Zwolse Julia maakt gedecoreerde aardbeien: ‘In Amsterdam is dit een hype’
Chocolade-aardbeien in melk, puur of wit, of toch met glitters of parels erop? Niets is gek genoeg voor Julia. Als…
Al op jonge leeftijd leerde Mireille haar zoon Darren Surinaams eten koken. Toen Darren elf jaar oud was, trouwde zijn moeder en verhuisden zij naar Zwolle. “Toen heb ik altijd gezegd: ooit wil ik een restaurant in Zwolle met jou beginnen”, vertelt Darren. Inmiddels is zijn droom bijna uitgekomen. De inmiddels 25-jarige Darren runt samen met zijn moeder een Surinaams cateringbedrijf vanuit huis.
Het was een grote verrassing: toen Mireille vorig jaar jarig was, kreeg ze van haar zoon een logo met hun toekomstige bedrijfsnaam en een bijpassend schort. “Toen zei ik: we gaan het gewoon doen”, zegt Darren. Eerder ontving Mireille in een Zwolse kerk complimenten over haar kookkunsten. Dat smaakte naar meer. “Waarom zouden we dan niet van onze hobby onze gezamenlijke baan maken?” Een eigen afhaalrestaurant in Zwolle, dat was volgens Darren niet eens zo’n gek idee. “Ook omdat de markt van Surinaams eten in Zwolle ten opzichte van de Randstad nog niet verzadigd is.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Sinds november 2020 runt Darren samen met zijn moeder Mireille (53) officieel Mi’s Cateringservice. Elke week kookt Mireille een aantal Surinaamse gerechten die klanten twee dagen per week kunnen afhalen. Op de Instagrampagina en Facebookpagina van hun cateringbedrijf vind je wekelijks een menukaart en kun je via een bericht een bestelling doorgeven.
Voor Mireille is het inmiddels een fulltime baan; Darren werkt parttime. Hij woont tegenwoordig in Den Haag, maar is zo flexibel dat hij “ieder moment bij kan springen”. Mireille gaat er volgens Darren helemaal voor. “Mijn moeder is echt een perfectionist. Ze maakt soms vier keer opnieuw een gerecht zodat het helemaal perfect is.”
De Surinaamse keuken van Darren en Mireille is gevarieerd, vooral door de verscheidenheid aan smaken. “Iedereen kent bami en nasi, maar wij willen ook meer bieden. We hebben moksi alesi. Dat is gemengde rijst met verschillende Surinaamse vis- en vleessoorten. Verder hebben we bruine bonen en Surinaamse zuurkool”, zegt Darren. Andere delicatessen die op het menu staan zijn bijvoorbeeld cassavesoep en sotosoep (uit de Javaans-Surinaamse keuken).
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Darren en Mireille willen Zwollenaren vooral meegeven dat de Surinaamse keuken meer is dan enkel bami en nasi. “Al kun je dat ook bij ons krijgen.” Volgens Darren zijn er in Zwolle niet veel mogelijkheden om Surinaams eten te bestellen. Een paar restaurants zijn vooral gefocust op ‘feesteten’, zoals Darren het noemt. “Dat is geen belediging, maar qua eten het best verkoopt. Ik geef ze groot gelijk. Wij vinden het ook belangrijk om de culinaire horizon van Zwollenaren te verbreden.”
Volgens Darren krijgen ze regelmatig te horen dat mensen Surinaams eten in Zwolle missen. “Wij wisten niet dat we dit hier ook konden krijgen, zeggen ze bijvoorbeeld. Dat geeft ons ook weer positieve energie om door te gaan met wat we doen.”
Tekst gaat verder onder de foto.
De cateringservice smaakt naar meer. Ooit hopen moeder en zoon een fysiek restaurant in Zwolle te openen. “Ik heb veel ambities, maar een restaurant openen staat zeker in mijn top drie van dingen die ik zou willen doen.” Daarmee zou ook een wens voor Mireille in vervulling gaan. “Mijn moeder is diegene die me heeft leren koken en de passie voor koken heeft meegegeven.” Ze denken dat de markt in Zwolle groot genoeg is voor een fysiek Surinaams restaurant. “En het is ook leuk om een restaurant samen met je moeder te runnen.”
Aangeboden door Van Mossel Kia Zwolle
In onze gids
Populaire rubrieken