Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse kunstenaressen Monique en Titia: ‘We delen lief een leed en nu ook een bundel’

Door Marielle Huisjes 16 oktober 2020

De Zwolse Monique Huisman en Titia Huisman leerden elkaar dertien jaar geleden kennen op het schoolplein. Nu slaan ze de handen ineen en brengen samen de bundel ‘Verbeeld’ uit, met gedichten geschreven door Monique en foto’s gemaakt door Titia. 

De bundel wordt uitgegeven onder de naam ‘Huisman en Huisman’. “Mensen vragen vaak of we familie zijn, maar we zijn vriendinnen”, grappen de vrouwen. 

Hoe het begon

Monique was als kind al druk bezig met tekst en taal. ”Het begon allemaal met de oude typmachine van mijn opa”, vertelt ze. De liefde voor gedichten is gebleven. ”Nu kan een vrouw op een bankje, bij het Ter Pelkwijkpark, al voldoende inspiratie zijn.”

“Waar Monique bezig is met taal, ben ik bezig met beeld en vormgeving”, vult Titia aan. In gedachten maakt Titia om alles wat ze ziet een vierkant. Framen noemt ze dat. ”Zo loop ik met mijn camera door onze prachtige stad. De beelden die ik maak zijn minimalistisch. Ik probeer mensen te raken door weinig te laten zien.”

Krachten gebundeld

In de bundel komen de creatieve talenten van Monique en Titia samen. “Al acht jaar hebben we het hierover, en nu gebeurt het echt”, vertelt het tweetal enthousiast.

 Volgens de Zwolse kunstenaressen kan schoonheid overal inzitten. “Daarom heet het boekje ook Verbeeld, elk mens heeft zijn eigen verbeelding. Het is de bedoeling dat je je verbeelding laat spreken als je het leest of bekijkt.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Beeld: Titia Huisman
Beeld: Titia Huisman
Beeld: Titia Huisman
Beeld: Titia Huisman

Beperkte oplage

“De bundel is met veel zorg en liefde gemaakt”, vertellen de twee Zwolse kunstenaressen met trots. Het boekje heeft verschillende papiersoorten, zoals kalkpapier. De tekst komt tevoorschijn als je de foto tegen het papier aanhoudt. Je hebt een uniek exemplaar in handen, want er is maar een beperkte oplage van tweehonderd stuks. De boekjes zijn genummerd. Zo kun jij nummer 5 of nummer 189 van de 200 in je bezit hebben. “Enkele gedichten in de bundel gaan natuurlijk over Zwolle, dat kon niet missen”, zegt Monique.

Op de winkelruit

Ben je benieuwd naar de teksten van Monique? Op de winkelruit van Busch & Van der Worp aan de Vechtstraat staat al een gedicht van Monique. Hier is de bundel vanaf 31 oktober te koop, net als op de Instagrampagina’s van Monique en Titia. Op dezelfde dag is er tussen 16.00 en 17.00 uur een signeersessie bij Busch & Van der Worp. “In de tijd waarin mensen afstand van elkaar moeten houden, kun je ze dichterbij elkaar brengen met woord en beeld”, aldus de kunstenaresses.

Lees ook

yousing-zwolle

Zwolse Irene is zangcoach: ‘In de lessen werk je toe naar een YouTube-cover’

Met een tien afstuderen aan het Conservatorium van Zwolle. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. De Zw...
serious-request-zwolle

De finish over in Zwolle met 3FM Serious Request

3FM komt in actie voor het Rode Kruis om hulpverleners te ontlasten en verspreiding van het coronavi...
woningmarkt-zwolle

Meer kansen op Zwolse woningmarkt voor starters en mensen met een lager inkomen

Je eerste huis kopen? Dat kan best lastig zijn als starter op de woningmarkt. De prijzen zijn (te) h...

adv.