Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Loempiakraam Holtenbroek al 30 jaar een begrip in Zwolle: ‘Iedereen kent mijn vader’

Door Hilke Vos 22 maart 2019

De Vietnamese loempia, al jaren een zeer bekende snack in ons land. De ouders van Diem Lam-Thai bakken ze al meer dan dertig jaar. Hun foodtruck Saigon2Go in Holtenbroek is niet meer uit het Zwolse straatbeeld weg te denken.

Een vertrouwd gezicht: Hong Thai in zijn roemruchte loempiakraam, soms samen met zijn vrouw Phan. Sinds drie jaar helpt dochter Diem mee, want pa en ma worden ook een jaartje ouder. “Ik studeerde bedrijfseconomie en heb lange tijd bij de bank gewerkt. Op een gegeven moment heb ik een switch gemaakt en ben ik mede-eigenaar van de foodtruck geworden. Mijn moeder maakt al het eten en staat hier één keer per week, verder run ik de boel samen met mijn vader.”

Bootvluchteling

De foodtruck staat al sinds 1987 in Holtenbroek; eerst nog aan het oude Sweelinckplein, inmiddels op de kruising Mozartlaan/Bachlaan. Opgezet door Diem’s vader, een bootvluchteling die het communistisch geworden Vietnam ruim dertig jaar geleden ontvluchtte. “Eerst dook hij nog onder, maar dat werd te gevaarlijk. Dus ging hij aan boord van een vissersboot richting Amerika. Uiteindelijk werd hij opgepikt door een Nederlands schip en kwam hier terecht. Mijn moeder, zusje en ik volgden een paar jaar later.”

De Nederlandse familie Diender hielp het Vietnamese gezin te integreren in de samenleving. “Een heel fijn gastgezin, ze hebben ons zo goed geholpen. Onze opa en oma, zo voelt het. Ik spreek ze heel af en toe nog”, vertelt Diem geëmotioneerd.

Afgekeurd

Eenmaal gevestigd in Nederland was het lastig voor Hong Thai een vaste baan te vinden, want hij was volledig afgekeurd. Diem: “Tijdens de oorlog in Vietnam ontplofte een bom vlakbij mijn vader, waardoor er allemaal glassplinters in zijn lichaam zaten. Ook verloor hij zijn rechter oog.”

Omdat Diem’s vader toch wilde werken begon hij met de verkoop van zelfgemaakte loempia’s. “In Vietnam was hij destijds wiskundeleraar aan de universiteit, hier ging hij iets totaal anders doen. Maar dat heeft hij nooit erg gevonden; hij houdt van Nederland en is ontzettend dankbaar voor de kansen die hij heeft gekregen, ondanks zijn grote leed. Tegen mijn zusje en mij zei hij altijd: ‘Hier heb je de kans om een toekomst op te bouwen’. Wij hebben vooral geleerd om vooruit te kijken: ga naar school, kies een studie, vind een baan, verdien je eigen geld. Dat is allemaal gelukt.”

Begrip

Diem is trots op haar vader, want Foodtruck Saigon2Go is een begrip in Holtenbroek. “Iedereen kent mijn pa. We hebben ook veel vaste klanten; sommigen wonen hier niet eens meer maar blijven terugkomen. We hebben ook een klant uit Meppel die buiten Zwolle werkt en iedere week hier een kiploempia komt halen.”

Ook Diem zelf is inmiddels erg enthousiast. “Ik doe dit werk graag vanwege het contact met de mensen. Ik geniet van de spontane gesprekken en de complimentjes voor onze loempia’s. Ik ben er zelf ook dol op, eet er bijna elke dag wel één.” Wel grappig: in de traditionele Vietnamese loempia zitten vaak garnalen, hier kies je voor een vega-versie, of voor kip- of varkensgehakt. “Niet iedereen lust garnaal, dus je past je recept toch wat aan. We hebben het wel geprobeerd, maar de verkoop liep niet denderend.”

Toekomst

Na dertig jaar loempia’s en andere Vietnamese snacks verkopen is de rek er nog lang niet uit. “We willen nog heel lang doorgaan en hopen de zaak voort te kunnen zetten. Wij hebben Nederland in ons hart gesloten, hopelijk hebben de Zwollenaren onze loempia’s in hun hart gesloten!”

De foodtruck Saigon2Go staat op de kruising Mozartlaan/Bachlaan en is van maandag tot en met vrijdag open.

Nadiah en Iliana verkopen handgemaakte scrunchies: ‘We verknipten zelfs de blouse van onze vader’

Handgemaakte scrunchies van tweedehands stoffen in alle soorten, maten en kleuren. Zussen Nadiah (27...

adv.