Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Buxusrups nu al gespot in Zwolle en dit is waarom

Door Carin Van der Meij 25 april 2020

Het is maar goed dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, want de buxusstruiken in Zwolle hebben 24/7 bewaking nodig. Waarom? De buxusrups is veel eerder dan normaal uit zijn ‘donkere hol’ gekropen. 

Een kleine opfriscursus voor Zwollenaren die nu denken: waar gaat dit over? De buxusrups – ook wel buxusmot genoemd – is de plaag voor iedere buxus.

Buxusrups

In het najaar legt de buxusrups eitjes in deze plant. Als de beestjes uit de eitjes zijn, zorgen ze voor kaalslag in de buxusstruik. Andere symptomen van een door de rups aangetaste struik zijn bruine bladeren, kale takken, spinnenwebben, dode blaadjes en kapotgevreten blad. Het resultaat als je niets doet: een plant die je weg kunt gooien.

Vroeg gespot in Zwolle

Dat is natuurlijk zonde! Helaas is de buxusrups vergelijkbaar met de belastingaangifte: het komt ieder jaar terug. Normaal is dit rond mei, maar de rupsen zijn nu al gespot in Zwolle. “Ik heb ze zelf nog niet waargenomen, maar collega’s hebben ze al gespot”, vertelt Dennis Nagelhout van hoveniersbedrijf Donkergroen in Zwolle. “Het is nu wel de tijd dat ze actief worden. En nog meer dan normaal, door de zachte winter en de relatief hoge temperaturen.” Ook de processierups is al wakker, meent hij. “Kortom, lekker veel beestjes dit jaar.”

De rups bestrijden?

Wil je voorkomen dat de buxusrups je tuintje verpest? Zorg dan voor een gezonde buxus, een vogelvriendelijke tuin (volgens pikken namelijk de larven uit de planten), gebruik mottenvallen of vervang je buxus bijvoorbeeld voor een Ilex Crenata (Japanse hulst). Meer info over het bestrijden van de buxusrups? Klik dan hier.

Lees ook:

eikenprocessierups in zwolle

Gratis nestkastjes af te halen in Zwolle om eikenprocessierups te bestrijden

Leerlingen van het Thomas a Kempis College helpen de gemeente Zwolle en Zwollenaren om de eikenproce...

Wat is nou die gele aanslag op auto’s en tuinstoelen in Zwolle? NEE, geen Saharazand

Ligt er sinds een paar dagen ook zo'n gele stoflaag op jouw auto en je tuinmeubilair? Het is geen Sa...

adv.