Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwolse haarwerksalon timmert aan de weg: ‘Je kunt geen leed weghalen, maar je maakt mensen wel blij’

Door Hilke Vos 22 mei 2020

Al jaren is ze geïntrigeerd door het kappersvak, zowel in ‘gewone’ als in medische zin. Leonie Middendorp runt twee salons in hartje Zwolle, waar ze met haar team puntjes knipt én haarwerken aanmeet, soms ook bij kankerpatiënten. Een bijzondere afwisseling die inmiddels dagelijkse kost is. “Het ene moment praat je over het weer, een half uur later over diepgaande zaken.”

Lang zat de boel op slot, door de coronacrisis, maar inmiddels zijn Leonie en haar collega’s Vera en Debbie weer volop aan het knippen, met de regels van het hygiëneprotocol in acht genomen. “Al was Vera, onze beste haarwerkspecialist, de afgelopen tijd ook gewoon aan het werk”, vertelt Leonie. “Een haarwerk aanmeten is aantoonbaar medisch gerelateerd, dus dat ging gewoon door.”

Luisteren naar mensen

De Zwolse startte zeven jaar geleden haar eigen kapperszaak aan de Menno van Coehoornsingel. Een droom die uitkwam. “Als ik zelf vroeger naar de kapper ging, was ik lang niet altijd tevreden. Er werd niet naar mij geluisterd. Ik wist dat als ik zelf ooit kapper zou worden, ik écht zou luisteren naar mensen. Een kleine aanpassing kan het verschil maken, die zoektocht vind ik leuk.”

Inspiratiebron

Inmiddels is Hairlab! alweer jaren een feit – in het begin heette de zaak nog Kapper82 – en viel Leonie zelfs in de prijzen. Maar ze wilde meer, een eigen haarwerksalon. “Mijn inspiratie? Een goede vriendin die is overleden aan kanker”, zegt ze. “Zij wilde destijds een haarwerk omdat ze kaal werd, maar ze had geen goed gevoel bij de salon die haar zou helpen. Uiteindelijk is het er überhaupt niet meer van gekomen. Haar verhaal triggerde mij: ik wilde dit beter doen, mensen echt helpen.”

Ook Vera, die nog voor Debbie in de salon kwam werken, was een drijfveer. “Vera werkte lange tijd als kapster en haarwerkspecialist in het Isala-ziekenhuis. Ze vertelde met zoveel passie over haar werk dat ik helemaal enthousiast werd. Ze is zo gedreven, hier wilde ik meer mee doen.”

Tekst gaat verder onder de foto

De haarwerksalon. Eigen foto

Haarwerken

En zo geschiedde: vorig jaar april opende aan de Diezerpoortenplas een tweede salon, gespecialiseerd in haarwerken, het aanmeten van een kapsel bij mensen die bijvoorbeeld een chemokuur ondergaan of kaal worden door stress of alopecia. “We staan hier om en om, Vera en ik, al doet zij op dit moment meer haarwerken. Ik volg wel trainingen om op hetzelfde niveau te komen.”

Impact

In de haarwerksalon kom je alleen, op afspraak. “Het is echt één op één, maar dat moet ook hoor, want het laten aanmeten van een haarwerk kan emotioneel zijn. Je wilt dan geen pottenkijkers”, legt Vera uit. “Al neemt een klant soms iemand mee, als steun, dat mag. Kaal worden door wat voor reden dan ook heeft veel impact op iemands leven.”

Leonie krijgt steeds meer klanten voor de nieuwe salon, al is de agenda nog lang niet vol. “We zitten nog echt in de opstartfase hoor. Je moet een uitgebreide keuring krijgen, erkend haarwerkspecialist zijn en door zorgverzekeraars gecontracteerd worden. Nu dat achter de rug is, hebben we eindelijk meer tijd om bekendheid te gaan genereren, zodat we ons klantenbestand verder kunnen opbouwen.”

Vrouwen helpen

In de haarwerksalon komen mensen die worstelen met haaruitval, hetzij door een hoofdhuidprobleem dan wel door stress, alopecia of chemotherapie. Vera vindt het bijzonder dat ze kan helpen. “Vooral vrouwen worden er zielsongelukkig van als ze hun haar verliezen. Ze kunnen daar psychisch last van hebben, een beperkt leven leiden. Als je iemand blij kunt maken met een nieuw kapsel is dat fantastisch. Daar doe je het voor.” Leonie: “Je zorgt dat vrouwen zich zelfverzekerder voelen, krachtiger. Je kunt geen leed weghalen, maar je maakt mensen wel blij met een nieuw kapsel.”

Tekst gaat verder onder de foto

haarwerk
Voorbeeld van een haarwerk. Eigen foto

Emotioneel proces

Voorbeelden van bijzondere verhalen zijn er te over, menen de twee. “Je hoort in het ziekenhuis dat je kanker hebt en vlak daarna zit je hier. Onderuit geschopt, vol met verdriet”, zegt Vera. “Soms moeten we restanten met een tondeuse weghalen, ook een emotioneel proces. Niet elke vrouw kan dat zien.” “Maar ook mooie dingen hoor”, zegt Leonie. “Een vrouw die door chemotherapie kaal was geworden kreeg hier een haarwerk aangemeten. Haar kinderen waren erbij en zeiden: ‘we hebben onze mama weer terug’. Natuurlijk door het kapsel, maar ook omdat die moeder weer straalde. Heel bijzonder was dat.” Vera: “Sowieso is het echt niet altijd een verdrietige boel hier hoor, er wordt genoeg gelachen.”

Schakelen tussen de salons

Het is soms pittig, schakelen tussen twee salons, vindt Leonie. “Het ene moment knip je puntjes en praat je over het weer, een half uur later zit je met iemand die half kaal is.” Vera is er blij mee. “In het ziekenhuis vond ik het zwaar, ik moest daar echt leren om afstand te nemen. Hier heb je die afwisseling, wat ik fijn vind.” Leonie: “Gelukkig hebben we ook Debbie in ons team, waardoor we een hele fijne verdeling hebben. Al zoeken we momenteel een vierde collega, voor nog iets meer flexibiliteit.”

Wat de toekomst betreft hoopt Leonie ooit nog een keer een grotere salon te openen, waar ze haarwerken en ‘gewoon knippen’ in één pand combineert. “Wel volledig gescheiden natuurlijk, dat is verplicht.” Ze lacht. “Ach, toekomstplannen bedenken, daar ben ik geknipt voor.”

Een afspraak maken? Let op, door de coronacrisis zit de agenda op slot voor beide salons. Mocht je een afspraak willen maken, neem dan telefonisch contact op.


Meer over Hairlab! ontdekken?

Hairlab! kappers

Menno van Coehoornsingel 4, Zwolle

Bekijk meer:kappers
marine

Een hippe mengelmoes van stijlen: Marine opent nieuw restaurant Méli Mélo in Zwolle

Is je zaak helemaal spik en span, kun je niet open vanwege de coronacrisis. Marine Rousset kan niet ...

Haartrends 2020: dit zijn de 5 kapsels en haarkleuren voor deze lente/zomer

De kappers zijn sinds vandaag weer geopend. Iedereen staat te trappelen om geknipt te worden. Ben ji...

Cute! Dit is waarom er nu zoveel kittens worden geboren

In het voorjaar worden er veel kleine katjes geboren. Misschien mag jij binnenkort ook wel een kitte...

adv.