Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Loes en Rogier maken producten van houtjes en touwtjes: ‘Een winkel is de volgende stap’

Door Hilke Vos 22 november 2019

Zij knoopt, hij zaagt. Samen richtten de Zwolse Loes en Rogier twee jaar geleden hun bedrijf Houtje Touwtje op, waarmee ze flink aan de weg timmeren. Het stel maakt handgemaakte plantenhangers en stekstations van – je raadt het al – hout en touw, die ze voornamelijk online verkopen. “We willen van onze hobby ons werk maken.”

Hobbymatig producten maken, zo ontstond de creatieve onderneming van het stel. “Ik had een hele drukke baan”, vertelt Loes. “Op een gegeven moment begon ik thuis op de bank plantenhangers van macramé te knopen en maakte ik borduursels, dat was zó rustgevend.” Datzelfde gold ook voor Rogier. “Ik zocht een offline hobby naast mijn fulltime baan, om even aan de drukte van de dag te ontsnappen. Zo vond ik een stuk hout op straat en besloot er iets van te maken. Inmiddels ben ik goed geworden in houtbewerking en maak ik onder meer stekstations, kandelaars en lampjes. Eigenlijk doe ik aan upcycling, ik blaas oud of gebruikt materiaal nieuw leven in.”

Doorknopen

In de avonduren maakten de twee hun eerste creaties, die ze niet veel later op de markt verkochten – met veel succes. Een webshop was al gauw in de maak en een paar mooie orders stroomden binnen. “Macrameeën is rustgevend, maar voor een grote order moet ik toch soms flink doorknopen”, zegt Loes. “We doen namelijk alles met de hand.” Toch kunnen de twee hun ei hier volledig in kwijt. “Je krijgt er ook zoveel voor terug, vooral als mensen blij zijn met jouw product. Ook hebben we inmiddels wat vaste klanten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto | Houtje Touwtje

Populair op dit moment zijn Loes’ borduursels van iconische gebouwen, die gretig aftrek vinden. “Borduren is weer helemaal hip”, meent Loes. “Ik heb de Domtoren van Utrecht al gemaakt, en natuurlijk de Zwolse Peperbus. Maar in principe valt alles op maat te maken.”

Weinig ruimte

Loes en Rogier zorgen dat hun voorraad op peil blijft en maken daarnaast veel op bestelling. Allemaal thuis, want een echte werkplaats is er nog niet. “Ik woon nu nog in Amsterdam, maar we hopen samen een leuk huis te vinden in Zwolle, waar Loes nu al woont”, vertelt Rogier. “Graag met extra ruimte voor een werkplaats, dat zou fijn zijn.” Loes: “We wonen allebei erg klein. Op dit moment is de boel opgeruimd, maar normaal is mijn woonkamer een soort atelier, vol kledingrekken met plantenhangers en andere maaksels.” Ze lacht. “Een beetje houtje-touwtje allemaal.”

Foto | Houtje Touwtje

Kennis overbrengen

Naast een eigen productielijn verzorgt Loes ook workshops voor bedrijfsuitjes, babyshowers of vrijgezellenfeesten. Op 12 december staat er weer één op de planning bij het nieuwe kattencafé Skatjes in hartje Zwolle. “Hopelijk gaat het balletje nog meer rollen, want het is erg leuk om te doen. Vooral om mensen zelf na te laten denken. Het is namelijk veel leuker om je eigen plantenhanger te kunnen knopen; die vaardigheden wil ik graag overbrengen.” “Daarom bieden we in webshop ook alle benodigdheden om zelf aan de slag te gaan”, oppert Rogier. “Met doe-het-zelfpakketten voor borduren of het maken van je eigen plantenhanger.”

Tekst gaat verder onder de foto

hanger
Foto | Houtje Touwtje

Eigen winkel

Inmiddels proberen de twee hun bedrijf lokaal nog beter op de kaart te zetten. “Landelijke bekendheid is ook goed natuurlijk”, lacht Rogier. “Al zou een eigen winkelpand in Zwolle onze grootste droom zijn. Loes wil wel een plantenwinkel met allemaal interieurachtige dingen. Een soort Dille & Kamille, maar dan met koffiehoek en meer groen.” Loes: “Het is nu allemaal net iets meer hobbymatig, maar hopelijk wordt dit echt ons werk!”


Meer over Houtje Touwtje ontdekken?

Houtje Touwtje woonwinkels

Bekijk meer:woonwinkels

Zwolse Anouk zet koekjesbedrijf NOUK op: ‘Het zijn eigenlijk meer een soort gebakjes’

Verse en (h)eerlijke koeken in alle soorten en smaken, zoals appeltaart, brownie en red velvet. De Z...
kalsbeek willem

Willem Kalsbeek stopt na bijna 50 jaar motorhandel in Zwolle: ‘Een hele moeilijke keuze’

Ooit gestart als fietsenverkoper, nu al lange tijd een begrip in de motorwereld. Een schitterende ti...

adv.