Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zingende kapster uit Zwolle knipt met een lach en een lied: ‘Als je het met je hart doet, komt het goed’

Door Hilke Vos 27 maart 2020

Voor het eerst ooit dicht. Na 93 jaar, door de coronacrisis. Toch blijft Lizette van Kuik, eigenaar van het Assendorpse familiebedrijf Kapsalon Kamphorst én zangeres, immer positief, want zo is ze gewoon. “Ik ga nu denk ik maar een liedje opnemen. What The World Needs Now Is Love.”

Lizette, in de Zwolse volksmond ook wel de zingende kapster, drentelt door haar lege zaak. “Normaal zou ik zo mijn eerste klant hebben”, verzucht ze. “Het zijn gekke tijden, ik ga iedereen wel missen. Ook alle gesprekken, die soms best intiem zijn. Zoals mijn oma altijd zei: ‘Als de muren eens konden praten’.”

Wandjes ertussen

De Zwolse staat nu zesendertig jaar aan het roer van haar kapsalon, een begrip in Assendorp en ver daarbuiten. Oma Fien Kamphorst richtte in 1928 de salon op, toen nog in de Azaleastraat. Pas later verhuisde de kapsalon naar de Assendorperstraat. “Het was eerst een damessalon, maar toen oma opa leerde kennen kwam er ook een herengedeelte bij.” Lizette lacht. “Met wandjes ertussen, want mannen en vrouwen werden destijds apart geknipt.”

In de jaren zestig nam de moeder van Lizette de zaak over en luidde de slogan ‘Een haartje anders’. “Dat vond ik zo cool! Ze deed alles net even wat anders dan anderen. Ik pas nu nog steeds oude kniptechnieken toe die ik van haar heb geleerd.” Lizette krijgt nog klanten over de vloer die door haar moeder werden gekapt. “De verhalen die ze over haar vertellen zijn memorabel.”

Synchroonzwemmen

Toen brak een emotionele periode aan: Lizette’s moeder overleed op zesenveertigjarige leeftijd. De Zwolse was amper negentien en nam de zaak over, een keuze die lang niet altijd voor de hand lag. “Aanvankelijk stond kapper worden op de tweede plaats”, geeft ze toe. “Ik deed vroeger aan synchroonzwemmen op hoog niveau. Op mijn vijftiende vroeg mijn moeder wat ik nou echt wilde.” Prompt werd een meekijkdag georganiseerd bij kappersbegrip Ad Peters in Deventer. “Ik vond dat zo gaaf, wilde ook meteen aan de slag. Uiteindelijk ben ik nog zes jaar naar school gegaan om het vak te leren.”

Goed in je vel

Zo oma, zo moeder, zo dochter. Haar klanten zullen beamen dat Lizette als derde generatie ook haar strepen in het kappersvak heeft verdiend, passievol als ze is. “Als je het met je hart doet, komt het goed”, zegt ze met een glimlach. “Iemand blij maken met een mooi kapsel is fantastisch, daar word ik weer ontzettend vrolijk van. En als je goed in je vel zit, zijn je klanten ook happy.” Als de salon – normaliter, niet nu – volstroomt, kan ze de lokroep van een mooi kapsel niet weerstaan. “Ik moet daar wat van zeggen. Het is mijn way of life.”

Lizette kijkt op, loopt naar achteren en zet de muziek aan. Ze glimlacht. Een klassieker van Hal David en Burt Bacharach schalt door de speakers. “Hier stond ik vanmorgen mee op. Over dat de wereld nu vooral liefde nodig heeft. Ik wil het nummer graag opnemen.”

Tekst gaat verder onder de foto

kapsalon kamphorst1
Kapsalon Kamphorst. Foto | indebuurt Zwolle

Tweede passie

Want de kapster heeft nog een andere passie: zingen. “Mijn moeder had vroeger een pick-up waarop ze graag plaatjes van Elvis afspeelde. Love Me Tender schreef ik fonetisch op, ik was te klein om de tekst te snappen.” Lizette bleek talent te hebben, maar deed er verder weinig mee. Tot het moment dat ze erg ziek werd. “Ik vroeg mezelf af wat ik eigenlijk nog zou willen in mijn leven. Dat was zingen.”

Nadat ze opknapte benaderde ze Rick Elings, componist en eigenaar van Cultuurschip Thor, en bood ze aan een vertaling van het nummer Smile van Michael Jackson te zingen. “Hij was zo enthousiast dat ik het nummer meteen mocht opnemen.” Zo ging het balletje rollen: een gezamenlijk optreden met Henk Klompenmaker, het jaarlijkse kerstdiner voor minima in de WRZV-hallen muzikaal begeleiden, zingen in de toenmalige Heineken Music Hall. “Het gezegde luidt ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Maar dat gaat voor mij niet op, ha ha.” Of ze zingen leuker vindt dan knippen? Lizette kijkt quasi-schuldig. “Moet je niet tegen mijn klanten zeggen.”

Inmiddels wisselt Lizette het werk in de salon al heel wat jaren af met haar baan als zangeres. “Ik word de zingende kapster genoemd, maar ik zing geen liedjes tijdens het knippen hoor. Dan ben ik geconcentreerd en voer ik gesprekken. Zingen kost veel energie.”

Jubileum

Wel gaat ze zingen tijdens het honderdjarige bestaan van Kapsalon Kamphorst, op 16 mei 2028. “Ik wil dan graag een feest geven voor mijn familie, vrienden en lieve klanten. Daar bereid ik mij nu al op voor, door oude foto’s en krantenknipsels te verzamelen en muziek uit te kiezen. Ook weer zo lekker optimistisch”, lacht ze.

De kracht van positief denken, de rode draad in Lizette’s leven. Maar toch vindt ze het heftig om dicht te zijn. “Daarom ga ik dit liedje opnemen en op sociale media delen, dan kunnen mensen er kracht uithalen. Dat doe ik graag, want zo ben ik.”


Meer over Kapsalon Kamphorst ontdekken?

Kapsalon Kamphorst kappers

Assendorperstraat 173, Zwolle

Bekijk meer:kappers


bloemen alex

Alex opent bloemenzaak in hartje Zwolle: ‘Ik wil de mensen graag opfleuren’

Loop je door de Kamperstraat, stuit je plots op een fleurig bloemenwalhalla. Ondanks de huidige coro...
Daniëlle maakt portretten van Zwollenaren door het raam: 'Op deze manier hebben mensen prachtige portretten van deze rare tijd'

Daniëlle fotografeert Zwollenaren door het raam: ‘Op deze manier hebben mensen een aandenken’

De Zwolse Daniëlle is na een carrièreswitch net voor zichzelf begonnen als fotograaf als haar werk s...

adv.