Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Robert geeft al 35 jaar rijles in Zwolle: ‘Het verkeersplein veroorzaakt vaak klamme handjes’

Aangeboden door Afrit Zwolle 4 augustus 2020

Toen Robert Steen in de jaren tachtig zijn rijbewijs haalde, vond hij tegelijkertijd zijn droombaan. Hoewel zijn rij-instructeur het hem afraadde -het is immers best een moeilijke opleiding- haalde hij in no-time zijn lesbevoegdheid. Inmiddels zit Robert al ruim 35 jaar achter het tweede stuur en heeft zijn eigen rijschool: Afrit Zwolle. ”Ik heb veel verschillende mensen in de auto, dat maakt het leuk en afwissend.”

Jarenlang werkte hij met veel plezier voor andere rijscholen, maar het zelfstandig ondernemerschap lonkte. ”Mijn vrouw heeft MS en is invalide. De flexibiliteit die je hebt als ondernemer sprak me aan”.

De rijschool waar Robert werkte sloot in 2012 plotseling haar deuren. ”Dat bleek het ideale moment om voor mezelf te beginnen. Het was crisistijd dus het was wel een uitdaging.” 

Toekomstgericht

Gelukkig beschikte de rij-instructeur al over een goede auto en met een paar aanpassingen was de rijschool zo on the road.

Bij Afrit Zwolle krijg je les in een moderne Renault Megane, maar Robert beschikt ook over een automaat Renault Modus. ”Ik verwacht dat de handgeschakelde auto in de toekomst helemaal verdwijnt. Dan is leren rijden in een automaat wel zo handig. Daarnaast is dit prettig voor mensen die moeite hebben met schakelen.”

Het ‘nieuwe rijden’

De rijlessen bij Afrit Zwolle duren zestig minuten. Je wordt opgehaald van huis en daar, of op een plaats naar keuze, weer afgezet. De lessen voldoen aan de eisen van het CBR én zijn milieubewust.

Robert geeft namelijk les volgens het ‘nieuwe rijden.’ ”Dit houdt in dat ik mijn leerlingen vroeg leer schakelen, zodat brandstof bespaard wordt”, legt hij uit. ”Ook vooruitkijken, anticiperen in het verkeer is hierbij belangrijk.”

De lesauto’s van Afrit Zwolle (tekst gaat verder onder de galerij). 

Foto | indebuurt Zwolle
Foto | indebuurt Zwolle

Specialisaties

Robert is een erkend rij-instructeur voor mensen met autisme en ADHD. ”Zij zijn niet minder slim of waardevol dan wie dan ook, ze leren en denken alleen anders. Je moet je daar als instructeur in kunnen verplaatsen.”

Daarnaast kunnen zestienjarigen bij Robert lessen volgens het 2todrive concept. ”Deze jongeren mogen op hun zeventiende afrijden, maar moeten tot hun achttiende onder begeleiding rijden. Omdat ze gewend zijn een volwassene naast zich te hebben, zijn dit vaak heel rustige chauffeurs.”

Faalangst

Ook mensen met faalangst kunnen terecht bij Afrit Zwolle. ”Vooral het verkeersplein veroorzaakt klamme handjes bij veel leerlingen”, vertelt Robert. ”Het is belangrijk dat je als instructeur dan de rust bewaart”

Er is een speciaal examen voor mensen met faalangst. ”Tijdens dat examen kan je een kleine pauze inlassen als het even niet meer lukt. Na zo’n pauze gaat het vaak weer beter en is het resultaat vaak ook positiever”, legt de rij-instructeur uit.

Coronaproof

Bij Afrit Zwolle worden de regels van het RIVM strak nageleefd. Voor en na elke les wordt alles goed schoongemaakt. Mondkapjes hoeven officieel niet, maar Robert doet het wel. Hij heeft zelfs unieke Afrit Zwolle-mondkapjes laten maken. ”Het is het enige wat ik kan doen. Want afstand houden kan natuurlijk niet in de auto. Een scherm plaatsen zou onveilig zijn, omdat ik dan niet in kan grijpen als het mis gaat.”

Stapje extra

Robert zet graag een stapje extra voor zijn leerlingen. ”Als iemand echt moeite heeft met de theorie, geef ik daar gratis les in.”

Hij blikt terug op een speciaal moment: ”Ik had ooit een doofstomme jongen in de auto. Dat was wel een uitdaging, maar je komt met wijzen een heel eind en ik heb kaartjes gemaakt met de route erop. Ook hij was gelijk geslaagd! 

Meer weten over Afrit Zwolle? Of wil je een afspraak maken voor een proefles? Klik op de oranje button!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Afrit Zwolle. Meer over Afrit Zwolle ontdekken?

Afrit Zwolle auto en mobiliteit

Kummelweg 10, Zwolle

Bekijk meer:auto en mobiliteit

adv.