Tot bijna 2000 euro verdienen? Dit zijn alle besparende maatregelen in Zwolle op een rij

De energierekening stijgt en ook de prijzen voor de boodschappen en benzine gaan door het dak. Het zijn voor veel Zwollenaren geen goedkope tijden. Om het iets dragelijker te maken, kun je in Zwolle tot bijna 2000 euro besparen of terugkrijgen. We zetten alle landelijke en lokale maatregelen voor je op een rij.

380 euro met energie

Heb je als huishouden een energieaansluiting? Dan krijg je in de maanden november en december van 2022 een korting van 190 euro op je energierekening. “In principe verrekent de energieleverancier dit bedrag automatisch op je factuur”, legt energie-expert Joris Kerkhof van Independer uit bij het AD. Als je rekening hoger is dan 190 euro, betaal je alleen het bedrag dat overblijft. “Als je eronder zit, hoef je desbetreffende maand niets te betalen en wordt de rest van de 190 euro verrekend op je jaarafrekening.”

Op andere manieren uitbetalen

Sommige leveranciers verrekenen het bedrag niet, maar storten het op je rekening. Hierover ontvang je vaak bericht van je energieleverancier. Maar het kan ook nog op een andere manier, stelt de Rijksoverheid. Zo kan een leverancier het geld aan je overmaken als je het contract beëindigt. Of ze maken een deel van de 190 euro aan je over en houden een deel achterwege voor je voorschot- of eindnota.

Rekening lager dan 190 euro per maand?

Is je energierekening lager dan 190 euro? Dan krijg je geld toe, meldt de Rijksoverheid.

energierekening
Foto ter illustratie. Foto: ANP.

1300 euro met energietoeslag

Heb je eerder dit jaar van de gemeente Zwolle een energietoeslag van 800 euro gekregen? Dan krijg je automatisch nog eens 500 euro. De gemeente betaalt deze energietoeslag aan Zwolse huishoudens met een laag inkomen. Ook als je geen toeslag hebt ontvangen, kun je nog in aanmerking komen.

De gemeente stuurt in oktober een brief naar inwoners die de extra energietoeslag van 500 euro automatisch op hun bankrekening krijgen. Zwolse huishoudens met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum komen in aanmerking.

Wat mag je maximaal verdienen?

Bij alleenstaanden van 21-jarigen en ouder ligt de grens op 1.360,75 euro per maand, bij gehuwden of samenwonenden op 1.943,93 euro per maand. Een alleenstaande Zwollenaar die de AOW-leeftijd heeft bereikt, mag maximaal 1.513,70 euro per maand krijgen, een echtpaar of samenwonend stel 2.050,54 euro. De bedragen zijn zonder vakantietoeslag. Ook Zwolse studenten komen in aanmerking voor de energietoeslag.

Energietoeslag aanvragen

Heb je nog niet eerder de eenmalige toeslag van 800 euro gekregen? Dan kun je tot 1 februari 2023 een aanvraag indienen. Je ontvangt het totale bedrag van 1.300 euro dan in één keer.

Meer lezen:

 • Extra energietoeslag van 500 euro: dit is wanneer je het bedrag in Zwolle krijgt

  Heb je eerder dit jaar van de gemeente Zwolle een energietoeslag van 800 euro gekregen? Dan krijg je automatisch nog…

  energierekening

Tientjes op boodschappen

Wie wil besparen op boodschappen en voedselverspilling tegen wil gaan, kan bij verschillende winkels in Zwolle producten ophalen die aan het einde van de dag overblijven. Ook is er een app die dit nog overzichtelijker maakt.

In de app Too Good To Go bieden vooral supermarkten en bakkers geregeld zogenoemde Magic Boxen aan voor een klein prijsje. In een Magic Box kan van alles zitten; brood, zuivel, fruit, groente, vlees, vis, gebak… Allemaal etenswaren die tegen de houdbaarheidsdatum zitten of om een andere reden overblijven aan het einde van de dag. De boxen verschillen in prijs, maar meestal betaal je tussen de drie en vijf euro.

Alle deelnemende supermarkten en bakkers:

 • Boodschappen voor een prikkie: deze Zwolse supermarkten en bakkers verkopen ‘overblijvers’

  De energierekening stijgt en ook de prijzen voor de boodschappen zijn door de inflatie gestegen. Het zijn voor veel Zwollenaren…

  backWERK

Tot tientjes op restafval

Per 1 januari 2023 betaal je per keer dat je restafval weggooit, een bepaald bedrag. Wil je daarop besparen? Dan kun je de volgende maatregel treffen als je met meerdere personen in een huis woont.

Even in het kort: vanaf 1 januari 2023 wordt afvalstoffenheffing opgesplitst. Er komt bij een meerpersoonshuishouden een vast tarief van 250,57 euro voor bijvoorbeeld papier, glas en gft. En er komt een variabel bedrag voor restafval. Je betaalt een vast bedrag tussen de 1,70 en 10,20 euro per keer. Dat bedrag hangt af van of je een restafvalcontainer gebruikt of een restafvalcontainer bij je huis laat legen. Lees er hier alles over.

Besparen op restafval in 2023

Stel: je hebt een meerpersoonshuishouden en je gooit 20 keer per jaar restafval weg in een container van 60 liter, de meestvoorkomende container in Zwolle. Dan kost je dit (20 * 1,70) 34 euro. Inclusief het vaste deel van 250,57 euro, ben je volgend jaar 284,57 euro kwijt. Dat was dit jaar totaal 295,97 euro. Je bent dus volgend jaar 11,40 euro minder kwijt. Je kan nog meer besparen door nog minder vaak per jaar restafval weg te gooien, maar het is natuurlijk de vraag hoe prettig je dit zelf vindt.

Let wel, dit voordeel geldt niet voor eenpersoonshuishoudens. Zij betaalden dit jaar een vast deel van 236,78 euro en dit wordt volgend jaar 233,77 euro, zonder restafval. Je gaat in 2023 dus als eenpersoonshuishouden meer betalen als je vaker dan 1 keer per jaar restafval weggooit.

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld een inkomen op bijstandsniveau of lager? Dan kun je kwijtschelding aanvragen bij het GBLT. Je krijgt dan kwijtschelding van het vaste deel én kwijtschelding van het variabel deel. Bij dat laatste geldt een maximumbedrag. Check hier alle uitzonderingen.

Kittens container Zwolle
Ondergrondse container voor restafval, ter illustratie. Foto: Google Maps.

Tot honderden euro’s op verduurzaming

Is je energierekening flink gestegen en kan je koophuis of huurwoning wel wat energiezuiniger? Dan kun je als inwoner van Zwolle gratis hulp en materialen krijgen als je een laag inkomen hebt.

Het initiatief om energiearmoede tegen te gaan heet Warm Thuis Zwolle en is een samenwerking tussen de gemeente Zwolle, welzijnsorganisaties, woningcorporaties en initiatieven in buurten en wijken.

Gratis hulp en materialen

Inwoners met een laag inkomen kunnen gratis hulp en materialen krijgen om hun (huur)huis duurzamer te maken. Dit gebeurt met kleine maatregelen, zoals een waterbesparende douchekop, het dichten van kieren en het aanbrengen van radiatorfolie. “Ook krijgen inwoners advies van een energiecoach en gratis hulp van een klusser bij het aanbrengen van de kleine maatregelen. Meestal is dit iemand uit de buurt”, meldt de gemeente.

Verder helpt de gemeente een kleine groep woningeigenaren die het financieel moeilijk heeft. Bij hen worden gratis grote maatregelen in de woning aangebracht, zoals gevelisolatie of HR++-glas.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor gratis hulp en materialen om je huis duurzamer te maken? Dat kan via warmthuiszwolle.nl.

radiatorfolie
Foto ter illustratie. Foto: ANP.

Meer bespaartips:

Meer in deze categorie

Besparen

Ga naar “Goedkoper uiteten: bij deze restaurants in Zwolle eet je een daghap”

Goedkoper uiteten: bij deze restaurants in Zwolle eet je een daghap

daghap Zwolle
Ga naar “Besparen is simpel: zo bespaar je tot wel 15% op je energie”

Besparen is simpel: zo bespaar je tot wel 15% op je energie

Aangeboden door Niko

Ga naar “Duurzaam shoppen: 15 x tweedehandswinkels in Zwolle”

Duurzaam shoppen: 15 x tweedehandswinkels in Zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Ugg Mini Classic € 119,99”

Ugg Mini Classic € 119,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Joseph Joseph Duo keuken- hulpen van € 17,99 voor € 10,79”

Joseph Joseph Duo keuken- hulpen van € 17,99 voor € 10,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99”

Lamswollen pantoffels vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Kwekkeboom oven- & airfryersnacks Diepvries van € 4,89 voor € 2,99”

Alle Kwekkeboom oven- & airfryersnacks Diepvries van € 4,89 voor € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker toetslocatie”

Medewerker toetslocatie

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Stemmenteller verkiezingen, Gemeente Zwolle”

Stemmenteller verkiezingen, Gemeente Zwolle

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker technische dienst”

Medewerker technische dienst

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Risicobeoordeling en Onderzoek”

Medewerker Risicobeoordeling en Onderzoek

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Medewerker bediening Zwolle”

Medewerker bediening Zwolle

 • BR-Flex Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Zwolle”

Carnaval Zwolle

 • Van 17 feb t/m 21 feb
weer-carnaval-zwolle
Ga naar “Nederlands IJsbeelden Festival”

Nederlands IJsbeelden Festival

 • T/m 5 mrt
IJsbeeldenfestival Zwolle
Ga naar “Koffieconcert Grote Kerk”

Koffieconcert Grote Kerk

 • T/m 15 mrt
Wouter HarbersWouter Harbers
Ga naar “Ondeugend café”

Ondeugend café

 • 29 januari 2023
ondeugend cafe zwolleondeugend cafe zwolle
Ga naar “Kingdance Festival Zwolle”

Kingdance Festival Zwolle

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Kingdance Zwolle 2023Kingdance Zwolle 2023