Zwolle

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gloednieuw pop-uprestaurant Saeed op de bezorgtour: ‘Eten verbindt hoe dan ook’

Door Hilke Vos 10 april 2020

Na maanden ploeteren was het zover: Saeed, een ontmoetingsplek en pop-uprestaurant ineen waar statushouders op weg geholpen worden naar werk, opende begin maart de deuren in hartje Zwolle. Voor slechts een week, dankzij de coronacrisis. Om toch bezig te blijven bezorgen eigenaren Arnold en Evianne Arabische proeverijen aan huis. “We gaan niet zitten afwachten.”

Update: Saeed is inmiddels weer open!

Een grote ruimte, smaakvol ingericht, in het voormalige Leger des Heils-pand aan de voet van de Peperbus. Roze muren, koperen lampen, een beetje dat oosterse. “Maar ook weer niet heel kitscherig hoor”, glimlacht Evianne. “Iedereen moet zich hier thuis voelen.”

Talent en passie

De Zwolse staat samen met Arnold aan het roer van Saeed, waar ze statushouders helpt om sociaal en economisch zelfredzaam te zijn. Dat betekent: een eigen inkomen, een goed sociaal netwerk en kansen om talent en passie in te zetten voor de samenleving. “Wij geloven namelijk dat statushouders net als iedere andere Nederlander mee kunnen én moeten doen.” Er werken momenteel acht statushouders, waarvan drie in de keuken en vijf in de bediening. “Ze worden door de gemeente aangemeld voor programma’s om aan het werk te komen, maar als ze nog niet over genoeg basisvaardigheden beschikken, bieden wij ze een werkervaringsplek aan. Daarin werken we samen met Deltion en Windesheim.”

Tekst gaat verder onder de foto

Arnold, Dima en Evianne. Foto | indebuurt Zwolle

Daags na de opening van Saeed kreeg Evianne al veel positieve reacties. “Zwolle is een sociale stad, mensen vinden het mooi dat dit initiatief er is. Sommigen zijn wel wat meer terughoudend, ze komen niet gauw in aanraking met statushouders. Mijn doel is om dat beeld te veranderen. Iedereen moet een kans krijgen.”

Vluchtelingenkamp

Het helpen van mensen is een krachtige drijfveer voor de Zwolse, die International Business heeft gestudeerd. Zo werkte ze onder meer een paar maanden in een vluchtelingenkamp op Lesbos, al kwam daar weinig van de grond, meent ze. “Je wilt het verschil maken, maar dat lukt niet, terwijl die mensen ook talenten en dromen hebben.” Evianne merkte dat ze in Zwolle wel kon helpen; statushouders begeleiden en zorgen dat ze zelfstandig in de samenleving kunnen integreren. Ze belde Arnold op, die op dat moment al werkzaam was als coach en statushouders aan het werk hielp. “Na een korte brainstormsessie wisten we precies wat we wilden.”

Tekst gaat verder onder de foto

eten
Foto | Mohammad al Syed

De twee bundelden hun krachten en kregen van de provincie een opstartsubsidie. Zo ontstond Saeed, een multifunctionele plek waar statushouders met trainingsprogramma’s worden begeleid naar een betaalde baan en waar evenementen worden georganiseerd, vaak in het kader van participatie.

Specialiteiten in de keuken

De grootste ruimte in het pand is bestemd voor een heus pop-uprestaurant, met een koffiebar die normaliter open is van woensdag tot en met zaterdag. Op de vrijdagavonden kun je terecht voor een speciaal ‘wereldreisdiner’. “De kaart is nu nog Arabisch”, legt Evianne uit. “Straks willen we ook specialiteiten aanbieden uit andere landen.” Onder begeleiding van Evianne en Arnold werken de statushouders in de bediening. “Dit is een mooie werkervaringsplek om kennis en ervaring op te doen. We hebben natuurlijk maar één week echt kunnen draaien, maar ze vinden het hartstikke leuk.” De taal is zo nu en dan wel een barrière, vooral bij het opnemen van een bestelling aan tafel, maar volgens Evianne vinden gasten dat helemaal niet erg. “Mensen die hier komen eten snappen dat ook.”

Eigen restaurant

De keuken is volledig onder de hoede van de Syrische Dima, die sinds vier jaar in Nederland woont. In het begin kookte ze vrijwillig maaltijden, maar later richtte ze haar eigen cateringbedrijf op. Om meer ervaring op te doen werkt Dima als kok bij Saeed. “Ik vind het ontzettend leuk hier, hoor inmiddels bij het interieur”, lacht ze. “Ooit was ik apotheker, maar nu is dit mijn droom. Ik wil nog meer leren, zodat ik hopelijk mijn eigen restaurant kan beginnen.”

Tekst gaat verder onder de foto

saeed woonkamer
Foto | indebuurt Zwolle

Bezorgservice

Evianne is trots op wat ze heeft neergezet, samen met Arnold en Dima. “Helaas moesten we na een week alweer stoppen, wat ontzettend jammer is.” Omdat het trio niet wilde afwachten, zetten ze een bezorgdienst op. “Totdat we weer open zijn kun je een proeverij voor thuis bestellen, een mix van zoete en hartige hapjes uit de Arabische keuken.” Dat het idee aanslaat blijkt, want er moesten ad hoc veertig maaltijden in vier dagen worden bereid. “Fantastisch toch? Zo blijven we in contact met de mensen en doen we iets positiefs. Eten werkt tenslotte verbindend.” De proeverijen worden op de fiets rondgebracht door Evianne en Arnold. Evianne lacht. “Dima niet hoor, die bereidt de hapjes. Fietsen vindt ze toch wel heel Hollands.”

Wat de toekomst betreft hoopt Evianne heel gauw weer open te kunnen en het trainingsprogramma te kunnen continueren. “We hebben nog genoeg plannen, maar we hopen vooral alle statushouders weer gauw te kunnen verwelkomen. Want hun helpen is toch wel het mooiste.”

Benieuwd naar Saeed, of een proeverij voor thuis bestellen? Klik hier voor meer informatie.

kapsalon kamphorst

Zingende kapster uit Zwolle knipt met een lach en een lied: ‘Als je het met je hart doet, komt het goed’

Voor het eerst ooit dicht. Na 93 jaar, door de coronacrisis. Toch blijft Lizette van Kuik, eigenaar ...

adv.