Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

[VIDEO] Zwolse Corrian behandelt honden met stress: ‘Ook honden zijn angstig en onzeker!’

Door Melanie Borgman 6 december 2019

Knallend vuurwerk, een onrustige thuissituatie of een luidruchtige vuilniswagen. Het zijn factoren die stress kunnen veroorzaken bij honden. Door middel van klanken en resonantie helpt de Zwolse Corrian (61) onze trouwe viervoeters te kalmeren en te ontspannen. ”Het is een eeuwenoude methode, maar helaas nog erg onbekend.”

De liefde voor honden heeft Corrian altijd sterk gevoeld. Ze begeeft zich dan ook in een complete hondenwereld! ”Ik ben instructeur bij Kynologenclub in Zwolle om jachttrainingen en lessen in gehoorzaamheid te geven. Ik raakte erg geïnteresseerd in de lichaamstaal en het gedrag van de dieren. Sinds juni ben ik dan ook gespecialiseerd in het geven van ontspannende behandelingen bij onzekere, onrustige en gestreste honden.”

Angst en onzekerheid bij honden

Met behulp van klanken, resonantie (trillingen) en massages zorgt de Zwolse voor ontspanning en rust bij honden. De methode is al erg oud, maar nog vrij onbekend. Toch worden de behandelingen al wel gebruikt in sauna’s en als therapie bij paarden, maar in de hondenwereld is Corrian de eerste die de behandelingen uitvoert. ”Net als mensen ervaart een hond óók onzekerheid en angst in het dagelijks leven. Dit kan een gespannen thuissituatie zijn, knallend vuurwerk, een vuilniswagen of andere prikkels van buitenaf. Honden leven dichtbij ons en nemen emoties over. Een behandeling met klank en resonantie kan helpen om de hond te kalmeren.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Corrian behandelt hond Thygo met de stemvorken | Foto: indebuurt Zwolle

Met grote, goudgekleurde stemvorken gaat Corrian te werk. ”De stemvorken bevatten een klank of een trilling met een bepaalde frequentie. De vork zet ik vervolgens op een bepaalde plek op het lijf, omdat ieder orgaan een andere frequentie heeft. Als je ziek, gestrest of onrustig bent bent gaat deze frequentie omlaag. Met behulp van een stemvork zet ik de normale sterkte van het orgaan weer terug en is het lijf in balans.” Naast het gebruik van de stemvorken voert Corrian ook massages uit. ”Voorafgaand maak ik gebruik van palpatie. Dit is het afvoelen van de huid op temperatuursverschillen. Voelt de kop warm aan? Dan zit hier hoogstwaarschijnlijk veel spanning.”

Stress en onrust herkennen

Klanken en trillingen hebben dus een kalmerende werking, maar hoe kun je een gestreste hond herkennen? ”Heel simpel, want het gedrag lijkt een beetje op dat van mensen. Veel rondlopen, opstaan, liggen, opstaan en weer rondjes lopen. Maar ook overmatig blaffen, sloopgedrag en gapen met een piepend geluid is een teken van onrust of stress. Natuurlijk is stress heel normaal in het leven, maar dit moet wel afnemen. Zodra dit niet gebeurt kan dit vervelend zijn voor de hond én het baasje.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Het materiaal (stemvorken) voor de behandelingen | Foto: indebuurt Zwolle

Volgens Corrian wordt onrust, stress en onzekerheid door ieder hondenras anders ervaren. ”Jachthonden zijn over het algemeen gevoeliger. Golden Retrievers zijn bijvoorbeeld veel relaxter dan Herders. Heel interessant, want als baasjes kun je hier rekening mee houden.”

Vuurwerkangst

De gepassioneerde Zwollenaar deelt met veel liefde haar kennis, maar vindt het jammer dat er nog veel onwetendheid is rondom de behandelingen. ”Men vindt het al snel te zweverig, terwijl het een hele prettige manier is om een hond te helpen en tot rust te brengen. Over vier weken knallen we met z’n allen weer vuurwerk de lucht in, terwijl veel honden ontzettend bang zijn voor dit geluid. Baasjes laten het hierbij zitten, maar mijn behandelingen kunnen er juist voor zorgen dat honden kalmer het nieuwe jaar in gaan. Helaas is angst een emotie en is dit niet volledig weg te nemen, maar ik kan wel helpen bij het gedrag rondom de stress. Het is geen vervanging van een dierenarts, maar het maakt mij erg gelukkig als een hond weer lekker in zijn vel zit, want daar doe ik het uiteindelijk voor!”

Heb of ken jij een hond die last heeft van stress of onrustig gedrag vertoond? Corrian voert de behandelingen met liefde uit en om de hond niet uit zijn veilige omgeving te halen, komt de Zwolse bij je op bezoek. Meer weten over De Ontspannen Hond? Neem dan een kijkje op de website.

Lees meer Zwolse verhalen op indebuurt:

Zwolse Mirjam (22) maakt unieke bruidsjurken: ‘De grote prinsessenjurk is mijn favoriet!’

Stel, je bent verloofd en gaat trouwen met de liefde van je leven. Daar hoort natuurlijk de allermoo...
kerstbomen westenholte ramon

Ramon verkoopt al jaren kerstbomen in Westenholte: ‘Het is te leuk om te stoppen!’

Wie in december de Westenholterweg inrijdt, ziet steevast de glunderende Ramon Wind. Eigenaar van ee...

adv.