Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Willem Kalsbeek stopt na bijna 50 jaar motorhandel in Zwolle: ‘Een hele moeilijke keuze’

Door Hilke Vos 15 november 2019

Ooit gestart als fietsenverkoper, nu al lange tijd een begrip in de motorwereld. Een schitterende tijd voor Willem Kalsbeek, al besluit hij na 48 jaar dat het welletjes is zo. Zijn zaak Kalsbeek Motoren Zwolle aan de Katwolderweg zette hij onlangs met gemengde gevoelens te koop. “Het einde van een tijdperk.”

Kalsbeek Motoren Zwolle begon in de jaren zeventig met een winkel in tweewielers in de binnenstad. Samen met zijn toenmalige echtgenote, die tot op de dag van vandaag nog steeds de boekhouding verzorgt. Later verhuisde Willem naar de Voorstraat en verkocht hij ook brommers. “Fietsen vond ik eigenlijk saai, ik houd meer van snelheid. Al gaan die e-bikes tegenwoordig best hard”, zegt Willem lachend.

Zijn zaak floreerde en Willem besloot ook motoren te gaan verkopen, die hij uit Duitsland haalde. “Tot de dollar klapte zo’n twintig jaar geleden”, meent hij. “Toen gingen we naar Engeland, want op dat moment was de pond heel goedkoop.” Willem lacht. “Eigenlijk gingen alle handelaren naar landen toe waar op dat moment de koers goed was.”

Verhuizing Kalsbeek

Na een fiks assortiment motoren en accessoires – fietsen verkocht Willem inmiddels niet meer – groeide het bedrijf aan de Voorstraat uiteindelijk uit z’n jasje, waarna de ondernemer zijn huidige pand aan de Katwolderweg betrok. Ruim 2400 vierkante meter met een werkplaats en een showroom vol nieuwe en tweedehands (Harley Davidson-)motoren en alle denkbare motoraccessoires; van banden, protectoren en uitlaatdempers tot helmen, motorkleding en schoenen. “We kopen voornamelijk grote partijen in, zodat we de spullen tegen lagere prijzen kunnen aanbieden aan de klant”, zegt de 65-jarige eigenaar.

Een echte Harley-Davidson. Foto | indebuurt Zwolle

Geen geld

Handelen zat altijd al in Willems bloed, zelfs tijdens zijn schoolperiode. “Ik vroeg ooit aan een leraar: ‘of je geeft mij 250 gulden, of ik ga van school.’ Ik kreeg het geld niet, dus ik stopte en besloot te gaan werken.” Dag en nacht ging hij op pad om te onderhandelen; Willem zag overal geld in. “Toch zat ik vroeger soms best krap bij kas. Tijdens de kerstdagen had ik geen stuiver meer in m’n portemonnee. Uiteindelijk kocht iemand een brommer bij mij voor zijn zoon en had ik weer zeshonderd piek.”

Oude contacten

Al handelend bouwde Willem een mooi imperium op en leerde de motorwereld hem goed kennen. “Toen ik startte was Kalsbeek Motoren echt een begrip in het land. Inmiddels is er meer concurrentie, maar nog steeds heb ik veel oude contacten. Ik behandel iedereen hetzelfde – met veel respect, daarom komen mensen hier denk ik graag.” Bijzonder vindt hij dat er af en toe mensen langskomen die het nog steeds over ‘de zaak aan de Voorstraat van die ouwe Willem’ hebben. “Zij kochten daar vroeger oude onderdelen, of hun eerste brommertje. Dat waren gouden tijden.”

Bijna-doodervaring

Naast Willems voorliefde voor motoren rijdt hij zelf ook graag. “Op de crossmotor, al doe ik het nu bijna nooit meer.” Eén keer werd een motortocht hem bijna fataal, toen hij in Turkije over een brug reed en met zijn keel tegen een ijzeren brugrand klapte. “Ik stikte toen zowat”, zegt Willem. “Gelukkig handelden de jongens die mee waren snel en dat werd mijn redding. Het was een bijna-doodervaring.”

helm
Foto | indebuurt Zwolle

Contant betalen

Eén van de mafste dingen die Willem ooit meemaakte was een man die zijn motor van vijftienduizend euro contant aftikte. “Deze meneer had allemaal zakjes geld; er kwam geen eind aan. Ik wilde alles natellen, maar volgens die man klopte het bedrag en hij wilde zo weglopen. Uiteindelijk bleek dat hij te weinig had betaald; ik werd dus bijna bedonderd.” Of die keer dat een man een speciaal boutje wilde hebben, want zijn motor was kapot, blikt Willem terug. “Nadat ik – na ruim een half uur zoeken – het boutje had gevonden, wilde die vent zo weglopen zonder te betalen. Dat ding kostte maar een tientje en ik hoefde er sowieso niets voor te hebben, maar na deze actie werd ik pissig. Ik gooide het boutje zo voor zijn neus in de prullenbak.” Hij lacht. “Iedereen hier op de werkvloer heeft het er nog over!”

Leegverkoop

Na een hoop memorabele momenten en tal van verkopen heeft Willem besloten het stokje over te dragen. Zijn zaak staat te koop, al vindt hij het moeilijk om te stoppen. “Heel motorland weet dat ik het wat rustiger aan wil gaan doen. Dat ik wil genieten van mijn oude dag. Maar ik vind het best lastig.” Toch kan het nog een half jaar duren voordat de deur op slot gaat. “We zoeken nog steeds naar een geschikte overnamekandidaat”, legt de ondernemer uit. “Tot die tijd is er leegverkoop en zijn de motoren en accessoires radicaal afgeprijsd.” Willem glimlacht. “Het einde van een tijdperk is in zicht, ik stop met een snik en een traan. Ik heb 48 jaar gewerkt, dat is lang genoeg.”


Meer over Kalsbeek Motoren B.V. ontdekken?

Kalsbeek Motoren B.V. sportwinkels

Vandaag gesloten

Katwolderweg 3, Zwolle

Bekijk meer:sportwinkels

Lees ook:

kringloop zwolle

Monique is vrijwilliger bij Kringloop Zwolle: ‘Het is heel gevaarlijk als je hier werkt’

Potten, pannen, kleding, boeken, allemaal tweedehands. De Zwolse Monique van der Veen wordt zielsgel...

Zwolse Anouk zet koekjesbedrijf NOUK op: ‘Het zijn eigenlijk meer een soort gebakjes’

Verse en (h)eerlijke koeken in alle soorten en smaken, zoals appeltaart, brownie en red velvet. De Z...

adv.