Zwolle krijgt een nieuw pop-uprestaurant (en wel op deze bijzondere plek)
In Zwolle opent binnenkort een nieuw pop-uprestaurant op een bijzondere plek. Zeven studenten willen met het tijdelijke restaurant geld ophalen…
Ze is net afgestudeerd en staat als juf voor de klas, maar in haar vrije tijd runt Jenita van de Arend (22) samen met zes andere studenten een pop-uprestaurant in Zwolle. Met het tijdelijke restaurant Happietaria halen ze geld op voor het goede doel. “Ik investeer hier al mijn tijd in, maar het is tof om iets goeds te doen voor de medemens”, zegt Jenita.
Onder de naam Happietaria opende de horecazaak haar deuren op 13 juni in het pand van Méli Mélo. Ze wisselen elkaar af: beide ondernemingen zijn op andere tijden open. Er ging een hoop voorbereiding aan vooraf. “Ik werd in november 2021 al gevraagd of ik wilde meehelpen. In januari van dit jaar hadden we met z’n zevenen onze eerste vergadering”, legt Jenita uit.
De tekst gaat verder onder de foto’s.
In het dagelijkse leven staat Jenita voor de klas op gereformeerde basisschool Smaragd. “Ik heb net de pabo afgerond en werk nu als juf voor groep vier.” De andere zes studenten doen of deden ook verschillende opleidingen. Zo is eentje kok in opleiding. Dat was volgens Jenita wel handig, want hij stelde het menu voor Happietaria samen. Een paar studenten kenden elkaar al voor dit project. “Een deel van ons kende elkaar al van studentenverenigingen.” Ze hoeven het restaurant niet helemaal alleen te runnen. “Gelukkig zijn er vrijwilligers die ons helpen.”
Mensen kunnen bij Happietaria uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie nagerechten kiezen. “We hebben ook heel veel acties zoals een fles wijn gratis voor zes personen, of een voorgerecht voor 5 euro.” Hun bekendheid halen ze uit mond-tot-mondreclame en de posters die in de stad hangen. “We deden blijkbaar iets goed, want ook Arie Slob was bij de opening aanwezig.”
De tekst gaat verder onder de foto’s.
De studenten runnen het restaurant niet helemaal alleen. In meerdere studentensteden worden Happietaria’s opgezet onder begeleiding van Tearfund: een christelijke liefdadigheidsinstelling die in meer dan vijftig van de armste landen ter wereld werk verricht. “Zij organiseerden ook trainingen over hoe we dit het beste konden aanpakken.”
De zeven studenten konden kiezen uit vier projecten waarvoor ze geld konden ophalen. Ze kozen voor het project in West-Nepal. Tearfund wil daar de economische en ecologische duurzaamheid verbeteren. “De beslissing was heel snel unaniem gemaakt omdat we het mooi vonden dat dit project zorgt voor een langdurige verbetering voor die bewoners.” Ook hadden ze via een videogesprek contact met de locals. “We konden hen vragen wat ze precies met het geld gaan doen bijvoorbeeld.”
De tekst gaat verder onder de foto’s.
Het restaurant is tot 6 juli 2022 geopend en dan willen ze 25.000 euro hebben opgehaald. “Dat is nog wel even spannend of we dat halen, maar het komt vast goed.” Daarna is het werk voor de zeven studenten afgelopen. “Dan moeten we op zoek naar studenten die het volgend jaar willen gaan doen.”
Het project kostte veel tijd, maar dat was het volgens Jenita wel waard. “We willen iedereen graag het verhaal over Happietaria en West-Nepal vertellen en laten zien dat je ook op deze manier iets voor de medemens kunt betekenen.”
In onze gids
Populaire rubrieken