Hetty en Pietro openen nieuw restaurant in Zwolle: ‘Bij D’Andrea’s koken we zonder menukaart’

Door Annelynn Kooistra 16 november 2018

Ze wilden het al langer, maar hebben het nu echt gedaan: een Italiaans restaurant beginnen in hartje Zwolle. Hetty en Pietro D’Andrea runden 24 jaar lang het succesvolle restaurant Da Pietro in Elburg, maar vonden het de hoogste tijd om terug te keren naar ‘hun’ Hanzestad.

“Echt iets voor ons om eerder te stoppen en niet het 25-jarige jubileum van Da Pietro mee te maken”, zegt Hetty lachend. De Elburgse zaak is inmiddels verkocht en het stel huurde deze zomer het oude pand van restaurant &Wijn aan het Bethlehemkerkplein in Zwolle. Veel kleinschaliger dan hun zaak in Elburg, maar dat is precies de bedoeling.

Ontmoet bij Talamini

“Met z’n tweetjes wilden we iets geheel nieuws beginnen. In Zwolle, want daar wonen we al heel lang.” Hetty durft zichzelf een echte Zwollenaar te noemen: “Ik ben er niet geboren, maar sinds mijn vijfde woon ik hier. Ik heb Pietro ontmoet bij Talamini. Hij werkte daar als vakantiekracht, toen had je alleen nog maar Italianen in de ijszaak werken. Mooier kan niet toch?” Na een inspirerende rondreis door Italië waar ze hun buikjes hebben rond gegeten, kwamen ze uit bij dit concept met minder tafels én een open keuken.

d'andrea's 2 (2)
Foto: Facebook D’Andrea’s

Open keuken

De open keuken is iets wat Pietro graag wilde en miste in Elburg. De rollen zijn namelijk duidelijk verdeeld: gastvrije Hetty doet de bediening en chef Pietro staat in de keuken.”Ik wil graag naar de gasten kijken en zien wat ze er van vinden,” vertelt Pietro. De chef komt uit een Zuid-Italiaans gezin met vijftien kinderen en daar draaide alles om eten. “Mijn moeder stond iedere dag om zes uur ’s ochtends in de keuken en dan was de allerbelangrijkste vraag: wat eten we vanmiddag?”

Geen menukaart

Verwacht je pizza’s? Dan moet je niet bij D’Andrea’s gaan zitten. “Ik heb al tien jaar geen pizza meer gebakken. Als je dat graag eet, moet je naar een pizzeria gaan. Wij zijn een osteria. Een wezenlijk verschil in Italië,” aldus de chef. Wat staat er dan wel op de menukaart van de D’Andrea’s? Verrassing, er is geen kaart! “Gasten kunnen kiezen voor een drie- vier- of vijfgangenmenu en kunnen het zo duur maken als ze zelf willen,” vertelt Hetty. Wat je dan voorgeschoteld krijgt, ontdek je vanzelf. Pietro houdt natuurlijk wel rekening met jouw specifieke wensen.”

d'andreas (2)
Foto: Facebook D’Andrea’s

Authentiek Italiaans

Pietro: “Ik verzin elke keer weer andere gerechten en laat me leiden door authentieke Italiaanse gerechten waar ik een eigen draai aan geef.” En hoe leuk: Pietro doet vaak zijn inkopen bij de Zwolse markt en de verse basilicum komt ‘gewoon’ van de Albert Heijn. “Want het verraste mij hoeveel smaak daar aan zit,” aldus de chef. Verder komt alles – van de Parmezaanse kaas tot de honderd wijnen – rechtstreeks uit Italië. Behalve de cola, want daar is geen Italiaanse vervanger voor.

Opeens een bittercrème

De creativiteit van Pietro zorgt nog wel eens voor gekkigheid. “Ik stond een keer met mijn mond vol tanden, toen een gast vroeg wat die lekkere crème op het bord was,” vertelt Hetty. “Ik had geen idee en wat bleek: Pietro had gewoon halverwege de avond een bittercrème bij het gerecht toegevoegd, omdat het kan en het er goed bij paste.” Zo gaan die dingen bij D’Andrea’s. En die luchtigheid en ontspannenheid die ze zelf zo goed kennen uit Italië, wil het tweetal maar al te graag overbrengen aan hun gasten.

d'andreas 3
De aperitivo-bar. Foto: Facebook D’Andrea’s

Een sfeertje zoals in Italië

“De stijl van ons restaurant moet een ‘welkom thuis’-gevoel geven en mensen uitnodigen tot natafelen en ontspannen,” legt Hetty uit. De Zwollenaren hebben voor in de zaak een aperitivo-bar voor een Italiaanse stuzzichini (borrelbite) met een goed glas Italiaanse wijn of een frisse cocktail. Ook bij de bar is dat Italiaanse gezellige sfeertje helemaal de bedoeling. Op zondag kan iedereen hier in de (na-)middag binnenvallen voor een aperitivo Italiano. Hetty vertelt: “Als er geen plek meer is, dan schuiven we gewoon wat stoelen bij elkaar. Op een middag zat er een groepje meiden te borrelen  voor de ingang op kleine krukjes. Gezellig toch?”

Wel even reserveren

De nieuwe Zwolse hotspot is nog maar vier weekjes officieel open, maar de reserveringen stromen binnen. Hetty: “Zoveel enthousiasme iedere avond hadden we ons niet kunnen voorstellen.” Ook een tafeltje bemachtigen? Bel naar 038 303 5373 of stuur een mailtje naar [email protected] Neem ook een kijkje op de website en Facebook.


Meer over D’Andrea’s ontdekken?

D’Andrea’s italiaanse restaurants

Nu gesloten16:00 - 00:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Bethlehemkerkplein 42, Zwolle

Bekijk meer:italiaanse restaurants
gelagkamer-hoogh

Deze restaurants zijn nieuw in Zwolle (en déze gaan sluiten)

Restaurants komen en gaan in Zwolle. Blijdschap als een nieuwe culinaire parel de deuren opent, maar...

adv.