Bert en Lotte maken houten producten voor plantenstekjes: ‘Een uit de hand gelopen hobby’
Zo vader, zo dochter. Bert en Lotte bundelen hun krachten samen en maken onder de naam Van Hout naar Nieuw…
Je moet het maar bedenken: Shasa Boogaard maakt kandelaars, snijplanken en onderzetters van afgedankte skateboards en tweedehands hout. De skater én ondernemer is er druk mee. “Ik ben pas twee maanden bezig en heb al honderden volgers op Instagram. Iedereen die ik spreek is helemaal gek op de kleurtjes op de boarden.”
Je vindt Shasa’s onderneming Skateriors in een pand bij CO, de Creatieve Coöperatie in de Esdoornstraat in Zwolle. Shasa runt de zaak samen met een jongen die na zijn stage is blijven plakken. Vanwege het succes – de houten producten met skateboarddetails zijn populair – breidt hij uit. “Er komt nog een stagiair bij”, zegt Shasa.
Het principe is simpel: Shasa krijgt of koopt afgedankte skateboards en tweedehands hout en maakt er kandelaars, onderzetters, klokken en snijplanken van. De Zwollenaar kiest bewust voor tweedehands hout. “Zodat ik gebruikte materialen een nieuw leven kan geven en zo min mogelijk afval veroorzaak.” Kenmerkend voor alle producten is dat je de details van het oude skateboard terugziet, zoals de verschillende kleuren en lijnen.
Omdat een skateboard volgens Shasa gauw versleten is, is het niet moeilijk om aan afgedankte skateboards te komen. “Het hangt er vanaf hoe en hoeveel je skate, maar bij mij is een skateboard soms binnen een maand al doormidden.” De skater heeft een groot netwerk en vaste adresjes om hout te scoren. Op verschillende locaties in Nederland heeft hij inzamelingspunten voor afgedankte skateboards. “In Leeuwarden heb ik een inzamelingspunt bij een skatepark. Ik probeer dat ook in Enschede en Groningen en mijn streven is om ook een plek in Amsterdam te hebben.”
Tekst gaat verder onder de Instagrampost.
Om van een skateboard een product te maken, heeft Shasa één eis: het board moet heel zijn. “Het mag versleten of gebroken zijn, maar als het gebroken is, moeten wel alle losse stukken bij elkaar zitten.” Met een gebroken skateboard kan Shasa niet alles maken. “Gebroken skateboards gebruik ik voor serveerplanken, dan heb ik maar de helft van het board nodig. Maar als ik een snijplank van een halve meter maak, heb ik wel een heel board nodig.”
De skater is wel zo’n twee tot drie dagen bezig om bijvoorbeeld een snijplank te maken. Hij begint altijd met het verwijderen van de griplaag van het skateboard. “Meestal leg ik een skateboard in de zon neer. Als het warm is, laat de laag door de hitte los.” Vervolgens schuurt hij beide kanten, zodat de stickers en lijm loslaten. “Daar ben je vaak al een dag mee bezig.” Daarna selecteert de Zwollenaar welke boards heel en gebroken zijn. “Op basis daarvan zaag ik de boards in bepaalde vormen.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
De Zwollenaar is dus best even zoet met een snijplank, onderzetter of kandelaar. “Het is geen vanzelfsprekendheid. Omdat ik de skateboards gratis krijg, denken sommige mensen denken dat het ook een goedkoop product is om te maken. Maar het is een heel proces voordat je er echt iets aan hebt.” De producten verkoopt Shasa straks op zijn website, die nu nog in de maak is. Een kandelaar kost bijvoorbeeld 135 euro.
In de toekomst zou Shasa graag andere producten willen maken. “Zoals pingpongbedjes en een pingpongtafel, maar daar heb ik zoveel skateboards voor nodig”, lacht hij. Op korte termijn komen er waarschijnlijk nog wel sjoelbakken.
Een grote droom van Shasa is om ooit een grote werkplaats te hebben, die een stageplek biedt aan studenten van bijvoorbeeld het Cibap. “Dat lijkt me fantastisch, dat ik de ambacht en de feeling voor de machines mee kan geven.”
Aangeboden door Buitenplaats de Luwte
In onze gids
Populaire rubrieken