Verdriet en opluchting: dit vinden Zwolse ondernemers van de nieuwe coronamaatregelen

Tijdens de persconferentie van 23 maart werd onder meer bekend dat er tot 1 juni geen evenementen plaats zullen vinden in Zwolle (dag Koningsdag, dag Bevrijdingsdag…) en dat horecagelegenheden dichtblijven. Ook kapperszaken en sportscholen zijn voorlopig gesloten. Een onwijze strop natuurlijk voor onwijs veel hardwerkende Zwollenaren. We vroegen een paar ondernemers naar hun reactie op dit nieuws. Hoe gaan zij met de coronacrisis om?

Klap voor horeca komt niet onverwacht voor Muziekcafé Koos

café koos team
Team Café Koos met poes Toos | Foto indebuurt

Niet onverwacht

”Het kwam voor mij niet onverwacht. Ik hield er rekening mee dat dit veel langer ging duren dan drie weken”, vertelt Emi van Muziekcafé Koos. ”Hoe naar het ook is dat Koningsdag en Bevrijdingsdag niet door kunnen gaan, het is wel fijn dat er nu duidelijkheid is en dat de organisatoren van al die evenementen niet langer in onzekerheid zitten.”

Prinsessendag

”Het is heel dubbel, de mensen die ziek zijn lijden hier nu natuurlijk het meest onder.” Toch is het een bittere pil voor de Zwolse horeca. ”Koningsdag en 5 mei zijn natuurlijk normaal topdagen voor deze branche, daar moet je het van hebben. In die periode bouwen veel kroegeigenaren een buffer op, die omzet komt nu niet binnen. Ik hoop op creatieve oplossingen, misschien kunnen we straks Prinsessendag ofzo vieren.”

Online vermaak

Tot die tijd organiseert Muziekcafé Koos veel online vermaak, zoals een bierproeverij vanuit huis. ”Ik hoop dat we zulke dingen kunnen blijven doen en de interesse hiervoor blijft bestaan. Ik ben blij dat mensen zo loyaal zijn naar hun kroeg. Ik heb al zoveel lieve berichten en bloemen gehad!”

Mede daardoor ziet ze de toekomst positief in. ”Voor ons als kleine kroeg zijn de kosten nu nog te overzien, voor grotere horecagelegenheden is dit extra zwaar.” Emi leeft erg mee met haar collega-ondernemers: ”We moeten dit uitzitten met z’n allen. Als mensen nog creatieve ideeën hebben, waar ze een platform voor nodig hebben, dan hoor ik dat graag!”

Muziekcafé Koos

4,6
(197)

Nieuwe markt 11, 8011 PE Zwolle

Nu gesloten

Meer informatie

Geen onzekerheid meer voor Kapsalon De Blitz

Inge in haar eigen salon | Foto: indebuurt Zwolle

Toch dicht

Voor Inge van Kapsalon De Blitz komt er een eind aan een onzekere periode. ”Het is fijn dat de overheid besloten heeft dat ook kappers dicht moeten blijven. Het was zo’n getwijfel de laatste week: wel dicht, toch open…”  Inge opende nog niet zo lang geleden een kapsalon aan huis. ”De regels voor kappers, waren onmogelijk te handhaven. Anderhalve meter afstand houden tijdens het knippen, dat gaat natuurlijk niet. Het voelde niet goed!”

Geen zorgen

Alle kapperszaken in Nederland blijven nu tot 6 april gesloten. Inge gokt dat het langer gaat duren. ”Het is jammer, maar het is niet anders. Ik denk dat er in eerste instantie niet goed genoeg is nagedacht over de implicaties voor de schoonheidsbranche. Maar de overheid heeft nu natuurlijk zoveel zorgen…”

Ondanks dat Kapsalon De Blitz net gestart is, maakt Inge zich niet zoveel zorgen. ”Iedereen verliest geld tijdens deze crisis, de één meer dan de ander. Ik heb de afgelopen tijd goed gedraaid en heb dus een redelijke buffer. Daarnaast vertrouw ik op de steun van de overheid.”

Noodzakelijk

Dat het festivalseizoen een verlate start krijgt vindt de kapster jammer, maar wel noodzakelijk.  ”Het is goed dat er nu ook maatregelen worden getroffen om het vormen van groepen buiten tegen te gaan. Met dit gedrag loop je niet alleen zelf risico, je brengt vooral anderen in gevaar. We moeten dit nu serieus nemen, dan kunnen we in de zomer hopelijk weer een feestje vieren met z’n allen!”

Kapsalon De Blitz

Sallandstraat 23 , 8012 XA Zwolle

Nu gesloten

Meer informatie

XLPRO mist haar leden, maar bedenkt creatieve oplossingen.

Foto door Foto Turmel.

Alle hens aan dek

Sportscholen en -clubs zijn gesloten, maar dat betekent niet dat de eigenaren van XLPRO stilzitten. ”We kunnen onze leden niet laten vallen. Dus zijn we constant bezig om nieuwe en creatieve manieren te bedenken om toch onze diensten aan te kunnen bieden. Het is nu alle hens aan dek”, vertelt leefstijlcoach en groepslesdocent Esther. Zwollenaren die normaal bij XLPRO trainen kunnen nu thuis aan de slag met video’s en sporten samen via livestreams.

Verdriet

De ondernemers brengen hun tijd nu vooral door achter het computerscherm, wel even anders dan in de sportclub. ”Normaal werk ik elke dag met mensen, dat kan nu niet. Dat doet veel met me. Het is erg verdrietig dat we onze leden nu niet kunnen zien, bewegen is immers ook iets sociaals. Even dat praatje… We maken ons ook zorgen om eenzame mensen.” Daarom hebben Esther en Dirk Jan elke dag persoonlijk contact met hun leden. Ook 1-op-1-coaching gaat nog gewoon door, op gepaste afstand en met de juiste maatregelen.

Positief blijven

”We willen niet helemaal dicht en proberen zo toch ons bedrijf te draaiende te houden, zonder een uitkering aan te hoeven vragen. XLPRO is waar we ons brood mee verdienen, dus hopelijk kunnen we dit blijven doen, anders moeten we de deuren straks definitief sluiten.” Toch is Esther niet bang. ”Als we het niet redden, dan is dat zo. Maar tot nu toe kijken we nog positief naar de toekomst!”‘

XLPRO

4,8
(31)

Zwaardvegerstraat 122, 8043 KP Zwolle

Nu geopend

Meer informatie

Zwolle-eet.nl heeft het drukker dan ooit

zwolle-eet.nl oprichters
De oprichters van Zwolle-eet.nl: Narayan (rechts) en Hugo (links). | Foto indebuurt

‘Restaurantje spelen’

Nu we niet uit eten kunnen, lijkt Zwolle massaal te gaan bestellen. Narayan van bestelsite Zwolle-eet.nl vertelt: ”We hebben het drukker dan ooit. Mensen die normaal niet zo vaak bestellen, doen dat nu wel. We zien duidelijke verschillen in het bestelgedrag en de besteding.”

Daarnaast gaan Zwolse restaurants die dit voorheen niet deden, nu ook bezorgen. Vooral in het weekend plukken deze ondernemers daar de vruchten van. ”Mensen gaan thuis ‘restaurantje spelen’ en daar staan wij helemaal achter. Als het thuis gezellig is, gaan mensen immers ook niet onnodig de straat op!”

Veilig bestellen

Er sluiten veel nieuwe restaurants aan bij de Zwolse bestelsite, al stoppen sommigen er ook weer mee. ”Ze willen hun personeel beschermen, dat vinden wij een hele goede reden!” Narayan benadrukt dat bestellen tijdens de coronacrisis veilig is. ”Via Zwolle-eet.nl doen we alleen aan contactloos bezorgen en betalen. De hygiëne in restaurants is op orde, dus je kunt zonder zorgen bestellen.”

Hulp voor horeca

Zwolle-eet.nl helpt restaurants graag met het opstarten van de bestelservice. ”Het is niet voor iedere ondernemer weggelegd, maar velen kunnen met de nodige aanpassingen toch van start!”  Narayan is dankbaar dat er tijdens de crisis zoveel creatieve oplossingen worden gezocht. ”Zwolle heeft zoveel mooie restaurants. We doen er alles aan deze ondernemers nu te helpen het hoofd boven water te houden!”

Zwolle-eet.nl

3,0
(4)

Schuttevaerkade 80, 8021 DB Zwolle

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Betrapt! Zwols bedrijf maakt tool om te checken of je tekst door ChatGPT is geschreven”

Betrapt! Zwols bedrijf maakt tool om te checken of je tekst door ChatGPT is geschreven

gpt detective Jordi Thijmen
Ga naar “Deze trainer is verkozen tot de beste Personal Trainer van Zwolle en Overijssel”

Deze trainer is verkozen tot de beste Personal Trainer van Zwolle en Overijssel

Aangeboden door Mister Bewustzijn – Personal Trainer

Mister Bewustzijn - Beste Personal Trainer van Zwolle en Overijssel
Ga naar “Leon (25) en vader Berry (59) uit Zwolle ontwerpen hun ideale horloge: ‘We raken nooit erover uitgepraat’”

Leon (25) en vader Berry (59) uit Zwolle ontwerpen hun ideale horloge: ‘We raken nooit erover uitgepraat’

Berlé Watches

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Reisbroek voor dames voor € 6,95”

Reisbroek voor dames voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “ERU SMEERKAAS 1+1 gratis”

ERU SMEERKAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AH Verspakket Mexicaanse chili con carne, Marokkaanse couscous of gesneden verspakket Mexicaanse wraps van € 5,49 voor € 4,49”

AH Verspakket Mexicaanse chili con carne, Marokkaanse couscous of gesneden verspakket Mexicaanse wraps van € 5,49 voor € 4,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “RUNDERGEHAKT OF BIOLOGISCH RUNDERGEHAKT van € 10,58 voor € 7,50”

RUNDERGEHAKT OF BIOLOGISCH RUNDERGEHAKT van € 10,58 voor € 7,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Stemmenteller verkiezingen, Gemeente Zwolle”

Stemmenteller verkiezingen, Gemeente Zwolle

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Risicobeoordeling en Onderzoek”

Medewerker Risicobeoordeling en Onderzoek

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Medewerker technische dienst”

Medewerker technische dienst

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker bediening Zwolle”

Medewerker bediening Zwolle

 • BR-Flex Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Klantenservice medewerker support”

Klantenservice medewerker support

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Carnaval Zwolle”

Carnaval Zwolle

 • Van 17 feb t/m 21 feb
weer-carnaval-zwolle
Ga naar “Nederlands IJsbeelden Festival”

Nederlands IJsbeelden Festival

 • T/m 5 mrt
IJsbeeldenfestival Zwolle
Ga naar “Koffieconcert Grote Kerk”

Koffieconcert Grote Kerk

 • T/m 15 mrt
Wouter HarbersWouter Harbers
Ga naar “Kingdance Festival Zwolle”

Kingdance Festival Zwolle

 • Van 26 apr t/m 27 apr
Kingdance Zwolle 2023Kingdance Zwolle 2023
Ga naar “Wereldberoemde Verhalenfestival”

Wereldberoemde Verhalenfestival

 • Van 21 apr t/m 23 apr
Thorbeckegracht AnneriekeThorbeckegracht Annerieke