Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lara runt grootste biologische pluktuin van Zwolle: ‘Ik kan hier elke dag wel zijn’

Door Hilke Vos 12 juni 2020

Zesduizend vierkante meter vol bloemen. Een stukje rust, tussen de wijken Stadshagen, Aa-landen en Holtenbroek. Het florerende domein van Lara Velmans, die sinds vorig jaar eigenaresse is van de grootste biologische pluktuin van Zwolle. 

De Bloementuin Zwolle heet het, een populaire trekpleister in de stad, waar mensen tegen betaling zelfstandig bloemen mogen plukken voor hun eigen plukboeket. De vorige eigenaar besloot te emigreren, daarom werd een overnamekandidaat gezocht. “Ik bedacht me geen moment”, vertelt Lara. “Een uur nadat ik de advertentie zag zat ik al in de pluktuin, voor een kennismakingsgesprek.”

In het diepe springen

Een bijzondere stap, want Lara werkte daarvoor vijftien jaar in de horeca. “Voordat ik wist dat ik een pluktuin zou gaan runnen, zegde ik mijn baan al op. Ik wilde wat anders. Toen die advertentie op mijn pad kwam besefte ik dat dit was wat ik zocht. Ik besloot het avontuur aan te gaan, in het diepe te springen.” Haar horecawerk mist ze niet. “Het was een fantastische tijd, maar ik heb er bewust een streep onder gezet. Wat ik nu doe is in de verte vergelijkbaar, want ik ben wederom een soort gastvrouw. Op een bepaalde manier ben ik toch dienstbaar. Heb ik mij niet gerealiseerd van te voren.”

Iets later dan normaal

In november nam ze de tuin en alle planten over en sindsdien pacht ze de grond van De Zwolse Stadslanderijen, een coöperatie van boeren in de stadsrand van Zwolle. In januari begon ze met het opkweken van bloemen, iets later dan gebruikelijk. “Normaal start in de herfst de opkweek voor het volgende seizoen, maar door de overname redde ik dat niet. Vandaar dat de pluktuin dit jaar iets later is geopend dan normaal.”

Tekst gaat verder onder de foto

pluktuinnieuw
Foto | indebuurt Zwolle

Paplepelkennis

Wat tuinieren betreft heeft Lara paplepelkennis, zoals ze het zelf noemt. “Mijn moeder had een biologische pluktuin, waar ik altijd graag rondscharrelde. Soms hielp ik haar ook. De afgelopen jaren merkte ik dat ik toch aardig wat basale kennis heb opgepikt, ook dankzij boeken over tuinieren. Daarnaast heeft de vorige eigenaar mij nog een beetje bijgeschoold.” Of haar eigen tuin een bloemenparadijs is? “Op dit moment helemaal niet”, zegt ze, quasi-beschaamd. “Ik steek alle tijd en energie in de pluktuin. Volgend jaar beter.”

Wonderrondje

Lara heeft haar draai in haar nieuwe job inmiddels gevonden. Nadat ze ’s ochtends de kinderen naar school heeft gebracht, rijdt ze naar de pluktuin en doet haar zogenaamde wonderrondje. “Ik kijk dan of er weer nieuwe bloemen groeien of knoppen uitkomen”, legt ze uit. De rest van de dag staat in het teken van zaaien en onkruid wieden. “Dat is de grootste klus.” Ze lacht. “Wonderbaarlijk genoeg is het best bevredigend. Verstand op nul en gaan.”

Compenseren

Zes dagen is ze in de weer, al kan ze elke dag wel in de pluktuin zijn, meent ze. “Ik verplicht mijzelf in ieder geval één dag thuis te blijven. Ach, het zomerseizoen is ook drukker natuurlijk. En vooral de afgelopen dagen met al die regen, dan blijf je onkruid wieden. Maar goed, ik compenseer met seizoenen, want in de winter heb ik weer minder te doen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto | indebuurt Zwolle

Voor wat extra gezelschap neemt ze soms haar partner en kinderen mee. “Die komen hier ook graag. Het voelt heel vrij hier. En als het zonnetje goed schijnt, zoals de afgelopen tijd, voelt het soms een beetje als zomervakantie.”

Reacties van klanten

De pluktuin opende vorige week en een hele schare vaste klanten is alweer langsgekomen. “Dat was best spannend”, zegt Lara. “Ze kenden de vorige eigenaar, en nu ineens sta ik hier.” Tot haar opluchting kreeg ze louter positieve reacties, ook van nieuwe klanten. “Ik vind het zelf ook heel leuk om al die mensen te ontmoeten.”

Dat pluktuinen al geruime tijd erg populair zijn ontgaat Lara niet. “Mensen vinden het leuk om zelf een bosje dahlia’s of korenbloemen te plukken. Toch dat stukje beleving. Het is daarnaast ook ontspannen, echt een uitje. En je mag nog iets moois meenemen naar huis ook!”

Langskomen?

Ook een keertje (of vaker) bloemen plukken? Bloementuin Zwolle is geopend op vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het is mogelijk dat je even moet wachten, want er kunnen maximaal tien mensen per keer de tuin in om een boeketje te plukken. Bij de ingang liggen er tien scharen klaar. Zijn die op, dan is de tuin op dat moment vol. De scharen worden na elk bezoek gedesinfecteerd. Klik hier voor meer info.

myrthe

Zwolse Myrthe opent koffiezaak en giftshop in één: ‘Alles is hier roze, zelfs de drankjes’

Een gloednieuwe hotspot aan de Broerenstraat in hartje Zwolle, met een kenmerkend roze interieur. My...
marine

Een hippe mengelmoes van stijlen: Marine opent nieuw restaurant Méli Mélo in Zwolle

Is je zaak helemaal spik en span, kun je niet open vanwege de coronacrisis. Marine Rousset kan niet ...

adv.