Thuiskok Marko maakt plantaardige gerechten van taarten tot pizza: ‘Je leert andere smaken waarderen’

Marko de Lange Groentje
Marko de Lange in de keuken. Foto: Marko de Lange.

Vroeger was het een schuurtje, nu een omgebouwde professionele keuken aan huis. Vanuit zijn woning in Zwolle maakt Marko de Lange de lekkerste plantaardige gerechten. Van taartjes tot pizza, de kok houdt ervan om zelf veganistische delicatessen te creëren. “Sommige producten zullen anders smaken, maar juist daardoor leer je andere smaken meer waarderen”, vindt Marko.

Jarenlang werkte Marko als kok in hotels en restaurants. Vanuit de horeca is zijn passie voor plantaardig eten ontstaan. “Bij het laatste restaurant waar ik werkte, was het gebruikelijk om meer plantaardig te koken.” Er ging gelijk een wereld voor Marko open. “Ik vond het een uitdaging om heel lekkere gerechten te maken met heel andere ingrediënten.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Vanuit huis

Marko vond het uiteindelijk nóg leuker om voor zichzelf te beginnen. “Ik stond met mijn vrouw weleens op kleine festivals en we deden al een tijdje cateringklussen voor vrienden en familie. Dat viel goed in de smaak. Toen dacht ik: als ik klein wil beginnen, kan ik het ook vanuit mijn huis doen.” Zo gezegd, zo verbouwd. Zijn schuurtje, die aan zijn keuken vastzit, liet hij ombouwen. “Daar zit nu professionele keukenapparatuur in. Het is genoeg voor mij, het past allemaal net.”

Marko’s bedrijf heet Groentje en bestaat sinds augustus. De kok verkoopt vooral foodboxen met bijvoorbeeld eigengemaakte taarten en high tea’s. Ook kookt hij op aanvraag drie- tot vijfgangendiners bij mensen thuis. Alle gerechten zijn plantaardig en dat is volgens de kok bewust. “Vier jaar geleden deed ik mee met een bekende vegan challenge, waarbij je een week lang plantaardig eet. Dat beviel zo goed. Toen ik me verdiepte in wat het met de wereld, dieren en je lichaam doet, merkte ik dat ik niet meer terug kon.” Ook het biologische aspect spreekt hem aan. “Ik merk dat ik meer smaak proef wanneer bijvoorbeeld een tomatensaus of wrap biologisch is.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Marko de Lange Groentje
Marko aan het werk. Foto: Marko de Lange.

Uitdaging

Hoe fijn Marko zijn niet-dierlijke gerechten ook vindt, het bereiden van plantaardig eten kan soms nog een uitdaging zijn. “Het scheelt dat ik er al vier jaar mee werk. In het begin is het lastig, maar naarmate je meer recepten probeert en experimenteert, hoe meer ervaring je krijgt.”

De kok maakt vooral op zichzelf staande plantaardige gerechten. Volgens Marko kun je 80 tot 90 procent van de bestaande producten op een plantaardige manier eigen maken. Het verschil proef je wel, erkent de kok. “Voor slagroom is er eigenlijk geen vervanging dat in de buurt komt. En al helemaal niet biologisch, dan kom je uit op soja-slagroom. Dat verschil proef je, omdat het vetpercentage bij soja-slagroom anders is. Sommige producten zullen dus anders smaken, maar juist daardoor leer je andere smaken meer waarderen.” Neem bijvoorbeeld de klassieke citroen-meringuetaart. “Meringue is opgeklopt eiwit van een ei. Ik gebruik aquafaba, het vocht van een blik kikkererwten. Klopt je dat op, dan krijg je hetzelfde.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Midden-Oosten-diner

Binnenkort heeft Marko een klus in Epe, een diner en lunch voor zes personen. “Dan overleg ik met de mensen wat ik voor hen ga maken, wat ik leuk vind en wat qua gerechten bij elkaar past. Ik ben uitgekomen op een soort Midden-Oosten-diner, waarbij ik een aubergine-stoofpotje en falafel-balletjes maak.” Een vast menu heeft hij niet, en dat kost vaak meer voorbereiding. “Maar daardoor ontwikkel je ook meer recepten voor jezelf.”

Lunchtentje in de stad?

Nu is Marko nog thuisbakker, maar in de toekomst misschien niet meer. “Het schuurtje dat ik heb omgebouwd tot keuken is voor nu prima, dat houd ik nog wel vol. In de toekomst zou ik een grotere ruimte willen huren.” Wat Marko nog steeds heel tof vindt, is om op festivals te staan. “Mochten mensen me eens nodig hebben, dan mogen ze me altijd contacten.”

Ook droomt hij van een biologisch lunchtentje in de stad. “Waar je producten koopt, een broodje eet en soms dineert.” Vooral voor liefhebbers van plantaardige diners valt in Zwolle nog winst te halen, vindt Marko. “In Zwolle heb je wat veganistisch aanbod, maar niet volledig. Het is vooral gericht op de lunch. Dat snap ik, want het is een enorme stap om op diners over te gaan. Maar ik denk dat er nog een groot gat op te vullen is.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Okan (19) opent eigen zaak met Turkse lekkernij: ‘In Zwolle kennen veel mensen dit gerecht nog niet’”

Okan (19) opent eigen zaak met Turkse lekkernij: ‘In Zwolle kennen veel mensen dit gerecht nog niet’

Ga naar “Jorden toverde de Hollandse kroeg van de buurman om tot blues- en countrycafé: zo ziet dat eruit”

Jorden toverde de Hollandse kroeg van de buurman om tot blues- en countrycafé: zo ziet dat eruit

Jorden van Amstel
Ga naar “Dit nieuwe borrelrestaurant heeft een wijnwand: ‘Het hoogtepunt is onze 5 meter hoge boom’”

Dit nieuwe borrelrestaurant heeft een wijnwand: ‘Het hoogtepunt is onze 5 meter hoge boom’

Aangeboden door Beautanica

Beautanica Zwolle

In onze gids

Ga naar “Wayback Burgers Zwolle”

Wayback Burgers Zwolle

  • Diezerkade 10
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
wayback burgers zwolle
Ga naar “Het Refter”

Het Refter

  • Bethlehemkerkplein 35a
  • Cafés
  • 11:00 - 01:00
hetrefter

Nu geopend

Ga naar “’t Pestengasthuys”

’t Pestengasthuys

  • Weversgildeplein 1
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Herfstkorting op laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen”

Herfstkorting op laserontharing van oksels, bikinilijn en onderbenen

  • Laserkliniek Zwolle
  • Geldig t/m 21 december 2021

Topper

Ga naar “Deze wijnen van Mondovino zijn getest door een wijnschrijver”

Deze wijnen van Mondovino zijn getest door een wijnschrijver

  • Mondovino
  • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Nieuw bij Wax & Beauty: memberships”

Nieuw bij Wax & Beauty: memberships

  • Wax & Beauty
  • Geldig t/m 31 oktober 2021

Topper

Ga naar “Jumbo aardappelen € 1,00”

Jumbo aardappelen € 1,00

  • Jumbo
  • Geldig t/m 9 november 2021
Ga naar “alles van Vileda 25% korting”

alles van Vileda 25% korting

  • Blokker
  • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “(Aankomend) Verkoopmedewerker”

(Aankomend) Verkoopmedewerker

  • Warmteservice Zwolle
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Bouwplaatsmedewerker bij Nikkels”

Bouwplaatsmedewerker bij Nikkels

  • Nikkels Bouwbedrijf
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Financieel adviseur”

Financieel adviseur

  • Van Bruggen Adviesgroep Zwolle
  • Fulltime

Topper

Ga naar “Pedagogisch medewerker bso bij Doomijn Kinderopvang Sportlaan”

Pedagogisch medewerker bso bij Doomijn Kinderopvang Sportlaan

  • Doomijn Kinderopvang Sportlaan
  • Parttime

Topper

Ga naar “Allround (online)winkel medewerker (m/v) 16-24 uur.”

Allround (online)winkel medewerker (m/v) 16-24 uur.

  • Kalf Kostuums
  • Parttime