Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse Martin en Aletta verhuren vakantiehuizen in Andalusië: ‘Er zijn hier nauwelijks besmettingen’

Door Hilke Vos 31 juli 2020

Ze betreuren de negatieve berichtgeving wat betreft corona in Spanje. Volgens Martin en Aletta de Vries, een Zwols stel dat vakantiewoningen verhuurt in Andalusië, is de situatie daar prima. Sterker nog, de zomermaanden zijn nagenoeg volgeboekt. “Onze Nederlandse gasten voelen zich hier zelfs veiliger dan thuis.”

Een grote onderneming, emigreren naar het zuiden van Spanje. Vijf jaar geleden besloten Martin en Aletta het roer om te gooien en een zonnig avontuur tegemoet te treden. “De aanleiding was eigenlijk stress op werk”, vertelt Martin. “Ik verloor mijn passie als salesmanager. Een leven opbouwen in Spanje leek ons wel wat. Het warme klimaat, meer buiten leven, minder hectiek ervaren. Aletta wist sowieso dat ze daar kon aarden, omdat ze eerder in het buitenland heeft gewoond.”

Emigreren

En zo geschiedde: het stel verliet Nederland om in Zuid-Spanje vakantiehuizen te verhuren. Eerder vonden ze al een geschikte accommodatie, het kleinschalige vakantiepark Casa Lobera, in de streek Axarquía, ten oosten van de stad Málaga. “We bewonen zelf één van de vier huizen van Casa Lobera. Daarnaast zorgen we voor onze gasten op het park en in de villa met zwembad verderop die we ook verhuren”, zegt Aletta enthousiast. “Het is onze passie om hen een onvergetelijk verblijf te bezorgen.”

Lockdown

Jaarrond runnen de twee met veel plezier hun vakantiepark, tot alles stil komt te liggen door corona. “We moesten verplicht dicht van half maart tot begin juni”, legt Martin uit. “Pech, maar we snapten de noodzaak. Wij hebben die tijd benut voor het onderhoud in en rond de vakantiehuizen en het maken van onze nieuwe Nederlandse website. Daarna volgden al snel de Spaanse en de Engelse versie.” Hij lacht. “We hadden toch tijd over.”

Begin juni kregen Martin en Aletta toestemming om hun park te heropenen, eerst alleen voor gasten uit hun eigen provincie. “Er was lange tijd onzekerheid over wanneer buitenlandse toeristen weer welkom waren in Spanje”, zegt Aletta. “Uiteindelijk werd dit 21 juni. Wij hadden de maanden juli en augustus gelukkig al nagenoeg volgeboekt staan.”

Coronaproof

Werk aan de winkel, want het stel moest zorgen dat hun verblijf coronaproof was. “In het begin wilden onze gasten liever geen zwembad delen met andere mensen, dus daar moesten we rekening mee houden”, zegt Aletta. “Verder hebben we regels opgesteld: handen regelmatig wassen, voldoende afstand houden, desinfectiegel gebruiken voor je het zwembad betreedt. Via een QR-code zijn de huisregels en andere informatie, zoals onder andere het coronaprotocol, beschikbaar.” Zelf maken de twee bij elke wissel de vakantiehuizen grondig schoon en wordt de boel goed geventileerd. “Maar dat deden we logischerwijs altijd al. We doen er alles aan gasten een veilig gevoel te geven.”

Tekst gaat verder onder de foto

Park Casa Lobera - IMG_1447-3
Het vakantiepark van Martin en Aletta. Eigen foto

Negatieve berichtgeving

Inmiddels draait het vakantiepark op volle bezetting. Gasten genieten volop, geeft Martin aan. “De Nederlanders die nu in coronatijd vakantie bij ons vieren, hebben alle ruimte en voelen zich erg veilig, zelfs veiliger dan thuis. Ze vinden de regels qua hygiëne en afstand duidelijk en iedereen houdt zich eraan.”

Het duo stoort zich dan ook aan de negativiteit in het nieuws rondom corona in Spanje. “Barcelona, waar het virus weer oplaait, is hier duizend kilometer vandaan. In Andalusië is het aantal besmettingen altijd gering geweest en dat is nu nog steeds zo. De Axarquía-streek waar wij wonen is twee keer zo groot als de Veluwe en kent nauwelijks besmettingen.” Aletta en Martin zijn dan ook niet bang voor een tweede lockdown. “De Spaanse overheid doet er alles aan om corona zoveel mogelijk in te dammen en onder controle te houden. Zodra er een kleine uitbraak is, wordt er meteen actief gereageerd.”

Nog ruimte

Ondanks alles genieten Martin en Aletta met volle teugen en is het stel dankbaar weer volop gasten te mogen ontvangen, in ieder geval in het hoogseizoen. “Voor het najaar hebben we boekingen staan, maar er is nog ruimte. Mensen die twijfelen om te boeken: op YouTube staat een interview met onze eerste Nederlandse gasten in coronatijd. Misschien kan dit hun over de streep trekken. Wij ontvangen in ieder geval iedereen met open armen… en met mondkapjes!”

Zwolse Sandra Spreij vertoeft maand op Ibiza: ‘Ik voel me hier safe’

Het is haar lievelingsplek op aarde, het zonovergoten Spaanse eiland Ibiza. Sandra Spreij, bekend va...
monique en paul

Paul en Monique verlieten Zwolle om een b&b in Spanje op te zetten: ‘Het loopt helaas niet zoals gepland’

Een leven in Spanje opbouwen én een bed and breakfast runnen. Zwollenaren Paul en Monique vertrokken...
buitenland zwolle

Gezocht: Zwollenaren die in Spanje wonen

Ineens kleuren delen van Spanje oranje en rood op de Europese coronakaart. Enkele landen raden reize...

adv.