Zwolse kunstenaar Dennie opent eigen galerie in de binnenstad: ‘Hier heb ik keihard voor gewerkt’

Dennie Boxum
Foto | Eigen foto

Al van kinds af aan een passie voor tekenen, maar zo’n sterk maatschappelijke drang om de wereld te verbeteren? Dat is begonnen in zijn studententijd, aan de kunstacademie Artez. Rasechte Blauwvinger Dennie Boxem opende vorig weekend zijn eigen galerie, een droom die uitkomt: ‘Al mijn werk voor het eerst samen in één ruimte, hoe gaaf is dat!’

Wellicht ken je Dennie van het POP UP Museum in de Spiegel, de kunstzinnige vlinders in de Roggenstraat, of – jawel – als één van de zangers van Koorbazen. Dennie is een kunstzinnige en veelzijdige man, met een droom die sinds kort is uitgekomen: hij opende afgelopen zaterdag zijn eigen galerie in de binnenstad van Zwolle. “Mensen denken misschien: het is coronatijd, we zetten er een kunstenaar in om de leegstand in de Roggenstraat op te vullen. Maar niks is minder waar. Het is een droom die uitkomt, maar wel eentje waar ik echt keihard voor heb gewerkt.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

galerie Dennie
Foto | Eigen foto

De verbindende factor

Kom je binnen in de galerie, dan val je meteen met je neus in de boter. Aan beide kanten hangen namelijk twee immens grote kunstwerken, van zo’n 4 bij 2,5 meter groot. Sint Michael en de Draak is daar één van. “Het heeft in de Sint Michael kerk gestaan, dus wellicht herkennen mensen het nog. Maar liefst 250 mensen hebben aan dit kunstwerk meegewerkt, waaronder Jan Terlouw. Team-Artwork, noem je dat: de kunst wordt hier gebruikt als verbindende factor. Iets wat ik heel belangrijk vind. Met zijn allen werken aan zo’n groot project, geeft gespreksstof. Bovendien schept het een band, iets dat we wel kunnen gebruiken in deze tijd.”

Pittige boodschap

Niet alleen Team -Artwork, maar ook het bijdragen aan een betere planeet, is wat Dennie belangrijk vindt in zijn werk als kunstenaar. “Het gaat niet hieperdepiep goed met onze planeet, dat weten we allemaal en dat wil ik ook laten zien. Zo hangen er in mijn galerie een aantal failing superheroes. Striphelden die net te laat zijn om de echte wereldrampen te voorkomen. Aquaman die boven de Middellandse Zee uitsteekt, te laat om de vluchtelingen te redden. De boodschap is pittig, maar kunst is niet alleen maar mooi. Het moet wat mij betreft ook bijdragen aan een betere wereld. Deze ellende gebeurt nu, terwijl wij met zijn allen aan het Netflixen zijn. Daar mogen we ons best bewust van worden.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

galerie Dennie
Foto | Eigen foto

Een eigen David Attenborough

Babbelen, dat kan Dennie wel. En daar is zijn galerie de perfecte plek voor. “Kunst is mijn passie, maar de werken die ik maak komen vooral voort uit frustratie. Er gaan zoveel dingen fout, dat moet ik kwijt in mijn kunst. Dat zie je – en daar knoop ik dan ook vaak een gesprek over aan. Dan moet je wel even een drempel over, wil je een halve klimaatactivist uithangen. Maar tot nu toe merk ik alleen maar positieve reacties: de wil om te veranderen is er.”

Hij is een vrolijk en optimistisch mens, dus enkel frustratie uiten? Niet echt. “Ik merk een persoonlijke omslag. De superhelden zijn confronterend, maar bieden geen oplossing. Daarom probeer ik de onderwerpen nu op een positieve manier te benaderen.” Hoe? Met een schilderij van David Attenborough – afgebeeld als Michelangelo’s God – met een vinger wijzend naar een industrieel landschap. “Iedereen die langskomt, mag een stipje zetten op het schilderij. Je denkt misschien: wat kan ik in mijn eentje nou veranderen aan deze wereld? Eén stipje lijkt niet veel. Totdat je alle stipjes bij elkaar ziet: een totale verandering. En zo werkt het ook met problemen als climate change.”

Geen feestje

Hij had misschien geen grand opening, maar bestempelde de eerste dag wel als een feestje. “De galerie is geen moment leeg geweest. Allemaal coronaproof uiteraard, het is een grote ruimte dus afstand houden is hier geen probleem. En de reacties zijn allemaal heel positief!” Er zijn meer dan 75 kunstwerken te bewonderen. Dat had dan ook even wat voeten in de aarde, om al die schilderijen naar de Roggestraat te vervoeren. “Het kostte mij een week. Maar ik zie al mijn werk nu voor het eerst bij elkaar – sommige werken stonden al maanden in de opslag – dus hoe gaaf is dat!”

Tekst gaat verder onder de foto. 

galerie Dennie
Foto | Eigen foto

Dromen zijn gevaarlijk

En of zijn bekendheid als Koorbaas hem nog in de wegstaat? “Totaal niet, het versterkt elkaar. Ik wist niet dat je ook kon schilderen joh, is iets wat ik deze week vaak heb gehoord. Maar andersom – de mensen die speciaal voor mijn kunst komen – kunnen mij weleens aanstaren voordat ze zeggen ‘Verrek, ik heb je op tv gezien!'”

De galerie aan de Roggestraat is naar verwachting geopend tot het einde dit jaar. Dennie houdt workshops, doet aan Team Artwork en verkoopt zijn kunst. Zijn grootste droom? “Dromen vind ik gevaarlijk. Ik heb zoveel plannen. Maar uiteraard: hangen in een gerenommeerd museum. En een permanente galerie, dat staat wel op mijn lijstje.”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nikky en Chantal runnen kledingboetiek Moony: ‘Als kleding niet mooi bij iemand staat, zeggen we dat’”

Nikky en Chantal runnen kledingboetiek Moony: ‘Als kleding niet mooi bij iemand staat, zeggen we dat’

Moony
Ga naar “In coronatijd werd pizzabakker Pedram (36) ontslagen, nu runt hij een eigen pizzeria in Zwolle”

In coronatijd werd pizzabakker Pedram (36) ontslagen, nu runt hij een eigen pizzeria in Zwolle

pizzeria pietro's zwolle
Ga naar “Snackcorner Norp in Zwolle sluit na 70 jaar de deuren: ‘Nieuwe energierekening is de druppel’”

Snackcorner Norp in Zwolle sluit na 70 jaar de deuren: ‘Nieuwe energierekening is de druppel’

snackcorner norp

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58”

Alle Robijn, Ariel en Lenor van € 43,16 voor € 21,58

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis”

COCKTAIL TROS TOMATEN 1+1 gratis

 • Geldig t/m 4 oktober 2022
Ga naar “Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38”

Alle Perla huisblends van € 18,76 voor € 9,38

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Alle HG of Blue Wonder van € 5,45 voor € 2,72”

Alle HG of Blue Wonder van € 5,45 voor € 2,72

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100”

Inpakmedewerker dagdienst | € 1760 tot € 2100

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker zaterdagkracht”

Magazijnmedewerker zaterdagkracht

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Consulent Bijzondere Bijstand Energietoeslag”

Consulent Bijzondere Bijstand Energietoeslag

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vacature WMO Consulent”

Vacature WMO Consulent

 • Wyzer
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo”

Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo

 • De Stad Verbeeldt
 • Van 3 sep t/m 2 okt

Topper

Ga naar “Collect-a-Con Zwolle”

Collect-a-Con Zwolle

 • 3 december 2022
pokemon
Ga naar “Muziek aan het Plein”

Muziek aan het Plein

 • Van 14 aug t/m 9 okt
Ga naar “Kerstmarkt Westenholte”

Kerstmarkt Westenholte

 • 14 december 2022
Zwolse-kerstmarkten-zwolle
Ga naar “Halloween in Zwolle”

Halloween in Zwolle

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween-zwollehalloween-zwolle