Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van barman tot restauranteigenaar: ‘Ik heb ook nog regelmatig een bezem in mijn hand’

Aangeboden door Restaurant De Beren Zwolle 24 januari 2020

Voormalig barman Erik (29) nam een half jaar geleden restaurant De Beren over. Hard werken en passie voor het horecawezen bracht hem waar hij nu is. De jonge ondernemer is er heel nuchter onder en is volgens eigen zeggen nog steeds ‘one of the guys’. 

De Beren

De Beren begon in 1984 als eetcafé ‘Bruintje Beer’ in Rotterdam waar gastvrijheid het belangrijkste speerpunt was. Inmiddels heeft de onderneming tientallen restaurants in Nederland, waaronder Zwolle. Verbinding maken is bij de Beren heel belangrijk. ”Onze gasten komen terug voor de gezelligheid. Ik wil het laagdrempelig houden”, legt Erik uit. ”Dat uit zich in gewoon goed eten, maar ook in het gezellige praatje.”

One of the guys

De Zwollenaar heeft visie voor het bedrijf. ”Niet alleen de gasten moeten zich thuis voelen, ik wil ook dat iedereen die hier werkt op zijn plek zit.” Er werken veel jongeren en studenten bij De Beren. ”Ik wil ze echt de kans geven om zichzelf te ontwikkelen,” vertelt Erik.

Barman Jero (de bekende Zwollenaar uit ‘Dennis in Albufissa’), die inmiddels is opgeklommen tot leidinggevende is daar een levend voorbeeld van. ”Het is hier veel gezelliger en ik heb niet voortdurend een camera op mijn neus,” grapt Jero. Erik: ”Ik vind het belangrijk dat iedereen hier met plezier komt werken, dan straal je dat ook uit naar de gasten.” Jero beaamt: ”Dat is het leuke aan werken bij De Beren. Iedereen kan zichzelf zijn!” Erik is (zoals hij het zelf zegt) ook nog steeds gewoon ‘one of the guys.’

Als eigenaar staat hij geregeld naast zijn personeel op de werkvloer. ”De gewone klusjes doe ik ook gewoon. Ik sta bijvoorbeeld nog regelmatig om elf uur ‘a avonds met een bezem in mijn hand. Als ik me te goed zou voelen om schoon te maken, doet mijn personeel het ook niet,” lacht Erik.

Opklimmen

De jonge ondernemer weet zelf maar al te goed hoe het is om bij nul te beginnen. Erik begon als barman bij een cocktailbar in Zwolle. ”Ik heb daar enorm veel geleerd, ik kon aan het begin nog niet eens met een dienblad lopen.” Toen de bar sloot, kon Erik ‘bedrijfsleider’ op zijn cv zetten. ”Daarna heb ik kort bij een andere horecagelegenheid in Zwolle gewerkt, maar daar kreeg ik veel minder vrijheid en kon ik mijn creativiteit niet kwijt.”

De Beren was een betere match, daar klom Erik al snel op van assistent tot vestigingsmanager. ”Het is best bijzonder om nu een eigen zaak te hebben. Ik zag mijzelf vroeger nooit als ondernemer, maar dat begint steeds meer te komen…”

Hard werken

Een eigen restaurant is hard werken. Erik is gemiddeld 60/80 uur per week aan het werk. Toch zul je hem nooit horen klagen: ”Ik ben best druk, maar ik heb plezier in mijn werk. Je wordt toch een beetje verliefd op zo’n zaak.”

(H)erkenning

De Zwolse vestiging wordt vanuit heel Overijssel bezocht. Mensen komen vooral terug voor de grillspecialiteiten en de befaamde spareribs. Het personeel kent haar gasten. ”De erkenning die de gasten van ons krijgen, kan alleen doordat we een vast team van betrokken collega’s hebben. Het geeft zo’n goed gevoel als mensen met een glimlach de deur uitlopen!”


Meer over Restaurant De Beren Zwolle ontdekken?

Restaurant De Beren Zwolle bbq restaurants

Geopend11:30 - 22:00

Katwolderplein 2, Zwolle

Bekijk meer:bbq restaurants

adv.