Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwollenaar Paul (52) maakt meubels van auto-onderdelen: ‘Top Gear inspireerde mij’

Door Melanie Borgman 8 maart 2019

Een industriële salontafel van een motorblok, een hippe lamp van een drijfstang of een luxe zitstoel van een echte Porsche. De 52-jarige Paul Bodifée van Paul’s Car Art uit Zwolle weet er wel raad mee en maakt van auto-onderdelen bijzondere meubelstukken. ”Het heeft iets magisch.”

Tien jaar geleden ontstond de uit de hand gelopen hobby van de Zwollenaar. ”De motor van mijn Landrover ging destijds kapot”, vertelt Paul. “De auto had dus een nieuwe motor nodig, maar daardoor hield ik wel de oude over. Niet veel later zag ik dat in de studio van het Britse autoprogramma Top Gear een tafel stond, gemaakt van een motorblok en een glasplaat. Dit inspireerde mij en ik dacht: dat moet ik ook kunnen! Van de kapotte motor maakte ik dus een nieuwe salontafel”, zegt de Zwollenaar. ”Mensen die de tafel bij mij thuis zagen staan werden erg enthousiast en vroegen of ik ook zoiets voor anderen maakte. Toen begon het balletje te rollen.”

‘Het autoprogramma Top Gear inspireerde mij!’

Van een los onderdeel tot een uniek product

Voordat Paul met onderdelen aan de slag gaat krijgen ze stuk voor stuk een flinke opknapbeurt. ”Alles is natuurlijk vettig en vies van de olie en moet uit elkaar gehaald worden om te kunnen zien of er nog iets bruikbaar is.” Het motorblok wordt door een gespecialiseerd bedrijf gereinigd tot al het vet en olie verwijderd is”, legt Paul uit. Na het reinigen kijkt hij of de onderdelen nog moeten worden hersteld om daarna gezandstraald te worden. ”Stap vier is het afwerken met – meestal – een poedercoating. Tot slot wordt ieder onderdeel bewerkt tot een uniek product.”

Leuk detail in de Ferraristoel: een mini versnellingspool | Foto: indebuurt Zwolle

Details en belevenis

De werkplaats ligt vol attributen. ”De gekste onderdelen kan ik gebruiken, maar helaas kan ik niet alles bewaren en moét ik wel dingen weggooien.” Toch is Paul altijd op zoek naar leuk materiaal voor nieuwe projecten. ”Tijdens het creëren van een product ontstaan er zoveel nieuwe ideeën die ik eigenlijk direct wil uitwerken. Ik ben niet continu met één project bezig en laat een item dan ook gerust een paar dagen liggen, tenzij het voor een klant is natuurlijk!”

Hoe lang Paul met een product bezig is weet hij niet precies, maar dat vindt hij ook niet belangrijk. ”Om een product netjes af te werken stop ik veel tijd in een project. Daarnaast word ik echt gelukkig van mijn werk en als ik het maakproces zou gaan bijhouden denk ik niet dat ik er vrolijker van word. Het is een belevenis en het zit ‘m in de kleine details, zoals een mini-versnellingspook in de armleuning van een Ferrari-stoel. Iets om mee te spelen”, lacht hij.

Schaakbord van auto-onderdelen | Foto: indebuurt Zwolle

Schaakbord naar Amerika

De reacties van geïnteresseerden zijn wisselend. ”Over het algemeen is iedereen erg positief en zijn het tóch de mannen die op de robuuste producten af komen. Vrouwen zijn meer gecharmeerd van de producten die gemaakt zijn van hout en metaal. Op beurzen hoor ik vooral leuke reacties. Zo zijn er altijd mannen die met liefde aan hun vrouw uitleggen welk onderdeel voor wat dient, maar er zijn ook mensen die twee keer naar een product moeten kijken voor ze überhaupt de link leggen dat het een meubelstuk is én dat het daadwerkelijk in een huiskamer kan staan.”

Niet alleen in Nederland verkoopt de Zwollenaar zijn unieke producten, maar ook in het buitenland weten ze Paul’s Car Art te vinden. ”Ik verkoop regelmatig items aan België en Duitsland, maar ook Frankrijk en Zwitserland. Zelfs in Amerika staat nu ergens een schaakbord, gemaakt van verschillende, kleine auto-onderdelen. Dat is toch wel erg leuk!”

Foto: indebuurt Zwolle

Vliegtuigmotor en bewegende onderdelen

Op dit moment werkt de Zwollenaar aan twee autostoelen uit een Ford Cortina waar hij een leuk zitje van gaat maken. Ook is hij bezig met een salontafel, gemaakt van een motorblok uit een Alfa Romeo. Voor dit Italiaanse merk is dan ook veel belangstelling, meent hij. Naast de verschillende auto-onderdelen zou Paul nog graag een product willen maken met een vliegtuigmotor. Een staartvlak en binnenpanelen van een Boeing 747 heeft hij al, maar een motorblok gaat een uitdaging worden. ”Moeilijk om te vinden, maar het gaat zeker lukken”, zegt Paul glunderend. ”Een product met bewegende onderdelen lijkt me ook erg leuk om te maken. Ook een hele uitdaging vanwege de veiligheid, maar des te leuker als het gaat lukken!”

Nadiah en Iliana verkopen handgemaakte scrunchies: ‘We verknipten zelfs de blouse van onze vader’

Handgemaakte scrunchies van tweedehands stoffen in alle soorten, maten en kleuren. Zussen Nadiah (27...

adv.