Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020: zo staan we in Zwolle stil bij de vrijheid

Door Maaike van der Ploeg 4 mei 2020

Door de coronamaatregelen zijn er voorlopig geen feestjes en festivals in Zwolle. Ook kunnen nationale herdenkingen en vieringen niet in hun normale vorm doorgaan. Wat betekent dit voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020 in Zwolle? 

Dat het Bevrijdingsfestival in Zwolle dit jaar niet door kan gaan, werd eerder al duidelijk. Maar hoe zit het met Dodenherdenking? Een woordvoerder van Gemeente Zwolle vertelt ons dat de herdenking in aangepaste vorm zal plaatsvinden. ”In overleg met de betrokken partijen in de stad is onder de huidige omstandigheden gekozen voor een ingetogen, maar waardige invulling van 4 mei waarop we alle mensen herdenken die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Een vrijheid die we al 75 jaar koesteren en vieren op 5 mei.”

Dodenherdenking

Vanochtend legde burgemeester Peter Snijders van Zwolle met zijn echtgenote Geeke een krans bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark namens alle Zwollenaren. Stadsdichter Jeroen Kraakman droeg een gedicht voor. De filmopname hiervan met een toelichting van ceremoniemeester Arjan Duijn vind je hier.

Tussen 19:15 en 19:25 uur luidt het Klokkenluidersgilde St. Michael de grote klok van de Peperbus als symbool voor de Stille Omgang die dit jaar evenmin kan doorgaan. Om 19:58 uur speelt Bert Dijkink van het gilde de Taptoe vanaf de Peperbus waarmee hij aansluit bij de landelijke actie. Gemeente Zwolle roept inwoners op de vlag halfstok te hangen en te kijken naar de Nationale Dodenherdenking op televisie.

bevrijdingsfestival-zwolle
Dit jaar staan we er in ieder geval niet zo bij!  | Foto: indebuurt

Programma Bevrijdingsdag

Gemeente Zwolle roept op om dinsdag 5 mei de vlag voluit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil staan bij hoe kostbaar en kwetsbaar onze vrijheid is. Praat met elkaar over de betekenis van 75 jaar vrijheid en lees de verhalen op zwolleviertvrijheid.nl. Ook kun je vanaf 16:55 uur genieten van de Vrijheidsliedjes van Stadsbeiaardier Martien van der Knijff.

Vrijheidsvuur

Traditiegetrouw wordt het vrijheidsvuur vanuit Wageningen in de nacht van 4 op 5 mei door lopers verspreid over heel Nederland. Door de maatregelen kan dit nu niet doorgaan. Maar daar is wat op gevonden! Dit jaar mogen we ons eigen vrijheidsvuur ontsteken. Hier lees je er alles over.

Bevrijdingsfestival online

Wist je misschien nog niet, maar dit jaar vieren we voor de 75ste keer de vrijheid. Ook zou het Bevrijdingsfestival voor de dertigste keer plaatsvinden. Om hier samen toch bij stil te staan, kun jij jouw herinneringen delen op Instagram. Post jouw foto’s en video’s met #BFO2020 en tag @bevrijdingsfestivaloverijssel.

Daarnaast wordt er op 5 mei om exact 14.00 uur vanaf bevrijdingsfestivaloverijssel.nl een speciale uitzending uitgezonden waarin het festival terugblikt naar mooie momenten van voorgaande edities. Maak van je huiskamer een festival en kijk mee! Het festival laat je beelden zien van optredens die nergens online te vinden zijn en die ze nog één keer voor dit speciale moment online mogen delen.

5voor5-moment

Jaarlijks is er het 5voor5-moment, waarbij het festival om 5 minuten voor 5 met bijna 1 miljoen Bevrijdingfestivalbezoekers in het hele land 5 minuten stilstaat bij onze vrijheid. Ieder jaar staat er een spreker op Bevrijdingsfestival Overijssel en sluiten ze af met een heel feestelijk moment waarbij het hele veld springt en feest om samen de vrijheid te vieren. Nu doen we dat vanuit huis.

Doe je mee? Houd om 5 voor 5 hun Facebook en Instagram in de gaten en zing mee! Mocht je wat willen delen? Gebruik de #bevrijdingsdag.

Lees ook:

vrijheidsvuur-zwolle

4 en 5 mei in Zwolle: dit jaar ontsteken we ons eigen Vrijheidsvuur

Dit jaar staan we stil bij 75 jaar vrijheid, ook in Zwolle. Wel anders dan anders, want er is geen B...
Bevrijdingsdag 2020

Is Bevrijdingsdag 2020 nou wel of niet een vrije dag?

Het duurt nog twee weken, maar op dinsdag 5 mei is het Bevrijdingsdag 2020. Naar Bevrijdingsfestival...
bevrijding-zwolle

13 x indrukwekkende foto’s van de bevrijding van Zwolle

De bevrijding van Nederland was al in september 1944 begonnen, maar door omstandigheden duurde het n...

adv.