Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vergane tennishal in Zwolle maakt plaats voor gloednieuw boulderparadijs

Door Hilke Vos 24 januari 2020

Het snelst groeiende onderdeel binnen de klimsport: boulderen wordt steeds populairder in ons land. Dé reden voor Zwollenaren Jan van Dieren en Robin van Dijk om een heuse boulderhal in Zwolle te openen, in de vergane tennishal Smash op sportpark Marslanden. Inmiddels is er een gloednieuw klimparadijs uit de grond gestampt en ligt de opening van Roest op de loer.

Schroevendraaier hier, zaagmachine daar. Met man en macht worden de puntjes op de i gezet om de streefdatum te halen: zondag 2 februari. “Robin en ik hebben naast een handvol zzp’ers ook vrienden en familie opgetrommeld om te helpen”, vertelt Jan. “We zijn ze nu al dankbaar.”

Opgefrist pand

Al lange tijd was er een wens voor een boulderhal in Zwolle, vooral vanwege het feit dat de sport aan populariteit wint. “Steeds meer mensen willen deze laagdrempelige klimsport beoefenen, maar je moet minstens een uur rijden voor de dichtstbijzijnde hal”, zegt Jan. De Zwollenaar bedacht – samen met compagnon Robin en een drietal Amsterdamse partners – een plan voor een locatie in eigen stad, in de voormalige tennishal Smash op sportpark Marslanden, die vrij kwam door het persoonlijk failliet van de vorige eigenaar. “Het was echt verpauperd hier toen we begonnen met klussen. Vooral omwonenden zijn blij met Roest, met name vanwege het aanzicht. Het oude pand had geen ramen en overal zag je onkruid. Nu is alles weer lekker opgefrist.”

boulderenzwolle
Eigenaren Jan en Robin. Foto | indebuurt Zwolle

Laagdrempelig

Een vernieuwd pand, een unieke sport: Jan denkt dat het boulderen wel aan zal slaan in Zwolle. “Het lijkt op ‘gewoon’ klimmen op een klimwand, maar dan wat laagdrempeliger. Je kunt hier gewoon binnenlopen en meteen beginnen, geen gedoe met touwen en verplichte cursussen en diploma’s.” De klimroutes zijn een soort puzzels die je oplost met kracht, denkwerk en techniek. Een soort fitness, meent Jan, maar dan met een spelelement. “Leuker dan de sportschool eigenlijk. En zonder het gevoel dat je ‘moet’ komen.”

Sociaal karakter

Bij Roest vind je straks negen circuits op kleur met elk zestien tot achttien ‘boulders’, waarvan één speciaal voor kinderen. “De wanden zijn vier meter hoog met dikke valmatten eronder”, legt Jan uit. “Je hebt steile en wat meer rechte wanden, makkelijke en moeilijke routes, allemaal door elkaar gehusseld. Daarom heeft deze sport ook een sterk sociaal karakter; de betere klimmers klauteren gewoon tussen de beginners door.” Om het uitdagend te houden worden iedere week alles circuits op één wanddeel vervangen. “Zo blijft het interessant voor iedereen.”

Na een klimsessie kun je ook uitpuffen aan de bar, met op de kaart diverse snacks, verse koffie en een ruim assortiment aan speciaalbieren. Verder komt er een kinderhoek, een grote zandbak buiten en een winkeltje voor kleding en diverse klimspullen. Jan: “Ook willen we straks cursussen aanbieden en ruimtes verhuren voor ondernemers om te vergaderen, mét uitzicht op sportende mensen.”

Uitdaging

Jan vindt de boulderhal een welkome aanvulling voor de stad, ook omdat hij zelf fervent klimmer is. Hij lacht. “Nou ja, ik noem mijzelf een enthousiaste amateur, maar ik weet wel hoe het werkt. Robin is een echte professional; hij doet ook mee aan NK’s.” Het zelfstandig ondernemen ziet de Zwollenaar als een ware uitdaging. “Ik heb in de logistiek gewerkt, voor de klas gestaan. Op een gegeven moment vond ik het tijd voor wat anders. Nu run ik gewoon een boulderhal, hoe gaaf is dat.”

Het ondernemersduo heeft zin in dit nieuwe hoofdstuk en is benieuwd naar de reacties na de opening van Roest. “We hebben zin om dit concept aan te bieden”, jubelt Jan. “Een leuke fase is dit: van niets iets maken. En Zwolle kennis laten maken met boulderen.”

Benieuwd? Kom op zondag 2 februari naar de grote opening, de entree is die dag gratis!


Meer over Boulderhal Roest ontdekken?

Boulderhal Roest sport en bewegen

Gesloten17:00 - 23:00

Marsweg 10 , Zwolle

Bekijk meer:sport en bewegen
ensemble

Ondernemerstrio steekt Grand Café Public in nieuw jasje: ‘Je kunt zelfs ’s nachts bij ons dineren’

Een zaak met een ziel erin. Zo beschrijven Yannick, Michelle en Carlos hun eigen horecaconcept Ensem...
martijn-puik-zwolle

Van Handschoen naar PUIK: Erik blaast Zwols restaurant nieuw leven in

Sloot het befaamde restaurant De Handschoen nogal plots de deuren, verrijst 'ineens' PUIK in Zwolle-...
  • Wil jij een 'Nieuw in Zwolle' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Zwolle.

adv.