Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: je hond aan een paaltje aanlijnen als jij boodschappen doet?

Door Hilke Vos 10 januari 2020

Bij veel supermarkten mag je je hond niet mee naar binnen nemen. Maar waar moet je jouw viervoeter dan laten? Mag je de hond aanlijnen aan een paaltje? Wij raadpleegden de APV en dierenpolitie.

Een herkenbare situatie voor alle hondenbezitters: je bent net aan het koken als je ontdekt dat je geen peper meer in huis hebt. Snel even naar de supermarkt. Hup, jas aan, tas mee en gaan. Maar dan kijkt je hond je met die lieve puppy-ogen aan. Hij smeekt om je aandacht: neem me alsjeblieft mee. Vooruit dan maar. Viervoeter mee en gaan. Maar ja… op de deur van de winkel hangt een sticker waarop staat dat je hond niet mee naar binnen mag. Wat nu?

De regels

Om erachter of je je hond aan een paaltje mag aanlijnen, raadpleegden we eerst de APV van Zwolle. Na lang zoeken kwamen we tot de conclusie dat het niet lokaal geregeld is. Door naar de volgende bron die ons misschien kan helpen: de dierenpolitie! En wat blijkt? Er zijn geen regels voor, waardoor het dus geoorloofd is. “In principe mag het dus gewoon. Maar als dieren té lang vastgebonden zitten, kun je wel een melding bij de dierenpolitie maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een hond lang in de volle zon zonder water zit. Dan komen we langs en kijken we ter plaatse wat we kunnen doen”, vertelt een medewerker van de dierenpolitie.

Wat vind jij?

Goed, het antwoord hebben we. Maar we vragen ons wel af wat jij ervan vindt: is het oké om je hond aan een paaltje vast te maken als jij je boodschappen doet? Laat het ons weten!

Dit vroegen we ons eerder af:

Mag dat: geweld gebruiken wanneer je een inbreker op heterdaad betrapt?

Een stijging in de jaarlijkse Misdaadmeter - van plek 81 naar plek 65. Er wordt meer ingebroken in Z...

Mag dat: parkeren in het vak bij een oplaadpaal als je geen elektrische auto hebt?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag dat? Potjes met voedselresten in de glasbak gooien?

Bij een Hollands prakkie hoort natuurlijk appelmoes, bij een patatje wil je mayonaise en als je een ...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.