Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Schoonzussen Marry en Fenny maken samen tassen en sieraden: ‘Ook gewoon van oude jassen’

Door Jamy Kok 24 mei 2019

De één is afgestudeerd in de communicatie en de ander als modevormgever. Samen vormen schoonzussen Marry en Fenny een perfect team. Drie jaar geleden besloten ze om webshop Semm’s over te nemen en volledig naar eigen smaak in te richten: “Het grote verschil is dat we alle tassen, sieraden en accessoires zelf maken en ontwerpen.’’

Dat de twee dames besloten om samen iets te beginnen kwam niet geheel onverwachts. “Al vaker kwam het onderwerp ter sprake. We zijn schoonzussen en vonden het altijd al leuk om dingen te maken. Het idee was nog niet concreet, maar we wisten wel dat we dingen wilden verkopen die we zelf hadden gemaakt.’’

Droomteam

Beide dames kunnen hun achtergrond heel goed gebruiken en inzetten. Er is wel een soort verdeling. “Fenny doet al het communicatieve binnen Semm’s. Zij zorgt er ook voor dat onze social media-kanalen up-to-date blijven en dat wij goed vindbaar zijn via Google’’, begint Marry. Marry is vooral verantwoordelijk voor het ontwerpen van nieuwe producten. In het maakproces is er geen verdeling. Hoewel Marry meestal wel degene is die het maken van tassen op zich neemt. “Een tas is nooit hetzelfde. Het model kan hetzelfde zijn, maar verder is er altijd wel een dingetje dat afwijkt’’, legt ze uit. Fenny richt zich meer op het maken van accessoires. En zowel Marry als Fenny houden zich bezig met het maken van sieraden.

‘’We hebben een keer van een oude schooltas een schoudertas gemaakt’’

De zelfgemaakte sieraden van Marry en Fenny | Foto Indebuurt Zwolle

Natuurlijke producten

Het werken met natuurlijke producten is voor Marry en Fenny van groot belang. “Wij vinden het belangrijk om verantwoordelijk bezig te zijn. Om die reden gebruiken wij ook geen plastic in onze producten’’, vertelt Fenny. Voor de kralen van de sieraden wordt glas of verschillende soorten edelstenen gebruikt. De tassen en toilettassen worden soms ook gemaakt van gerecycled leer. Het leer is dan bijvoorbeeld afkomstig van een oude bank waarvan de zitting niet meer goed is. “Die strippen we helemaal en dan halen we de goede stukken eruit zodat we daar nieuwe producten van kunnen maken’’, legt Marry uit. “Maar je kunt zelfs voor gehaakte spullen terecht bij Semm’s.”

Van je oude jas naar een nieuwe tas

Regelmatig krijgen de twee schoonzussen de vraag van mensen of ze van een oude jas een tas kunnen maken. Dit is niet altijd mogelijk, omdat niet elk soort leer geschikt is voor een tas. Mocht dit het geval zijn, weten de dames er alsnog raad mee. Ze gooien nooit materiaal weg, want er kan van alles wel iets worden gemaakt. Al is het maar een kleine portemonnee. ‘’We hebben een keer van een oude schooltas een schoudertas gemaakt. Maar we kunnen niet zomaar zeggen dat we iets kunnen maken; dat hangt af van de kwaliteit van het materiaal en of het goed te naaien is’’, klinkt het in koor.  “Het leukste is als iemand zegt dat het niet zoveel uitmaakt wat we maken van een oude jas, dan kunnen we onze creativiteit helemaal de vrije loop laten.”

Fysiek

Veel mensen hebben behoefte om de producten te kunnen vasthouden en om die reden staan Marry en Fenny regelmatig op kleinschalige markten of organiseren ze inloopavonden bij iemand thuis. Tijdens zo’n inloopavond worden al hun producten gepresenteerd en kunnen mensen iets kopen. “Je moet het niet zien als een avond waarbij wij een verkooppraatje houden. Het is vooral de bedoeling dat het een gezellige avond is met bijvoorbeeld vriendinnen en collega’s!”

Uiteindelijk is het doel om een eigen atelier te openen zodat mensen altijd de mogelijkheid hebben om de producten te kunnen bekijken. En te zien hoe de dames hun sieraden en accessoires maken, natuurlijk. Wij zijn benieuwd!

Leuk om te weten: zondag 16 juni staat Semm’s op de Ibiza-markt in Park de Weezenlanden.

Nadiah en Iliana verkopen handgemaakte scrunchies: ‘We verknipten zelfs de blouse van onze vader’

Handgemaakte scrunchies van tweedehands stoffen in alle soorten, maten en kleuren. Zussen Nadiah (27...

Flower power en boho! We krijgen weer een Ibiza-markt in Zwolle

Wow! We’re going to Ibiza! Of nee, we halen het zonnige eiland naar Zwolle, want op zondag 16 juni 2...

adv.