Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vader en zoon openen Turkse eetgelegenheid in centrum: ‘Dit miste nog in Zwolle’

Door Hilke Vos 3 juli 2020

Een menukaart propvol Turkse specialiteiten, passende muziek, een verfraaid pand. Na maanden ploeteren openden Ali Haydar en zoon Cihan Duran onlangs hun Turkse eethuis Bosporus, aan de Jufferenwal. “Eindelijk kan Zwolle kennismaken met ons.”

Een grote ruimte, smaakvol ingericht, in de voormalige De Oude Meester (daarvoor nog BubbelsBar) in het centrum. Fraaie kleuren, oosterse printjes. “We willen dat mensen het gevoel krijgen dat ze in Turkije zijn”, glimlacht Cihan. “Iedereen moet zich hier thuis voelen.”

Gebrek aan Turkse restaurants

Zijn vader, Ali Haydar, is al lange tijd een bekende in de stad. Als uitbater van verschillende kroegen en momenteel eigenaar van café Neuf in de Steenstraat. Toch wilde Ali, die in de jaren tachtig als gastarbeider naar Nederland kwam, meer. “Het kriebelde zo’n zeven jaar geleden al hoor. Ik merkte dat er een gebrek was aan Turkse restaurants, maar wachtte op een geschikte locatie. Eind vorig jaar stuitte ik op ons huidige pand en zo geschiedde.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto | indebuurt Zwolle

Hij betrok zijn zoon bij zijn nieuwe onderneming en enige tijd later werd Cihan mede-eigenaar. “Ik hielp al mee, maar nu heb ik echt wat te zeggen”, lacht Cihan. Jaren werkte hij in loondienst, maar zat nergens écht op zijn plek. “Ik wilde altijd al iets voor mezelf doen, dus samen een zaak runnen is een droom die uitkomt. Voor mijn vader ook trouwens.”

Omrijden

Bosporus is één van de eerste Turkse grotere eetgelegenheden in Zwolle. “Er zijn natuurlijk wel shoarmazaken in de stad – ik heb er zelf ook nog één gehad – maar dit concept is veel uitgebreider, met een kaart vol specialiteiten”, legt Ali uit. “Normaal gaan mensen hiervoor naar Deventer of Apeldoorn, maar dat hoeft dus niet meer.”

De naam Bosporus staat voor de zeestraat in Istanboel, tussen de Zee van Marmara en de Zwarte Zee. “Symbolisch betekent het de scheiding tussen Azië en Europa”, legt Cihan uit. “Wij hebben vooral voor deze naam gekozen omdat hij toegankelijk is en makkelijk om uit te spreken. We willen uitdragen dat iedereen hier welkom is.” Hij lacht. “Turken spreken deze naam overigens wel heel anders uit.”

Tekst gaat verder onder de foto

Adana-kebab. Foto | indebuurt Zwolle

Adana-kebab

Van pittige peper tot smakelijke knoflook en van hartige humus tot kruidige kebab, alles is bij het Turkse eethuis te krijgen. Een culinaire reis, zo noemen vader en zoon het. Ook heeft Bosporus een heuse houtskoolgrill. “Vlees bereiden we op de barbecue, dan krijgt het een lekkere smaak”, zegt Cihan. “Weet je echt niet wat je moet kiezen, ga dan voor een mixed grill, dan krijg je van elk gerecht een beetje. Onze koks zorgen sowieso dat je wat bijzonders krijgt voorgeschoteld.” Verder is bijna alles vers, benadrukt hij. “Ook onze Turkse broden. Voor de bereiding van de Adana-kebab, vernoemd naar een Turkse stad, halen we zelfs apparatuur uit Turkije, want die is hier niet verkrijgbaar.”

Minder zitplek

De twee zijn blij eindelijk gasten te kunnen ontvangen, al bieden ze vanwege corona wel minder zitplek aan. “Gelukkig hebben we buiten nog een terras, dat scheelt”, meent Ali. “Hopelijk wordt alles gauw weer normaal, zodat we meer gasten kunnen ontvangen.” Ook staan er door de anderhalvemeterregel minder koks in de keuken. “Daarom bezorgen we nog niet, iets wat we in de toekomst wel willen gaan doen. Maar nu redden we dat gewoon niet.”

Toch zijn vader en zoon optimistisch, ook gesterkt door alle positieve reacties van gasten. “Mensen zijn blij dat ze niet meer naar een andere stad hoeven voor een Turkse maaltijd. En bovenal vinden ze het eten hier erg lekker!”


Meer over Bosporus ontdekken?

Bosporus restaurants en horeca

Geopend12:00 - 22:00

Jufferenwal 3 , Zwolle

Bekijk meer:restaurants en horeca

Camperpark bij Zwols centrum stroomt langzaam vol: ‘Wel fijn na 7 weken dicht zijn’

Sinds 11 mei zijn ze weer open. Gerben Kloosterziel en Jolanda Broekhuis van Camperpark Hofvliet in ...
pluktuin1

Lara runt grootste biologische pluktuin van Zwolle: ‘Ik kan hier elke dag wel zijn’

Zesduizend vierkante meter vol bloemen. Een stukje rust, tussen de wijken Stadshagen, Aa-landen en H...

adv.