7 x redenen waarom jij stage wil lopen bij indebuurt (volgens stagiair Annerieke)

Op zoek naar een leuke nieuwsstage die gericht is op de inwoners en ondernemers in jouw favoriete stad? Dan is indebuurt misschien wel de perfecte plek voor jou. Mijn naam is Annerieke en ik loop sinds april stage bij indebuurt Zwolle. Helaas houdt mijn tijd daar binnenkort op, maar wie weet neem jij wel het stokje over.

De leukste collega’s

Met een nieuwe stage beginnen is altijd spannend. Tijdens mijn sollicitatie leerde in Robin al kennen, mijn stagebegeleider en de community manager van indebuurt Zwolle. Op mijn eerste dag was dat gelukkig al een bekend gezicht. Hij leerde mijn alle kneepjes van het vak en gaf goede feedback.

Op dag twee van mijn stage werd ik gelijk meegenomen naar de teammeeting in Arnhem. Zoveel nieuwe mensen voelt misschien intimiderend, maar iedereen is heel open en aardig waardoor je je gelijk op je gemak voelt. Je kunt met ze allemaal wel uren wegkletsen en ze staan altijd voor iedereen klaar.

Team regio Oost. Foto: indebuurt Zwolle

Eigen input

Bij indebuurt moedigen ze je heel erg aan om zelf met onderwerpen te komen. Dat klink misschien wat lastig, maar er zijn eigenlijk helemaal geen foute onderwerpen. Zo wilde ik heel graag leren wat een imker deed, dus ging ik langs bij Teake. Ook zag ik ineens digitale bushalteborden in de binnenstad. Na wat belletjes met de gemeente bleek dat de oude borden allemaal werden vervangen.

Verder wilde ik bijvoorbeeld graag de geschiedenis weten achter het Dominicanenklooster. Ik deed wat onderzoek en de geschiedenis bleek gerelateerd te zijn aan die van de bekende Broerenkerk. Bij indebuurt krijg je dus ontzettend veel vrijheid in de invulling van content.

Zwollenaren spreken

Het mooiste aan de hele stage vond ik om de mensen te spreken. Voorafgaand aan een interview lees je je uiteraard in over het onderwerp, maar je weet nooit hoe zo’n gesprek gaat lopen. Met de jongens van de band Schuttevaerders zat ik bijvoorbeeld meer dan een uur te kletsen. Verder ging ik langs bij Ome Toob, een kruidenwinkeltje dat net was geopend. Toby vertelde mij uitgebreid over zijn passie voor koken en zijn doel om minder plastic te gebruiken.

Maar het verhaal van Jan en Annie spant toch wel de kroon. Ik ging langs bij Woonzorgcentrum Driezorg, want de twee bewoners hadden een nieuw activiteitencentrum voor bijvoorbeeld jeu de boule laten bouwen. Het verhaal was zo mooi en de mensen waren enorm enthousiast. Volgens mij wilden ze zelfs wel dat ik een potje jeu de boules meedeed.

Live verslag doen

Waar ik tot nu toe het meest over heb lopen opscheppen is toch wel mijn avontuur tijdens het Bevrijdingsfestival 2022. Samen met m’n stagebegeleider Robin konden we met perskaarten onverwachts overal langs en tussendoor. En dan bedoel ik echt overal, want we hebben op het podium gestaan!

De hele dag waren we aan het posten op sociale media en ondertussen maakte ik opnames voor een aftermovie. Bij indebuurt ben je dus niet alleen aan het schrijven: je krijgt ook de ruimte om te oefenen met editen, als je dat nog niet kunt.

Op pad

Net als bij het Bevrijdingsfestival, was ik ook live verslag aan het doen tijdens Koningsdag. Door de hele stad waren allemaal activiteiten. Overal liep ik langs om foto’s en video’s te maken. Deze plaatste ik dan op sociale media of bewaarde ik voor een artikel. Het is heel tof om dan aan het eind van de dag thuis te komen en dan de story’s op Instagram nog een keer terug te kijken. Vooral als mensen positief reageren. Daar krijg je echt een voldaan gevoel van!

koningsdag melkmarkt
Podium op de Melkmarkt. Foto: indebuurt Zwolle

Bijzondere verhalen

Ik heb het al genoemd, maar ik blijf het toch herhalen: interviewen is leuk! Uiteraard is iedereens verhaal uniek, maar soms heb je mensen wiens verhaal je niet loslaten. Zo sprak ik Renee Rienties, zij is striktekenaar en nu bezig met het verhaal van Nina Blom. Zij schreef een autobiografie over dat haar moeder haar veertien jaar lang ziek heeft gemaakt. Dat Renee daar een stripverhaal bij maakt is dan natuurlijk heel bijzonder.

Tijdens de lintjesregen 2022 kwam ik voorbij de namen Elske en Eefje. Ze waren pas 35 jaar oud, maar ontvingen als jongste vrouwen van Nederland een Koninklijke onderscheiding. De vrouwen richtten zestien jaar geleden de stichting Esperanza Bolivia op, om kinderen in Bolivia te helpen. Ook zo’n verhaal hoor je niet dagelijks.

Verantwoordelijkheid

Als stagiair bij indebuurt krijg je heel veel kansen om je verantwoordelijkheid uit te breiden. Sommige stagiairs beginnen een eigen rubriek, of mogen na hun stage aanblijven als freelancer. Zo werd ik gevraagd of ik de coördinatie wilde doen van indebuurt Groningen. Helaas is de community manager daar weg, maar er werken nog wel freelancers die aangestuurd moesten worden.

Naast mijn taken voor Zwolle ben ik dus ook verantwoordelijk om het platform daar in het noorden draaiende te houden. Dat zorgt voor nog meer diepgang en leerprocessen tijdens mijn stage. Je kunt de stage dus voor een groot deel zelf vormgeven met je eigen voorkeuren.

Martinitoren. Foto: Ietse Horneman

Meld je nu aan!

Ben jij hier enthousiast over geworden en doe jij een communicatie-, media of journalistieke opleiding? Meld je dan aan! De stage duurt minimaal drie maanden. Dus lijkt het jou wel wat om te schrijven over de allermooiste stad van Nederland, alles te leren over online, nieuwe rubrieken te bedenken en ga zo maar door? Mail dan je cv en motivatie naar [email protected].

Mijn favoriete artikelen:

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Solliciteren met snelheid in een kart: deze dag kan het”

Solliciteren met snelheid in een kart: deze dag kan het

Aangeboden door Quades

Ga naar “(Deels) gratis een opleiding volgen? Zo krijg jij dat voor elkaar”

(Deels) gratis een opleiding volgen? Zo krijg jij dat voor elkaar

Aangeboden door Horeca.nl

Ga naar “Van verpleegkundige tot horecamanager: 10 x de nieuwste vacatures in Zwolle”

Van verpleegkundige tot horecamanager: 10 x de nieuwste vacatures in Zwolle

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “BK Select pannen 50% korting”

BK Select pannen 50% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “AH Galia- of cantaloupemeloen Los € 1,89”

AH Galia- of cantaloupemeloen Los € 1,89

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Alle Spa Fruit 1.25 literflessen van € 1,89 voor € 1”

Alle Spa Fruit 1.25 literflessen van € 1,89 voor € 1

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Hospitality medewerker”

Hospitality medewerker

 • bijHanZ
 • Fulltime
bijhanzzwolle

Topper

Ga naar “Junior monteur”

Junior monteur

 • Veneta.com
 • Fulltime
Veneta Zwolle vacatureVeneta Zwolle vacature

Topper

Ga naar “Afwasser”

Afwasser

 • Librije
 • Fulltime

Topper

Ga naar “doktersassistent huisartsenpraktijk”

doktersassistent huisartsenpraktijk

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca Team Manager”

Horeca Team Manager

 • IKEA B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer”

Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer

 • Wijnbar OAK
 • Van 26 aug t/m 28 aug

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Stadshagenfestival”

Stadshagenfestival

 • 27 augustus 2022
StadshagenfestivalStadshagenfestival
Ga naar “Wandeling door Zwolle met stadsgids (6 t/m 12 jr)”

Wandeling door Zwolle met stadsgids (6 t/m 12 jr)

 • Van 14 aug t/m 17 aug
Sassenstraat sassenpoort
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt