Paul en Monique verlaten Zwolle om een B&B in Spanje op te zetten: ‘Het kriebelde al heel lang’
Een woning in Stadshagen vol verhuisdozen. Het is definitief, Paul en Monique vertrekken begin volgend jaar met hun twee kinderen...
Ooit als piepjong stel het restaurant overgenomen, nu al ruim twee decennia dé gezichten van de Franse bistro De Buik van Parijs in Zwolle. Het was een bijzondere tijd voor eigenaren Nienke (49) en Justin Gulien (48), maar na 21 jaar sluiten zij een memorabel hoofdstuk van hun geliefde restaurant. ”We geven het stokje vol vertrouwen door.”
De ronde tafels met de karakteristieke, rood geruiten tafelkleedjes schitteren als vanouds bij de ingang van het restaurant en de voordeur staat wagenwijd open om de gasten te verwelkomen. In de jaren negentig nam het koppel het Franse restaurant – gelegen aan de rand van het centrum van Zwolle – over van de familie Gulien: de ouders van Justin. Zij als liefdevolle gastvrouw en hij als hardwerkende chefkok. Een spannende tijd voor de jonge ondernemers. “In datzelfde jaar studeerden we af, waren we getrouwd en werd onze oudste dochter geboren. Een druk jaar, maar een hele bijzondere tijd!”
Door de jaren heen groeide het restaurant met hen mee. De bistro heeft nu dubbel zoveel zitplaatsen en onderging drie jaar geleden een complete metamorfose. ”In het restaurant wordt geleefd en dat heeft veel moois opgeleverd”, zegt Nienke. ”Gasten die hun eerste date bij ons hadden, ten huwelijk zijn gevraagd, na een crematie van een dierbare of zelfs na een chemotherapie bij ons kwamen eten, maar ook om verjaardagen te vieren of een geslaagde in de watten te leggen. Keer op keer leef je met families mee en ik ben enorm dankbaar dat ik hier deelgenoot van mocht zijn.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Na 21 jaar hard werken kwam het besluit om te stoppen langzaam dichterbij. Voor beiden was dit niet altijd even makkelijk. ”De Buik van Parijs is als een derde kindje voor ons en dat eist veel aandacht op”, vertelt Justin. ”Je staat er mee op en gaat er mee naar bed”, vult Nienke aan. ”Een levenswijze waar we ontzettend van hebben genoten, maar op een gegeven moment wordt het lichamelijk en geestelijk zo intensief dat je behoefte krijgt aan een leven waarin je tijd kunt maken voor iets anders. Uiteindelijk kozen we ervoor om te stoppen. Het is moeilijk om afstand te nemen van iets waar je zo veel tijd en energie in hebt gestoken, maar voor ons is dit het juiste moment.”
Gelukkig hoeven we de populaire kaasfondue en de Franse boeuf bourguignon niet te missen, want de bistro sluiten? Dat was absoluut geen optie. ”We wilden dolgraag het karakter van het restaurant behouden en het overdragen aan mensen die met net zo veel passie en energie de zaak zouden willen runnen.” De keuze voor de nieuwe eigenaren was voor Nienke en Justin dan ook snel gemaakt. Zij dragen namelijk het stokje over aan de 27-jarige Sven en de 30-jarige Inge uit Zwolle.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
De Zwolse Inge is al acht jaar een trouwe medewerker van De Buik van Parijs. Toen zij Sven leerde kennen en hij niet veel later ook bij de bistro kwam werken begon het balletje te rollen. ”Het zijn harde werkers met hart voor de zaak”, zegt Nienke. ”Ze behouden de controle, zijn integer en denken altijd met de gast mee. Inge spreekt vloeiend Frans en Sven kan fantastisch koken. Daarnaast zijn ze ook nog eens een schitterend koppel. We hadden het niet beter kunnen treffen!”
‘We gaan onszelf weer ontdekken’
Twee decennia lang draaide het leven van het Zwolse stel om het restaurant. En nu? ”Tijd voor onszelf nemen”, zegt Justin. ”Tegen die tijd zie ik het allemaal wel.” Toch sluit Nienke de horeca niet helemaal uit. ”Waarschijnlijk vallen we in een zwart gat en gaan we onszelf weer ontdekken, maar ik zal altijd een horecaliefhebber blijven. Stiekem sluit ik ook niet uit om een kleine, knusse crêperie te beginnen, maar dat zijn plannen voor later.”
Vanaf januari runnen Zwollenaren Sven en Inge het geliefde restaurant aan de Willemskade en daarmee sluiten Nienke en Justin een bijzondere periode af. ”Wat wij hebben opgebouwd kunnen we nu met een gerust hart uit handen geven”, zegt Nienke. ”Het was een spannend proces waarin ik verdrietig ben geweest, ben gevlucht en mijzelf heb verzet, maar voor mijn gevoel heb ik het nu écht geaccepteerd. We kunnen met trots en dankbaarheid terugkijken op een intensieve maar mooie tijd en leveren een compleet pakketje af aan Sven en Inge. Eentje met een hele grote strik!”
Meer lezen op indebuurt?
In onze gids
Populaire rubrieken