Anita opent nieuwe hotspot in Zwolle: ‘Mijn winkel staat vol unieke blijmakers’

Door Annelynn Kooistra 18 januari 2019

Yes! We hebben er weer een unieke hotspot bij in onze Hanzestad. Zwollenaar Anita toverde het souterrain van haar huis om tot winkeltje. “Ik verkoop producten die nergens anders in Nederland te koop zijn.” 

Oppassen voor je hoofd, want de balken hangen laag in het Souterrain aan de Thorbeckegracht. In de avond staan gewoon de fietsen van haar gezin in de winkel gestald. Tja, waar laat je die anders als je er boven woont? De kleine ruimte zorgt wel voor een knusse sfeer. Perfect voor Anita’s producten: zilveren designringen en luxe katoen zoals dekbedhoezen, kussens, spreien, tafellakens, badjassen en hamamdoeken. Allemaal duurzaam, handgemaakt, van goede kwaliteit en heel bijzonder: gevonden en ingekocht tijdens haar vele buitenlandse reizen.

winkel het souterrain anita van dijk
Deze ring was het begin van Anita’s winkel. Foto: indebuurt Zwolle.

Het begon met één ring

Haar meest bijzondere item is de ring waarmee het allemaal begon. Ze kocht ‘m op vakantie en was zo overdonderd door de schoonheid, dat ze op Facebook op zoek ging naar de winkeleigenaar en maker. “Ik vroeg via Facebook Messenger heel brutaal of hij de ringen al verkocht in Nederland en of hij dat zal willen. Ja, dat wilde hij wel en zo begon heel toevallig mijn winkel.” De ringen die nu liggen te schitteren in de vitrine zijn allemaal uniek en handgemaakt. “Ze zijn draagbaar, want je voelt ze niet zitten en blijven mooi. Ook na zwemmen in de zee en dat heb ik zelf getest,” lacht de Zwolse.

het souterrain
Eigen foto

Duurzaam en fair

Al snel werd de collectie aangevuld. Heel toevallig kwam ze op dezelfde vakantie een katoenfabriekje tegen. “Mijn gezin en ik reden door de katoenvelden naar het kleine fabriekje en kregen spontaan een rondleiding. Dat is heel ongebruikelijk daar.” Ze nam een aantal linnen en katoenen producten mee. “Klanten kunnen van mij aannemen dat de producten duurzaam en verantwoordelijk zijn gemaakt. Want dat heb ik met eigen ogen gezien,” vertelt ze.

Blijmakers

Stop maar met Googelen, want er is bewust geen webshop: “Mijn producten moet je komen beleven. De kwaliteit van het katoen en linnen is heel degelijk en comfortabel en dat moet je door je handen laten gaan voor je het koopt.” De Zwollenaar is zelf natuurlijk hartstikke enthousiast over haar spullen, maar dat hoort ze ook van anderen. “Ik hoor soms mensen zeggen als ze de trap omhoog klimmen naar buiten: goh hier word ik echt blij van!”, glundert Anita. “Mijn winkel staat vol blijmakers!”

het souterrain 2
Eigen foto

In de handbagage

Wanneer kunnen we een nieuwe aanwinst handgemaakte spulletjes verwachten? “Dat komt bij mij heel spontaan. Misschien kom ik tijdens een volgende vakantie wel een heel leuk zilverfabriekje tegen en neem ik wat mooie sieraden in de handbagage mee naar Zwolle!”

Kijken?

Wil je eens komen kijken in het Souterrain? De winkel is niet elke dag open, maar zo wel, dan kun je de rode loper op de stoep van de Thorbeckegracht niet missen!


Meer over het Souterrain ontdekken?

het Souterrain winkelen

Nu open11:00 - 17:00

Thorbeckegracht 23, Zwolle

Bekijk meer:winkelen
woodies

Nieuwe eigenaar Woodies Zwolle wil gast centraal stellen

In korte tijd is Eetcafé Woodies aan de Zwolse Melkmarkt een begrip geworden. Toch wil eigenaresse R...
  • Wil jij een 'Nieuw in Zwolle' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Zwolle.

adv.