Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwols echtpaar Laura en Vincent opent restaurant in binnenstad: ‘Je eet hier geen avond hetzelfde’

Door MichellevdMolen 29 mei 2020

NOÏS – je zegt no-ies – is een nieuwe culinaire hotspot aan de Oude Vismarkt. Om even je geheugen op te frissen: het zit op de plek waar eerder Hier en Daar zat, de koffie- en lunchzaak in de binnenstad van Zwolle. Ook bij NOÏS bieden ze je graag een kopje koffie aan, maar deze nieuwe place to be zit in een iets hoger segment. “We willen niet de nieuwe Librije of het Pestengasthuys worden, maar een stapje eronder.”

Laura is een rasechte Blauwfinger en werkte als gastvrouw bij de Librije. Ze ontmoette Vincent op school, maar zwichtte niet meteen voor zijn charmes. “In het begin had ik geen interesse. De vonk sloeg over tijdens een excursie met school, waar we veel met elkaar optrokken. Toch ging het mij iets te snel en wees ik hem weer af. Later kreeg ik spijt en wilde ik Vincent terug, maar hij dacht: ‘Het is wel goed met jou’. Moest ik opeens moeite doen.” Het is gelukt: inmiddels is het stel al twintig jaar samen.

Tekst gaat verder onder de foto

logo NOÏS
Foto | NOÏS

Vlinders

De naam van het restaurant is – net als de service – heel persoonlijk. “De naam is een samensmelting van onze kinderen: Noah en Isis. Er zit een verhaal achter, dat vinden wij beide erg belangrijk.” In het logo is ook een vlinder verwerkt, ter nagedachtenis aan de overleden moeder van Laura. “Iets wat je alleen ziet als je het verhaal erachter kent. Na het overlijden van mijn moeder zag ik plots overal vlinders. Dat moest in het logo verwerkt worden. Het komt ook terug in het behang.”

Koken bij Carlo en Irene

Vincent is geboren in Nijkerk, maar verhuisde voor Laura naar Zwolle. Laura: “Ik ben standvastig en ga hier écht niet weg. Vincent is al zijn hele leven bezig met koken, een echte chef. Door mijn werk bij de Librije was ik helemaal onder de indruk van het hogere segment. Ik heb Vincent een beetje gek gemaakt, om dat ook op die manier te doen.” Vincent heeft in een sterrenrestaurant gekookt en gewerkt in de kookstudio van Roman Beuk, een bekende chef-kok, voordat hij samen met Laura een kookstudio in Bussum opzette. “Want wat Ramon kon, kon Vincent ook!”

Tekst gaat verder onder de foto

Laura NOÏS
Foto | NOÏS

Daarnaast ken je Vincent wellicht uit het programma Life & Cooking, gepresenteerd door Carlo en Irene, waar hij twee jaar lang chef was. “Als opvolger van Rudolph van Veen. Zeven dagen per week én een eigen kookstudio, dat was erg druk. Ik zei mijn baan bij de Librije op en runde samen met Vincent de kookstudio. Daarnaast hadden we ons eigen restaurant ‘tKOOKt.”

Kan niet bestaat niet

Een culinaire familie dus. Die hun restaurant in Bussum achterliet, om in Zwolle opnieuw te beginnen. “We willen niet de nieuwe Librije of het Pestengasthuys worden, maar een stapje eronder. En in de gastvrijheid juist een stapje méér. Je kunt bij ons lunchen met een pitabroodje of eigengemaakte friet, maar ’s avonds is er fine dining. Zonder menukaart, met 5, 7 of 9 bereidingen. Vincent is een weegschaal, het wisselt bij hem. Zo eet je geen één avond hetzelfde. Ons motto? Kom gewoon lekker genieten en laat je verrassen. Vertel ons wat jij wil en wij regelen het. Kan niet, bestaat niet. Daar krijgen wij de kriebels van.”

Fun fact

Misschien heb je zonder dat je het wist al een voorproefje gehad: Laura en Vincent hebben twee foodtrucks en staan daar regelmatig mee op festivals. Met de Car-becue – een halve Cadillac, waarvan de achterkant is omgebouwd tot een grote barbecue – stonden ze op Lepeltje Lepeltje, waar ze pitabroodjes met onder andere lamsvlees en kippendij verkochten. Die komen dus terug op het lunchmenu!

Tekst gaat verder onder de foto

Decor NOÏS
Foto | NOÏS

Bar van afvalhoutjes

Samen hebben ze de handen uit de mouwen gestoken, om het pand aan de Oude Vismarkt te verbouwen. “Alles, echt alles wat je ziet in het restaurant, hebben wij zelf gedaan. Duurzaamheid vinden wij erg belangrijk. Het barblad is gemaakt van afvalhoutjes en komt nog uit ons oude restaurant. De banken? Dat zijn oude transportkisten, bekleed met zwart velours. We willen altijd iets hebben wat er niet is. Dus dan doen we het maar zelf!”

Tekst gaat verder onder de foto

NOÏS coronahuisjes
Foto | Indebuurt Zwolle

Corona-huisjes

Het plan was om eind maart van start te gaan, maar corona gooide roet in het eten. “Ons terras is nu al bekend om de corona-huisjes, maar die hebben we al vier jaar. We waren onze tijd vooruit, haha. Het is lastig. Je kunt mensen straks niet een hand geven, terwijl dat wel bij onze service past. Even jezelf voorstellen. Hopelijk kunnen we die warmte op een andere manier overdragen. Zwolle is een ontzettend leuke stad voor ondernemers: we krijgen hier veel reacties terug. Mensen lopen langs en blijven staan voor een praatje. Dat misten we in Bussum, als we daar buiten aan het werk waren, kregen we nauwelijks reacties.”

Tekst gaat verder onder de foto

terras NOÏS
Foto | NOÏS

Slow start

Een feestelijke opening ziet er door het coronavirus voor NOÏS iets anders uit. “We hadden het groots gepland en wilden de burgemeester uitnodigen. Dat gaat nu niet, maar daar hebben we ons al overheen gezet. We vinden het fijn om langzaam op te starten, alles in de goede banen te leiden, voordat we een grote opening houden. Niet groot de hoogte in knallen en dan weer naar beneden vallen, maar rustig – in een gestage lijn. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Dat feestje komt nog wel!”


Meer over NOÏS ontdekken?

NOÏS restaurants en horeca

Oude Vismarkt 10, Zwolle

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees ook:

Zwolse Myrthe opent koffiezaak en giftshop in één: ‘Alles is hier roze, zelfs de drankjes’

Een gloednieuwe hotspot aan de Broerenstraat in hartje Zwolle, met een kenmerkend roze interieur. My...
nois coronahuisjes

Deze Zwolse horecazaken zijn alvast aan het restylen voor maandag 1 juni

Het is officieel: op 1 juni om 12.00 uur gaat de Zwolse horeca weer open! Feestcafés, clubs en disco...

Van sushi tot pizza! Bij deze kroeg kun je straks genieten van verschillende Zwolse keukens

Nu de Zwolse horeca door de coronamaatregelen minder ruimte beschikbaar heeft, is het de vraag of we...
  • Wil jij een 'Nieuw in Zwolle' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Zwolle.

adv.