Van journalist naar juf in groep drie: ‘Soms beleef ik echt een filmmomentje’

Aangeboden door Hatseklas

Jantine geniet erg van het voorlezen aan de kinderen van groep drie en vier | Foto indebuurt

Het lerarentekort in Nederland is nijpend en er zijn dringend helpende handen nodig op basisscholen, in het voortgezet onderwijs én op het mbo. Gelukkig maken steeds meer mensen gebruik van de mogelijkheden om over te stappen naar het onderwijs. Jantine vertelde ons (voordat het coronavirus uitbrak) waarom zij besloot de journalistiek te verlaten en een opleiding te beginnen als basisschoolleerkracht. 

Lerarentekort

Het lerarentekort loopt steeds verder op en is inmiddels een maatschappelijk probleem geworden. Daarom slaan de lerarenopleidingen Windesheim, Hogeschool Viaa en de Katholieke Pabo Zwolle de handen ineen. Samen met de mbo-scholen Deltion en Landstede in Zwolle en Aventus in Apeldoorn en vijftig schoolbesturen in de regio zijn ze een campagne gestart om het lerarentekort te tackelen.

Het afgelopen jaar zijn er speciale opleidingstrajecten voor herintreders en zij-instromers van start gegaan. Ook Jantine maakte de carrièreswitch en volgt een deeltijdopleiding voor basisschoolleerkracht op de Katholieke Pabo in Zwolle. ”Het was geen kinderdroom, maar ergens wist ik altijd al dat ik het onderwijs in wilde.”

Een sprong in het diepe

Na jarenlang gewerkt te hebben als freelancejournalist besloot Jantine het roer volledig om te gooien.”Ik merkte dat ik mijn enthousiasme voor het schrijversvak een beetje was verloren. Ik besloot verder te kijken. Dit was best een grote stap, maar ik ben er maar gewoon in gesprongen.”

Toch kwam haar keuze niet uit de lucht vallen. ”Ik heb eerst een half jaar bij verschillende basisschoolklassen in Lelystad meegekeken, om sfeer te proeven en wat ervaring op te doen. Na een tijdje dacht ik: ja, dit zie ik mezelf wel doen!” Een informatieavond van het SKO over het nieuwe talentprogramma gaf de doorslag. Nu volgt ze een tweejarige deeltijdopleiding waarbij ze normaliter drie dagen per week voor de klas staat en twee avonden per week (en regelmatig een zaterdag) les heeft in Zwolle.

”Het is best druk, helemaal in combinatie met mijn gezin, maar wel te overzien en bovendien erg leuk.” Jantine koos bewust voor de deeltijdopleiding. ”Het is een prettig idee om te weten dat ik binnen twee jaar voor de klas sta met een diploma op zak. Daarnaast begin je gelijk al met stage lopen. De uren die ik maak als beginnend leerkracht krijg ik inmiddels ook betaald.”

”Ik wist niet dat basisschool leerkrachten zoveel moeten weten!”

Filmmomentje

Jantine gaf de afgelopen tijd les aan groep drie en vier, maar heeft ook al ervaring op kunnen doen in de boven- en onderbouw. ”Stiekem zag ik wel op tegen het lesgeven aan kleuters, maar dit was juist verbazingwekkend leuk.” In groep drie en vier heeft ze haar plek gevonden. ”Het geeft zoveel voldoening om de kinderen te leren lezen. Soms beleef ik echt een filmmomentje: zo’n saamhorig gevoel zoals in de films Brammetje Baas of Meester Kikker. En het voorlezen, daar geniet ik zo van! Natuurlijk is het ook wel eens lastig. Het orde houden bijvoorbeeld… Je wilt een veilig klimaat creëren in de klas, zonder dat ze elkaar de hersens inslaan”, lacht ze.

Bonte verzameling

De deeltijdklas is een bonte verzameling van verschillende sectoren. Jantine heeft klasgenoten uit de bankwereld en de optometrie, maar er zitten ook dansleraressen en zelfs een voormalig begrafenisondernemer naast haar in de schoolbanken. Alle carrièreswitchers in de klas worden klaargestoomd voor het basisonderwijs. ”We krijgen praktische tips, uitvoerbare dingen, waar je gelijk mee aan de slag kunt. Dat is fijn”, vertelt Jantine. ”Het is echt een leuke school! De docenten zijn bevlogen en betrokken en de lessen zijn erg inspirerend.”

Twijfels

De laatste twijfels die Jantine had over haar carrièreomslag was ze al snel kwijt.”Ik was in eerste instantie wel een beetje bang dat het onderwijs niet afwisselend genoeg voor me zou zijn. Maar nog geen dag is hetzelfde geweest! Ik wist niet dat basisschoolleerkrachten zoveel moeten weten!” Alhoewel er veel is veranderd, is Jantine blij dat ze deze keuze heeft gemaakt. ”Ik miste collega’s en mensen om mee te sparren. Dat heb ik nu vijfvoudig teruggekregen!”

Iets voor jou?

Misschien heb jij ook ooit met de gedachte rondgelopen om het onderwijs in te gaan of overweeg je nu om die stap te zetten. Tijdens de informatiebijeenkomst krijg je meer informatie over werken in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo. Je verkent welke opleidingen er zijn en welke route het beste bij jou past.

Ben je nieuwsgierig geworden? De online informatieavond is op maandag 11 mei om 19:30 uur. Deelnemers kunnen presentaties volgen, live vragen stellen en een panelgesprek bijwonen. Inschrijven voor de livestream kan via de website. Je krijgt dan een link om de informatieavond bij te kunnen wonen. Deelname is kosteloos en iedereen tussen de 15 en 67 jaar die geïnteresseerd is in een baan in het onderwijs is welkom!

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “(Deels) gratis een opleiding volgen? Zo krijg jij dat voor elkaar”

(Deels) gratis een opleiding volgen? Zo krijg jij dat voor elkaar

Aangeboden door Horeca.nl

Ga naar “In deze winkel laat Freek (24) mensen kennismaken met natuurwijn: ‘Dit is zeker geen trend’”

In deze winkel laat Freek (24) mensen kennismaken met natuurwijn: ‘Dit is zeker geen trend’

natuurwijn Zwolle
Ga naar “Leukste. Baan. Ooit! indebuurt heeft plek voor een redactiecoördinator”

Leukste. Baan. Ooit! indebuurt heeft plek voor een redactiecoördinator

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Dekbedovertrek* vanaf € 11,99”

Dekbedovertrek* vanaf € 11,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “BK Select pannen 50% korting”

BK Select pannen 50% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “AH Galia- of cantaloupemeloen Los € 1,89”

AH Galia- of cantaloupemeloen Los € 1,89

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Alle Spa Fruit 1.25 literflessen van € 1,89 voor € 1”

Alle Spa Fruit 1.25 literflessen van € 1,89 voor € 1

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Hospitality medewerker”

Hospitality medewerker

 • bijHanZ
 • Fulltime
bijhanzzwolle

Topper

Ga naar “Junior monteur”

Junior monteur

 • Veneta.com
 • Fulltime
Veneta Zwolle vacatureVeneta Zwolle vacature

Topper

Ga naar “Afwasser”

Afwasser

 • Librije
 • Fulltime

Topper

Ga naar “doktersassistent huisartsenpraktijk”

doktersassistent huisartsenpraktijk

 • Randstad
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horeca Team Manager”

Horeca Team Manager

 • IKEA B.V.
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer”

Het Land van OAK – wijnfestival mét biertuin, buitenbios en meer

 • Wijnbar OAK
 • Van 26 aug t/m 28 aug

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Stadshagenfestival”

Stadshagenfestival

 • 27 augustus 2022
StadshagenfestivalStadshagenfestival
Ga naar “Stadsfestival Zwolle”

Stadsfestival Zwolle

 • Van 2 sep t/m 4 sep
stadsfestival 2
Ga naar “Kattegat 2022”

Kattegat 2022

 • Van 11 jun t/m 11 sep