Wil je weten wat je moet doen als je er eentje tegenkomt en hoe je checkt of ‘ie dood is? Lees dan nog even door.

Op 31 oktober plaatste Egelwerkgroep Nederland een verontrustend berichtje op Facebook. Een mevrouw ergens in Nederland dacht namelijk dat zij een dode egel had gevonden. Ze heeft het diertje in de afvalcontainer gegooid, maar moest ‘m tot haar grote schrik weer uit de bak halen van de werkgroep, de egel was namelijk al begonnen aan zijn winterslaap.

Winterslaap

Vrijwilliger Ank van de Egelopvang Den Haag vertelde onze collega’s van indebuurt Den Haag ons waar je op moet letten: “Kijk goed naar de houding van de egel. Ligt het diertje opgerold als een balletje met zijn neusje naar binnen (die zie je dan dus niet), dan houdt ‘ie waarschijnlijk zijn winterslaap.  Ook houden egeltjes in winterslaap ervan om zich te bedekken met bladeren en aarde.”

‘Zie je een neusje, dan kan dat betekenen dat het beestje dood is’

Wat doe je dan als je er alsnog niet zeker over bent of het beestje slaapt of overleden is? “Zie je wel een neusje, dan kan dat betekenen dat het beestje dood is. Om zeker te weten of de egel nog leeft kun je voorzichtig de stekeltjes op z’n ruggetje aanraken, dan gaat hij uit reactie zachtjes rillen. Anders moet je een klein spiegeltje bij z’n snuit houden, als de spiegel uiteindelijk beslaat weet je zeker dat het beestje ademt”, aldus Ank.

Beeld ter Illustratie | Pixabay

Egels in je tuin

“Er is nog iets waar je op moet letten als je egels in je tuin hebt, namelijk volle afvalzakken. Zet ze niet zomaar buiten, want een egeltje dat nog op zoek is naar een slaapplekje kan een vuilniszak als lekker nestje zien. Het is warm, vol en ruikt voor een egel lekker. Egels maken zelf ook weleens gaten in de zakken om naar binnen te kruipen. Stop je afval dus in een kliko of op een verhoging, dan komen ze er niet bij”, zegt Ank.

Verder raadt ze aan om de beestjes gewoon te laten liggen als ze in je tuin liggen te overwinteren. Kijk in het voorjaar of de egel er nog ligt en bel zo nodig de egelopvang of dierenambulance.

Lees ook:

kalsbeek willem

Willem Kalsbeek stopt na bijna 50 jaar motorhandel in Zwolle: ‘Een hele moeilijke keuze’

Ooit gestart als fietsenverkoper, nu al lange tijd een begrip in de motorwereld. Een schitterende ti...

MAG DAT: een kapotte ovenschaal in de glasbak gooien?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
zwolle-mysterie

Zwolse mysteries: hoe komt Zwolle eigenlijk aan zijn naam?

In de rubriek Zwolse mysteries behandelen we wekelijks een vraagstuk waarvan je je misschien altijd ...

adv.