Femke (19) runt schoonheidssalon in Zandhove: ‘Ik krijg zelfs knuffels en kusjes’

Door Annelynn Kooistra 15 juni 2018

‘Ik wil schoonheidsspecialiste worden’, schreef Femke de Sain vroeger in elk vriendschapsboekje. Nu is ze 19 jaar en heeft ze gewoon – nou ja gewoon – een eigen schoonheidssalon Femme, in een zorgcentrum in Zwolle, waar ze veelal met ouderen werkt. “Stiekem ben ik best trots dat mijn droom is uitgekomen!”

In zorgcentrum Zandhove in Zwolle-Zuid in een piepklein kamertje verwent Femke mensen met een gezichtsbehandeling, massage, handverzorging en meer. “Vorig jaar was ik net afgestudeerd als schoonheidsspecialiste en wist ik niet goed wat ik wilde. Daarom ging ik hier bij Zandhove vakantiewerk doen.”

Een kennis vertelde haar dat er nog een ruimte in het gebouw leeg stond. “Ik stuurde een mailtje en twee maanden later – september vorig jaar – begon ik hier mijn eigen salon”, vertelt Femke ons enthousiast. “Het kwam gewoon op mijn pad en had zo moeten zijn, denk ik.” Ook al zit de Zwolse in een zorgcentrum, iedereen is welkom: “Veel klanten zijn van het tehuis zelf, maar er komen ook genoeg mensen van ‘buitenaf’.”

Ook maatschappelijk werker

Mensen verwennen, dat vindt de Zwolse ontzettend leuk aan haar vak. Maar wat haar werk helemaal geweldig maakt, is werken met ouderen en meer voor ze betekenen dan een fijne behandeling. “Eigenlijk ben ik hier ook een soort maatschappelijk werker,” meent Femke.

schoonheidssalon femme
Foto: indebuurt Zwolle

Bewoners van het zorgcentrum komen namelijk vaak naar haar salon voor de gezelligheid. Een uurtje gezichtsbehandeling kan soms veel meer teweeg brengen: “Een klant vertelde mij dat ze dement aan het worden was. Ze durfde dat niet aan haar familie te vertellen omdat ze bang was voor de reacties. Ik was de eerste die het hoorde. Nou, dat doet wel wat met je!”

IJdele 90-plussers

Femke maakt in ieder geval veel meer mee dan ze had gedacht. “Soms krijg ik een kus en knuffel als bedankje voor het luisteren en de goede zorgen. Het zal je verbazen hoe ijdel de meeste ouderen nog zijn. Een 93-jarige vrouw komt hier nog regelmatig om haar wenkbrauwen te laten verven. Ik kan er wel een boek over schrijven wat ik hier allemaal meemaak!”

“Eigenlijk doe ik ook maatschappelijk werk”

Toekomstplannen

Nog grote toekomstplannen? “Nou, mijn droom is al uitgekomen, maar ik wil het liefst vaker open. Van twee naar drie dagen.” Pedicurebehandelingen zijn in ieder geval straks ook beschikbaar, zodra ze de opleiding heeft afgerond. “Oja, en misschien wimperextensions en gelnagels, maar daar zie ik de ouderen nog niet zo snel voor langskomen!” lacht Femke.


Meer over Schoonheidssalon Femme ontdekken?

Schoonheidssalon Femme beauty en wellness

Vandaag gesloten

Hollewandsweg 17, Zwolle

Bekijk meer:beauty en wellness
concepthair-zwolle

Tof! We krijgen een nieuwe concept store in hartje Zwolle

Koffie drinken, haartjes laten doen, waxbeurtje erachteraan. Kan vanaf begin juni allemaal in de nie...
nagelstudio-erika

Erika runt haar nagelstudio in de Molenhof: ‘Eén bewoner is zelfs al klant!’

Van een werkplek aan huis naar een salon in De Molenhof. Een paar maanden geleden opende de Zwolse E...

adv.