Naar de toko in Zwolle: 10 x hier moet je zijn
Het woord ‘toko’ betekent letterlijk ‘winkel waar alles te koop is’. Dat klopt ergens wel. Als je op zoek bent…
Zwollenaar Toby Joku (54) opende op 1 april zijn eigen winkel aan de Sassenstraat in Zwolle: WereldToko van Ome Toob. Hij verkoopt levensmiddelen, kruiden, specerijen en kookt afhaalgerechten. “Ik wilde terug naar m’n roots. Op mijn negende bakte ik al pannenkoeken, dus koken zat er altijd al in.“
Toby werkte vroeger als tekstschrijver, pubquizenpresentator en dertig jaar in de horeca, maar wilde nu iets voor zichzelf beginnen. Hij opende zijn toko omdat hij op zoek was naar meer gemak. “Ik moest altijd alle kruiden bij een toko aan de andere kant van de stad halen. Dat was echt een gemis.” Hij legt uit dat vroeger iedereen bij hen thuis kwam eten en dat hij daar zijn kookkunsten leerde. Door het gebrek aan een kruidenwinkeltje, de liefde voor koken en de wil voor een eigen bedrijf ontstond uiteindelijk voor WereldToko Ome Toob.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Toby probeert in zijn toko zo min mogelijk afval te verspillen. “Ik ben in Azië geweest en het heeft me echt geschokt hoe ze daar met afval omgaan en hoeveel vervuiling er daardoor is.” Ook in supermarkten en andere toko’s vindt hij dat er teveel plastic wordt gebruikt, daarom verkoopt hij zijn kruidenmixen verpakkingsvrij. “Mensen mogen hun eigen bakjes van thuis meenemen en dan wegen we het daarin af.” Leuk weetje: de kruiden zitten in originele Lonka Snoeppotten uit de jaren twintig.
Zijn afhaalmaaltijden biedt Toby zoveel mogelijk vegetarisch aan. “Ik ben gewend om vegetarisch te koken, dus ik vind dat leuk om ook in de winkel te doen.” Op die manier hoopt Toby samen met het verminderen van plastic de wereld een stukje beter te maken.
Mama Toob is Toby zijn moeder. Zij kookte vanaf haar vierde thuis en volgens Toby heeft ze alle recepten zelf geleerd. “Ze is echt een berucht loempiamaker, daar kan ik er wel dertig van op.” Tot een paar jaar geleden wilde ze het recept niet met Toby delen. “Ik probeer het nu zelf ook te maken, maar dat lukt nooit zo goed als zij het kan.” Hij hoopt dat zijn kinderen later hetzelfde hebben met zijn eigen gerechten.
Tekst gaat verder onder de foto.
Toby had meerdere andere panden in de stad op het oog om zijn droomwinkel te openen. “Toen ik een biertje ging drinken in het centrum, fietste ik langs dit pand. Ik dacht: waarom wil niemand dit hebben?” Er lag een visitekaartje in de vensterbank en toen hij contact kreeg met de verhuurder was het binnen een maandje gepiept. Heel vroeger zou slagerij Paalman in het pand hebben gezeten, toen een seksshop en de vorige bewoner was Villa Mooi, die nu verderop in de straat zit.
Bij de verbouwing lag er op de vloer eerst een laag cement. “Ik vermoedde al dat er iets onder zat en ben ik een maand lang bezig geweest om alles weg te halen. Toen kwamen deze mooie mozaïektegeltjes naar boven.” Ook achter het cement langs de muur zaten nog de oude tegeltjes die volgens Toby ooit bij slagerij Paalman hoorden.
De meeste meubels in de winkel zijn tweedehands. “Achter de etalage staat een rek van een oud ledikant van mensen die hier uit de buurt komen. Soms lopen ze nog langs en steken ze hun duimen even op.” Er moet volgens Toby nog wel een hoop gebeuren. Zo is de keuken nog niet af zoals hij had gehoopt, dus worden de afhaalmaaltijden nog even uitgesteld.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Droom voor de winkel
Al bijna zijn hele leven woont Toby in of rondom Zwolle. “Zwolle is wel een stad, maar het voelt als een groot dorp.” Hij droomt ervan dat zijn kinderen later zijn winkel willen overnemen. “Mijn dochter helpt me soms al in de winkel en behoed mij voor het zetten van domme dingen op Instagram,” zegt hij grappend. Voor de komende tijd hoopt Toby het zelf vooral leuk te hebben. “Maar vooral dat de mensen die hier komen van de winkel en de producten genieten.”
Aangeboden door Mister Bewustzijn – Personal Trainer
In onze gids
Populaire rubrieken