Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Voor de allereerste keer carnaval vieren in Zwolle: dit moet je doen

Door Hilke Vos 21 februari 2020

Is het de eerste keer dat je carnaval gaat vieren in Zwolle? Dan moet je natuurlijk voorkomen dat je voor joker staat (of juist niet). We leggen het nog even voor je uit.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Het gebeuren in Zwolle

In Zwolle – of eigenlijk Sassendonk – beginnen de festiviteiten op vrijdag 21 februari en gaat het feest door tot dinsdag de 25e. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent! We hebben het programma en de nodige informatie voor je klaargezet:

weer-carnaval-zwolle

Carnaval 2020 in Zwolle: Dit is het programma

Wat er allemaal te doen is tijdens carnaval 2020 (21 tot en met 24 februari) in Zwolle? Ontzettend v...

Je outfit

carnaval-killer-clowns
Foto | ANP

Het is natuurlijk heel belangrijk om verkleed te gaan. Maar! Zorg dat je niet het verkeerde aantrekt. Ga in ieder geval niet in je dagelijkse outfit feesten, want dan krijg je vast en zeker rare blikken toegeworpen. Volgens de heren van feestwinkel Meinesz en Bennesz zijn panterprintjes erg populair dit jaar. Steek in ieder geval wat moeite in je kostuum, want anders pikken de andere carnavalsvierders je er zo uit!

carnaval-2018-ben-jij-gespot

Dit moet je weten over de carnavalstrend van 2020: ‘Zwollenaren zijn bijzonder, ze willen kostuums die niet iedereen heeft’

Heb jij je carnavalskostuum al in huis? Of ben je nog op zoek naar dé perfecte outfit? indebuurt gin...

Alaaf

Als je in Zwolle de carnavalsdagen doorbrengt kun je prima Alaaf! roepen. Doe het maar niet in Oeteldonk, daar waren ze twee jaar geleden al boos toen restaurant La Place een advertentie met het ‘beruchte woord’ plaatste.

Leuk om te weten: de kreet komt oorspronkelijk uit Keulen en is naar Nederland overgewaaid. In Lampegat begroet je elkaar met Salaai en in grote stukken van West-Brabant zeg je Agge mar leut et. Heb je nu geen idee welke steden Oeteldonk en Lampegat zijn, klik dan nog even verder.

Stadsnamen

plaatsnaambord-sassendonk
Afbeelding | ANP

Carnavalssteden worden straks omgedoopt en krijgen andere namen. Zeg dus niet dat je carnaval viert in Zwolle, je bent in Sassendonk! Dit zijn nog een paar carnavalsnamen:

  • Den Bosch > Oeteldonk
  • Eindhoven > Lampegat
  • Heino > Stöppersgat
  • Raalte > Stöppelburcht

Leuk: in de NS-reisplanner zijn twee jaar geleden ook veel stadsnamen aangepast! Natuurlijk zijn er nog veel meer knotsgekke namen, een volledige lijst staat op Wikipedia.

Wordt het je even teveel?

Kun je er gewoon niet meer tegen, al dat gedoe met die rare outfits, kreten en namen? Wij hebben een aantal oplossingen voor je:

carnavalzwolle_bewerkt

Geen liefhebber? 6 x manieren om carnaval te ontvluchten in Zwolle

Kijk je nu al op tegen carnaval? Geloof het of niet, het is mogelijk om de bonte stoet te ontvluchte...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.