Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Winkelgebied Zwolle zou hardst getroffen zijn door corona, dit vinden de ondernemers

Door Marielle Huisjes 23 september 2020

Dit is een rijtje waar we liever niet in zouden staan. Zwolle staat namelijk in de top tien van binnensteden waar het aantal bezoekers sterk is gedaald door de coronacrisis. Dit blijkt uit onderzoek van Locatus, gespecialiseerd in onderzoek naar retail (detailhandel) en bezoekersstromen in winkelgebieden. Ook Arnhem, Enschede, Den Bosch en Maastricht worden genoemd.

Steden die het vooral moeten hebben van toeristen, of waar een overaanbod is van kleding- en schoenenzaken (die heel veel concurrentie ondervinden van online-shoppen) en waar veel horeca is, kregen de hardste klappen. Sam Haqparast van Foodboutique gelooft haast niet dat Zwolle zó is getroffen. “Mensen uit het westen zijn juist vaak positief verrast door het winkelaanbod in Zwolle. Ik krijg veel enthousiaste klanten die er een dagje of weekendje uit van maken.”

ella-zwolle
Naomi van Ella. Foto | indebuurt Zwolle

Ook Naomi van der Meulen, de eigenaresse van ELLA, snapt de berichtgeving niet zo. “Bij mij in de winkel gaat het juist lekker met de verkoop nu. Ik hoop dat mensen hierdoor niet wegblijven.” Daarnaast vindt de ondernemer dat vooral het straatbeeld bepalend is. “Lege panden en grote gele matrixborden schrikken de bezoekers af. Belangrijk is om op jezelf en anderen te passen en je aan de coronamaatregelen te houden. En dan kun je gewoon prima winkelen.”

Juiste mix

Dat beamen ook Cynthia en Jean, de eigenaren van NOUN Collectables. “Die matrixborden zijn inderdaad vervelend, schrikken mensen af. Maar winkelen kan gewoon, als je je aan de regels houdt.” Wel vinden de twee dat de leegstand in de stad een slechte zaak is. “Het klopt dat het rustiger is in de stad en leegstand nodigt ook niet uit tot een middagje shoppen.” De gemeente zou een beter parkeerbeleid kunnen gaan hanteren om ondernemers hierin te ondersteunen, vinden de dames. “En in gesprek gaan met vastgoedeigenaren om de hoge huurprijzen naar beneden te halen, zodat het voor kleine zelfstandigen aantrekkelijker wordt een boetiekje te openen, in plaats van je alleen maar te richten op de grote jongens. We hebben we een juiste mix nodig van ketens, boetieks en horeca.”

foodboutique
Foto | indebuurt Zwolle

Trekt weer aan

Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Het lijkt weer wat drukker te worden in de binnenstad. In de eerste weken van september kwam het aantal passanten uit op iets meer dan vijftig procent ten opzichte van 7 maart, volgens het onderzoek. Sam merkt het ook, al is het nu toevallig wel erg rustig in de stad. “Maar dat komt denk ik ook omdat volgende week de lonen worden gestort en september een maand is voor aanloop naar de feestdagen straks. Ik kan dus niet zeggen of dit met de coronacrisis te maken heeft.”

Lees ook

fracnk

Franck Food sluit zaterdag de deuren, Everyday Bread komt erin met gloednieuw concept

Bakkerswinkel Franck Food heeft de zaak verkocht en sluit zaterdag definitief de deuren. Toch hoeven...

Meer over

Bedrijvigheid

adv.