Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haarstylist en pruikenmaakster Diana (36) opent zaak aan het Diezerplein: ‘Rond mijn twintigste werd ik zelf kaal’

Door MichellevdMolen 30 oktober 2020

Diana werkt al ruim 16 jaar als haarstylist en maakt – naast het ‘gewone’ knippen en kleuren- ook haarwerken, haarstukken en extensions. Begin oktober opende ze haar eigen salon – Instant Styling – aan het Diezerplein. “Rond mijn twintigste verloor ik zelf mijn haar, maar pruiken bleken onbetaalbaar. Het schoonheidsideaal onder vrouwen is groot, je wilt ook weleens een ander kapsel. Dus ik dacht: zo’n pruik kan ik zelf ook wel maken.”

Het is nu ongeveer vijftien jaar geleden, dat Diana voor het eerst merkte dat haar haar steeds dunner werd. Ze werd langzaamaan kaal, maar de oorzaak is nooit vastgesteld. Zelf denkt ze aan alopecia, een haaraandoening waarbij je vrij plotseling (gedeeltelijk) kaal wordt. “In het begin kun je de kale plekken door het föhnen nog een beetje verbergen. Zeker als haarstylist ken je daar bepaalde trucjes voor. Maar op een gegeven moment lukte dat echt niet meer, rond mijn twintigste werd ik gewoon helemaal kaal. Dat is confronterend, ik werkte in een kapsalon en zag mijzelf elke dag in de spiegels. Maar ik heb het geluk dat ik mij niet snel ergens voor schaam en er altijd heel open en eerlijk over praat. Ik ging naar Amsterdam, op zoek naar een geschikte pruik, maar schrok mij rot van de prijzen.”

Tekst gaat verder onder de foto. 

haarstylist Diana
Foto | Eigen foto

Niet alleen zieke mensen

Volgens Diana begint alopecia vaak al in de puberteit, het moment waarop meisjes het meest gevoelig zijn voor het schoonheidsideaal. “Mensen denken vaak dat ze de enige zijn, maar het komt zo vaak voor. Dan is het verschrikkelijk dat die pruiken zo onbetaalbaar zijn. Vaak zijn de haren synthetisch, waardoor je met een beetje wind tegen, direct ziet dat je een pruik draagt. Heb je kanker? Dan mag je één pruik uitzoeken, maar het gehele bedrag wordt vaak niet eens verzekerd. Ik dacht: dat kan anders.”

Dus leerde Diana zichzelf pruiken maken, van puur natuurlijk haar. Die zijn online te bestellen, maar vind je ook bij haar in de salon. “Een pruik wordt niet alleen maar gedragen door zieke mensen, het is een fashion statement geworden. Ik heb een pruik met prachtige krullen. Draag ik die tijdens het uitgaan, dan krijg ik standaard de opmerking: ‘Wat heb jij prachtig haar’. Waarop ik zeg: ‘Wil je het een keer lenen?’ De meeste mensen gaan er dan direct vanuit dat je ziek bent, maar pruiken? Die draag je ook wanneer je bijvoorbeeld dun haar hebt of voor een leuk feestje!”

Tekst gaat verder onder de foto. 

haarstylist Diana
Foto | Eigen foto

Vol zelfvertrouwen

Maar het mooiste is natuurlijk dat Diana met haar salon nu de mensen kan helpen met de problemen die zij zelf als twintiger heeft ervaren. “Een klant liet mij een foto zien van haar eigen haar, hoe het eruit zag voordat ze kaal werd. Op basis van die foto ben ik een pruik gaan maken, dat duurt ongeveer twee tot drie weken. Het moment waarop ze de pruik voor het eerst opzette, barstte ze gelijk in tranen uit. Een week later kreeg ik nog een berichtje: ze had een verjaardag gehad en de mensen bleven maar naar haar kijken, hoe het toch kwam dat ze haar eigen haar terug had. Dat geeft mij een warm gevoel, dat iemand weer vol zelfvertrouwen de deur uitgaat. Daar doe je het toch voor!”

Haar uit Brazilië en India

Doordat ze alles zelf doet, houdt Diana de prijs van de pruiken betaalbaar. Het natuurlijke haar is afkomstig uit India en Brazilië. “Dat is het makkelijkst te kleuren, Chinees haar krijg je bijvoorbeeld echt niet blond.” Een vriendin uit New York koopt alles in, onder andere bij de tempels in India. ” Gelovige meisjes mogen hun haren tot de puberteit niet knippen. Op hun zestiende scheren ze alles af en doneren het haar aan de Goden. Dat wordt vervolgens weer verkocht – en ik maak er pruiken van.”

Tekst gaat verder onder de foto.

haarstylist Diana
Foto | Eigen foto

Klanten vanuit heel Europa

Waarom juist nu een eigen onderneming? Omdat het daar volgens Diana gewoon tijd voor was! “We hebben het er thuis al zo vaak over gehad. Dit pand kwam op mijn pad, alsof het zo had moeten zijn. Ik heb het met beide handen aangepakt en het loopt verbazingwekkend goed.” Diana is niet alleen bekend in Zwolle, haar pruiken worden besteld door klanten in Duitsland, Frankrijk en België. “Ik weet nog dat de mensen zeiden; ‘Pruiken, wat moet je daar nou mee. Zou je dat nou wel doen Diana?’ En moet je nu eens zien!”

Zwolse Amy

Zwolse Amy (31) heeft een ‘weggeefkastje’ in haar voortuin: ‘Mensen die het minste hebben, geven het meest’

Mensen met een laag inkomen vind je overal, ook al is het niet aan iedereen af te zien. En juist de ...
Annelies coronabieb

Zwolse Annelies bezorgt boeken aan huis: ‘Veel mensen durven de deur niet uit’

We spraken Annelies in april, tijdens de intelligente lockdown. De Stadkamer in Zwolle was gesloten,...
Dennie Boxum

Zwolse kunstenaar Dennie opent eigen galerie in de binnenstad: ‘Hier heb ik keihard voor gewerkt’

Al van kinds af aan een passie voor tekenen, maar zo'n sterk maatschappelijke drang om de wereld te ...

adv.