Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ondernemerstrio steekt Grand Café Public in nieuw jasje: ‘Je kunt zelfs ’s nachts bij ons dineren’

Door Hilke Vos 17 januari 2020

Een zaak met een ziel erin. Zo beschrijven Yannick, Michelle en Carlos hun eigen horecaconcept Ensemble – Gastro en Bar, dat kortgeleden de deuren opende in het oude pand van begrip grand-café Public. Sommige dingen zijn nog hetzelfde, sommige dingen zijn anders. “We proberen er in ieder geval voor alle Zwollenaren te zijn.”

Een droom, een passie, een plan. Zwollenaar Yannick, die als klein jochie al vaak bij Public kwam, waar ook de liefde voor het vak ontstond, wilde graag een eigen restaurant openen. Toevallig kwam hij in contact met het Amsterdamse echtpaar Michelle en Carlos, dat hij nog van vroeger kende. “Carlos heeft, als beste vriend van mijn oom, mij zelfs nog als baby in handen gehad. Ze zijn praktisch met elkaar opgegroeid”, zegt Yannick. Hij deelde zijn plannen met Michelle en Carlos en er bleken veel raakvlakken te zijn. “We besloten er met z’n drieën voor te gaan.”

En zo gingen Yannick, Michelle en Carlos op zoek naar een pand, in Zwolle. “Michelle en ik woonden tot voor kort in Amsterdam, maar de markt is zo verzadigd daar dat we ons wilden focussen op een andere stad”, zegt Carlos. “We zijn echt verliefd geworden op Zwolle. Het is hier zo gemoedelijk, zo sfeervol. En demografisch gezien vonden we het ook aantrekkelijk, zo’n groeistad met een regiofunctie.”

Deal gesloten

Uiteindelijk stuitte het drietal op Public, tegenover de Fundatie. “Eigenaar Ton had de intentie om te stoppen”, vertelt Carlos. “Dat hoorde Yannick, die hem heel goed kent. Binnen zes weken was de deal gesloten.” “Het was wel lastig hoor, voor Ton en zijn vrouw Annette, want het café was hun alles”, zegt Yannick. “Maar door gezondheidsredenen besloten ze uiteindelijk toch de boel te verkopen.” Michelle: “Wij mochten het overnemen, omdat we alles zo goed op orde hadden, ook het bedrijfsplan. En ze gunden het ons, vanwege de historie met Yannick.”

Foto | indebuurt Zwolle

Modern en vintage

Begin september werd de zaak overgedragen en namen Michelle en Carlos met hun kinderen hun intrek in de woning boven het café. De drie ondernemers besloten hun concept geleidelijk uit te rollen door steeds wat kleine aanpassingen door te voeren. Een aantal nieuwe dingen op de kaart, een andere naam, Ensemble – Gastro en Bar, en een vernieuwd interieur. “Een combi van modern en vintage, zo zou ik het omschrijven”, zegt Michelle. “Een groene muur, een hoop nieuwe meubels, een luxe open keuken beneden; we hebben onze ziel en zaligheid er in gestopt. Maar nog wel met de originele ornamenten en de oude vloer, voor het prettige huiskamergevoel. Het is toch een bankgebouw uit 1817; die oude elementen geven het pand karakter.”

Ambacht

Ook de menukaart is niet compleet veranderd, omdat veel dingen gewoon goed waren, meent Yannick. “Public was een goedlopende zaak, je moet niet alles willen veranderen. De befaamde tomatensoep en appeltaart zijn nog steeds verkrijgbaar, alleen hebben we zelf ook het één en ander toegevoegd. Pasteitjes, een club sandwich, pokébowls; het waren al meteen de hardlopers op de kaart.” “We staan ook echt voor ambacht”, zegt Michelle. “We maken zelf verse koffie en hebben allerlei verschillende soorten melk.” Ook zijn er een paar lokale samenwerkingen op touw gezet. “Brood komt direct van De Stadsbakker, worst halen we bij Jager & Boer hier verderop.”

Alles kan

Carlos wil vooral benadrukken dat álles mogelijk is. “Ensemble staat voor ‘samen’. Samen genieten, een beleving waarin de dynamiek tussen heerlijk eten en drinken centraal staat. Bij ons kun je eten zoals je zelf wilt, er zijn geen regels.” Van de lunchkaart bestel je tussen 11.00 en 15.00 uur, op de ‘biteskaart’ staan veelal kleine gerechtjes van zes tot veertien euro, van klassiek tot vernieuwend, die je de hele middag en avond door kunt bestellen. “Niet per se als voor-, hoofd- en nagerecht, maar gewoon waar je op dat moment zin in hebt. Lekker aan de bar met een wijntje, cocktail of biertje van de tap, of gewoon aan tafel, alles kan.”

ensemble bar

’s Nachts eten

Nieuw bij Ensemble is Late Night Dining, oftewel lekker eten tot 01.00 uur ‘s nachts. Carlos: “Eerder lag het accent op de lunch overdag – Public is zelfs anderhalf jaar dicht geweest in de avond. Nu willen we ook graag mensen ’s avonds hier uitnodigen voor een laat diner.” “Als je bijvoorbeeld een film pakt die rond middernacht is afgelopen, kun je hier nog terecht voor een fijne maaltijd. Alleen op vrijdag en zaterdag dan, de andere dagen sluit de keuken om 22.00 uur”, legt Yannick uit. “Hopelijk gaan Zwollenaren – en we hopen ook jonge Zwollenaren – dit concept meer ontdekken en omarmen.”

Voorbereidingen

Het drietal is tevreden over de gang van zaken, maar blijft ook scherp. Het voorjaar komt eraan, dus voorbereidingen moeten worden getroffen. “We hebben natuurlijk een verborgen kloostertuin, die we flink onder handen gaan nemen. Over een paar maanden lekker met een snackje ’s avonds laat op het terras, we hebben er zin in”, jubelt Carlos. “En ik ga mensen opleiden”, zegt Yannick. “Ook onze eigen personeelsleden, die we hebben overgenomen van Ton en Annette. We zijn nu al een hechte club.”

En Michelle en Carlos? Die hebben hun draai volledig gevonden in de Hanzestad. “De cultuur, de mensen, alles is geweldig. We voelen ons hier thuis, net als onze kinderen. We zijn blij dat we samen iets kunnen betekenen voor Zwolle.”


Meer over Ensemble – Gastro en Bar ontdekken?

Ensemble – Gastro en Bar cafés

Vandaag gesloten

Blijmarkt 23, Zwolle

Bekijk meer:cafés
martijn-puik-zwolle

Van Handschoen naar PUIK: Erik blaast Zwols restaurant nieuw leven in

Sloot het befaamde restaurant De Handschoen nogal plots de deuren, verrijst 'ineens' PUIK in Zwolle-...

Robby geeft Zwollenaren hun zelfvertrouwen terug: ‘Ook mijzelf heb ik weer teruggevonden op de mat’

Kinderen die gepest worden of weinig zelfvertrouwen hebben, lopen dankzij Robby weer zelfverzekerd h...

adv.